yamaha_mt09




100 let motocyklů Harley-Davidson u policie

V roce 1908 v americkém Detroitu nastoupil do policejní služby první Harley-Davidson a zahájil tak dlouhou tradici jednostopých policejních hlídek. Již sto let je americká policie nerozlučně spojována s těmito dopravními prostředky, které v této zemi přecpané automobily představují rychlou pomoc při všech nehodách a událostech doprovázených dopravními problémy. Pro značku Harley-Davidson představují policejní, záchranné a vojenské síly toho největšího zákazníka, což této značce významně pomohlo i v její historii.

V roce 1908, kdy se první Harleye objevily v nasazení u policie, značka existovala teprve pět let a první V-Twin přišel do prodeje teprve rok předtím. První stroje v Detroitu odvedly dobrou práci a díky své spolehlivosti a vlastnostem se rychle rozšířily i do dalších amerických států. Po nich objevila výhody motocyklů také armáda. Po vypuknutí První světové války armáda objednala 20 tisíc motocyklů, které sloužily pro doručování zpráv na frontě a po vybavení sajdkou také jako bojové vozidlo s kulometem.

 

Také díky tomu vstupoval Harley-Davidson do let 1920 jako největší světový výrobce motocyklů. Na konci této dekády používalo stroje Harley-Davidson přes 3 000 policejních a dalších vládních služeb. Také v dobách velké ekonomické krize, kdy prodeje motocyklů rapidně klesly, pomohly zakázky pro policejní oddělení přežít dobu, na kterou doplatilo mnoho konkurenčních značek. Za Druhé světové války Harley-Davidson dodal přes 88 000 vojenských motocyklů, včetně například kardanového modelu XA 750, který nikdy nebyl ve veřejném prodeji.

 

V letech 1950 začala doba motocyklových gangů a ilegálních pouličních závodů a policie se na HD obrátila s požadavkem na zajištění rychlejších strojů a zformovala speciální motocyklové oddíly jako Hot Rod Squad, které se brzy s rostoucím fenoménem pouličních závodů dokázaly vypořádat. V dnešní době jsou policejní motocykly i nadále výbavou více než 3 400 policejních okrsků v USA a jsou nedílnou součástí image místní policie. Věřím, že třeba i díky těmto charismatickým strojům má americká policie jednu z nejlepších pověstí na světě a nemá nouzi o zájemce o práci.

 


Stroje Harley-Davidson ale slouží také v dalších vládních službách, jako jsou stráže národních parků nebo třeba požárníci a další profese, u kterých je klíčové dostat se včas na místo nějaké krizové události. Vlastně když nad tím tak uvažuji, myslím, že i naší policii by pár HáDéček pro vylepšení image jen prospělo!

 

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist