yamaha_tenere_duben




Eicma: Honda

Také Honda si pro představení svých novinek pro rok rezervovala večer před oficiálním zahájením výstavy. Přestože zatím ještě přesně nevíme, čím nás v Miláně překvapí jiné značky, už teď je skoro jisté, že v počtu nových modelů opět nikdo japonskou značku nepředběhne.

Kapitoly článku

Odhalování novinek začalo od nejmenšího, a jako první sklouzla na zem plachta ze skútru Vision 50. Letos jsme už testovali low-end skútr stejného jména v kubatuře 110 ccm, a kvitovali jsme jeho ultra nízkou spotřebu. Padesátkový model slibuje ještě šetrnější provoz, a na jeden litr benzínu ujede za ideálních podmínek dokonce až 52 kilometrů. Čtyřtaktní Vision 50 s nejvyšším výkonem 2,5 kW se bude vyrábět ve dvou provedeních: s průměrem kol 14 a 16 palců, ale zatím není jisté, zda se některá z nich bude dovážet do ČR.
Další novinkou z kategorie ekonomických dopravních prostředků po městě a přilehlém okolí je Wave 110. Vizuální návaznost na skútr Innova je patrná, a také technologicky se v mnoha ohledech oba modely podobají. Na rozdíl od tradičních skútrů se výkon motoru přenáší na zadní kolo řetězem a čtyřstupňové převodovce může udělovat pokyny osobně. Moderní vzduchem chlazená stodesítka už nebude mít problém s plněním emisní normy EURO-3, a stejně jako Vision se spokojí jen s minimálním přídělem paliva.
Honda nemohla vybrat vhodnější symbol ke změně tématu od skútrů k další kategorii, než novou Integru. Informace o tomto modelu jsme vám už přinesli před nedávnem v tomto článku, a tak po prvním kontaktu naživo nezbývá než dodat, že ve skutečnosti vypadá ještě lépe než na fotkách. Štíhlá silueta a velká kola řadí Integru spíš k motocyklům, ochrana nohou a čelní kapotáž zase mezi skútry. Každopádně přichází na scénu další univerzální stroj pro každodenní užití.
Řadový dvouválec ale Honda nevyvíjela pouze pro novou Integru. S vědomím toho, že ne každý chce pro dojíždění za prací a jinými povinnostmi používat vyloženě praktický prostředek, a řada zákazníků touží vyjádřit svojí individualitu prostřednictvím designu svého stroje, použila stejný řadový dvouválec ještě do dalších dvou nových modelů. Městský naháč NC700S a obdoba Crossruneru NC700X nabídnou uživatelům zaměřeným na užitnou hodnotu plnohodnotný design opravdového motocyklu při současném zachování nízkých nároků na jezdecké zkušenosti a v neposlední řadě také peněženku klienta.
Výkonové parametry už počítají s novou legislativou týkající se řidičských průkazů, a přesně kopírují limit 35 kW, nastavený pro nově vzniklou skupinu A2. Oba modely budou k mání kromě standardní šestistupňové také s dvouspojkovou převodovkou.
Novinky GoldWing 2012 a CBR1000RR Fireblade už si v Miláně pouze splnily svojí společenskou povinnost a přijely se ukázat, jinak o nich bylo napsáno vše podstatné. Jako těžko uvěřitelná informace zní fakt, že Honda VFR1200 už oslavila čtvrté narozeniny, a k tomuto malému jubileu dostala do výbavy pro další léta existence systém kontroly trakce. VFR v historii značky Honda dlouhodobě funguje jako výkladní skříň nových technologií, a tak se nejspíš v blízké budoucnosti dočkáme kontroly trakce také u dalších modelů.
Největší napětí provázelo premiéru posledního představeného motocyklu - cestovního Crosstoureru. Ten byl sice v podobě konceptu představen už loni, ale s příchodem sériového modelu se konečně dovídáme jeho parametry. Tak tedy: vidlicový čtyřválec nabídne nejvyšší výkon 95 kW (129 koní) v 7 750 otáčkách za minutu, kroutící moment je limitován maximem 126 Nm v 6 500 ot. za min. Celkovým vzhledem a drátěným výpletem ráfkům se Crosstourer sice hlásí o začlenění mezi cestovní endura, ale pohotovostní hmotnost 275 kg mu dovolí maximálně výlet na štěrkovou cestu nebo suchou polňačku. Dobrou zprávou je, že se novinka bude dodávat jak s klasickou šestistupňovou převodovkou, tak i v provedení s dvouspojkovým automatem DCT.
Podrobnější informace o podstatných novinkách Honda 2012 přineseme v dalších článcích, ale přednost v současné době pochopitelně dáme průběžnému zpravodajství o tom, co nového na výstavě v Miláně představily ostatní značky.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):



TOPlist