globalmoto_duben_nolan




Hesketh Valiant SC – přeplňované monstrum má 210 koní

Znovuzrozená britská značka Hesketh, pojmenovaná po formuli, se kterou závodil James Hunt v sedmdesátých letech, přináší další ze svých exkluzivních malosériovek. Zatím nejextrémnější kus nese název Valiant SC, přičemž SC je zkratkou pro „supercharged“.

Kapitoly článku

Není třeba být úplně brilantním angličtinářem, abyste se dovtípili, že „supercharged“ překládáme do češtiny jako „přeplňovaný“. V Hesketh totiž vzali obří vidlicový dvouválec S&S o objemu 2100 kubíků a vylepšili jej o kompresor značky Rotrex. O doladění se postarali specialisté na přeplňování z TTS Performance a výsledkem je mocných 210 koní výkonu a 294 Nm točivého momentu. A to Hesketh dále upozorňuje, že by se chtěl během nadcházejícího testování dostat na nějakých 250 koní.

Aby Hesketh zůstal i s americkým motorem typicky britským strojem, vynasnažila se značka využívat pro další komponenty pouze britské dodavatele. Například o odpružení se postarala společnost K-tech, o přední brzdy Pretech a o zadní Beringer. Jakousi třešničkou na dortu je retro budík Smiths.

Kostrou toho všeho je pochromovaný ocelový rám, hliníková kyvná vidlice s integrovanou nádrží na motorový olej a třídílná šroubovaná kola. Mnoho prvků je z hliníku a tu a tam se objevují dokonce i uhlíková vlákna. I přesto ale suchá hmotnost činí 239 kilogramů, takže odpovídá velkému a silnému naháči.

Motorka je ručně kompletována, čemuž odpovídá poněkud masivní cenovka. Až půjde Hesketh Valiant SC příští léto do prodeje, vyjde každého majitele na 50 tisíc liber (1,6 milionu korun).

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):
Motokatalog.cz



TOPlist