yamaha_tenere_duben




Freestyle Motocross 2005

Rok se s rokem sešel a v sobotu 19. a v neděli 20. listopadu se v pražské SAZKA ARENĚ konal již šestý ročník akce nazvané Nokia Freestyle Motocross, pořádané agenturou GSMA. Tato akce si za poměrně krátkou dobu své existence získala spoustu příznivců a letos tomu nebylo jinak. SAZKA ARENA praskala ve švech. V sobotu pořadatel hlásil "vyprodáno", v neděli zůstalo v prodeji pouze pár stovek lístků. Freestyle Motocross prostě dokáže, jako jeden z mála "okrajových" sportů, své diváky přilákat.

Kapitoly článku

Letošní ročník sliboval parádní podívanou, akce se účastnily největší špičky freestyle motocrossového nebe v čele se současným nejlepším jezdcem (skokanem) planety Američanem Natem Adamsem. Ze zámoří k nám ještě přijeli Dustin Miller (USA), Jake Windham (USA), Andy Bell (CAN), Reagan Sieg (CAN), Mike Mason (USA) a Jeff Fehr (CAN). Evropu zastupovali Petr Kuchař, Martin Koreň, Libor Podmol, Petr Pilát, Zdeňek Fusek, David Rejsek (všichni ČR), Morgan Carlson (NOR) a Jimmy Verbough (BEL).




Ten, kdo navštívil předchozí ročníky, byl jistě zvědavý, s jakou dramaturgií večera se pořadatel představí. Show byla zahájena přímo impozantně. Za hromového dunění hudby Hanse Zimmera z filmu Gladiátor na plochu napochodovala jednotka římských bojovníků, doprovázejících svého Caesara v podání Leoše Mareše. Ten poté začal představovat jednoho jezdce po druhém. Každý z jezdců si vysloužil nadšené přivítání narvané SAZKA ARENY, a to ještě nic nepředvedl.





Letošní ročník měl evokovat dobu římských gladiátorských zápasů a tomu byl uzpůsoben i formát soutěže. Proti sobě stály dvě družiny bojovníků, severní Amerika versus Evropa. V prvních dvou kolech měla každá skupina šanci získat jeden bod. O tom, kdo bod získá, rozhodovalo publikum a hodnotícím kritériem byla hodnota hluku, kterou dav dokázal vyprodukovat. Přestože není v prvních dvou kolech povoleno předvádět ty nejnáročnější triky, byl každý skok odměněn bouřlivých aplausem. Kluci se toho opravdu nebáli a měli jsme možnost vidět Tsunami, Kiss of Death, Lazy Boy, Turn Around a spoustu dalších neuvěřitelných kousků. V porovnání s předchozími ročníky nebyl mezi účastníky slabý jezdec. Všichni si byli neuvěřitelně jistí a kromě nešťastného pádu Martina Koreně, který neustál dopad po Tsunami a nepříjemně se zranil, nikdo nezaváhal.


Celá hala ale čekala na trik, který v Česku poprvé předvedl Jeff Fehr před dvěma lety, tehdy ještě v holešovické T-Mobile Aréně. Ve třetím kole, kdy proti sobě nastupovali vždy jeden Američan a jeden Evropan, jsme se konečně dočkali. Prvním odvážným byl Nate Adams, ale postupně se k němu přidávali i další, včetně našeho Petra Kuchaře. Adams byl opravdu skvělý a každým skokem dokazoval, kdo a proč je dnes králem FMX. Back-flip kombinoval s dalšími prvky FMX, a tak jsme jen tajili dech, když se točil s nataženýma rukama nebo když "seděl" na řídítkách, ovšem hlavou dolů!!!




Když skončilo třetí kolo a celý souboj vyzněl lépe pro tým Evropy, stála hala na nohou a nadšeně aplaudovala všem závodníkům. A to nás ještě čekal "zlatý hřeb" večera, kterým měl být pokus 14-letého Petra "Pilníka" Piláta o back-flip. Tento maník, v současnosti žák základní školy, ležel před rokem v kritickém stavu v nemocnici a teď tady stojí na nájezdu a pokouší se o skok, který před třemi lety umělo jen pár lidí na světě!! Ještě povzbuzení od táty a jde se na věc. Nájezd na speciálně upravenou rampu, Pilník se točí a bezpečně dopadá na kola. Celá hala se v okamžiku rozbouřila takovým způsobem, že pokud by Mareš měřil hluk, stupnice by mu nestačila. V očích některých jsem zahlédl i slzy dojetí, ale pravděpodobně nejšťastnějším člověkem, kromě samotného Pilníka, byl v tu chvíli jeho táta. Bylo jasné, kdo je králem večera, Petr Pilát skočil ve svých 14 letech back-flip a stal se tak nejmladším jezdcem na světě, který to dokázal. Také tím vytvořil světový rekord, což znamená zápis do Guinessovy knihy rekordů.


Jak tedy zhodnotit letošní ročník Nokia Freestyle Motocross? Dle mého názoru se jednalo o nejlépe zorganizovaný podnik v celé historii FMX v Čechách. Od velmi silné účasti přes skvělý výběr hudby až po perfektní dramaturgii večera. Nutno podotknout, že i Leoš Mareš se úlohy moderátora zhostil více než dobře. Také jsem si všiml, a jistě jsem nebyl sám, že se neuvěřitelně zvedla úroveň našich borců. Kuchta je záruka, ale i zbytek byl velmi dobrý a v porovnání se zkušenějšími Američany ani trošku nezaostal. No a samozřejmě ještě jednou musím vyzdvihnout výkon Petra Piláta, kterému se už dnes říká "Český Pastrana".




V další části článku naleznete

přes 90 fotografií

z akce. Vždy kliknutím na odkaz v horním malém menu nebo dole v článku.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
Dan Rozkol - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist