globalmoto_duben_nolan




Harley Davidson kupuje Cagivu a MV Agustu

Dohady jsou potvrzeny a italská skupina MV Group přechází stoprocentně do rukou americké továrny Harley Davidson. Dokonce byla zveřejněna i cena 70 mil. eur, což je na koruny něco přes jeden a půl miliardy.

Důvodem této změny jsou dlouhodobé finanční problémy italského konsorcia vlastněného rodinou Castiglioni, které již vloni vedly k prodeji tehdejší třetí značky Husqvarna do rukou BMW. Ve vedení firmy i nadále zůstává Claudio Castiglioni a co je ještě důležitější, na svém postu bude pokračovat také vedoucí designu Massimo Tamburini, který je hlavním tvůrcem těchto nádherných italských mašin. V reportáži z loňského Milána se můžete sami pokochat nádhernými křivkami těchto krásek. Naproti tomu u Cagivy se již nějakou dobu nic podstatného nedělo a nové Mito na oživení značky asi nestačilo.
Skupina MV Agusta v roce 2007 prodala 5 819 motocyklů, letos se ale potýkala s rostoucími problémy. I přes příchod nových modelů F4 a Brutale, které se po celém světě umisťovaly na stupních vítězů v soutěžích o nejhezčí motocykl, letošní prodeje povážlivě klesaly. Proto se spojení značek do jedné velké skupiny Harley-Davidson, Buell, MV Agusta a Cagiva jeví jako oboustranně výhodný obchod, který zachrání italské dědictví a zároveň otevře Američanům dveře do Evropy a světa emotivních sportovních motocyklů. Podle vyjádření nových vlastníků je cílem obnovit loňská prodejní čísla a pokračovat ve vývoji tříválce MV Agusta chystaného na rok 2009.
Nám motorkářům nezbývá než doufat, že se podaří zopakovat ekonomické oživení podobné tomu, jaké v roce 1996 zažila třeba značka Ducati, když ji zakoupily americké penzijní fondy Texas Pacific Group. Takže držíme palce, ať se MV daří a dále se s jejími nádhernými stroji můžeme setkávat alespoň na silnicích a světových výstavách, nebo ještě lépe v našich garážích.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist