globalmoto_duben_nolan




Hero kupuje skoro půlku firmy Erik Buell Racing

Americký konstruktér Erik Buell našel po čtyřech letech od rozchodu s firmou Harley-Davidson a zániku značky Buell nového strategického partnera. Část svojí nové firmy Erik Buell Racing prodává v těchto dnech indickému gigantu Hero MotoCorp za 25 milionů dolarů.

Největší indický výrobce motocyklů Hero MotoCorp už s Erikem Buellem nějaký čas spolupracuje - majitel firmy Erik Buell Racing pomáhá Indům s technickým vývojem a Hero zase sponzoruje Erikův tým, který druhou sezónu závodí v seriálu AMA Pro Road Racing.

Zprávy o prodeji akcií EBR do Indie konečně potvrdily četné předchozí spekulace o chystané investici. Hero transakcí získává 49,2% podíl ve společnosti Erik Buell Racing, a podle neověřených zpráv tak Erik Buell zůstane i po inkasování balíku peněz většinovým vlastníkem EBR.

“Kapitálové spojení s EBR odráží naší dlouhodobou strategii. Chceme, aby se firma Hero MotoCorp stala hráčem světového významu, který má zastoupení na všech kontinentech, a disponuje širokou nabídkou technologicky vyspělých motocyklů,” uvedl prezident Hero MotoCorp Pawan v rozhovoru pro indický deník Economic Times.
"Tak jako postupně rozšiřujeme svojí působnost na nové mezinárodní trhy, plánujeme také vybudovat nová vývojová centra na různých místech světa, která budou vyvíjet motocykly pro naše globální zákazníky. Naše nové filiálky v USA a v Holandsku budou hrát důležitou roli při rozhodování o dalších zámořských akvizicích a investicích."

Hero MotoCorp v transakci nákupu akcií EBR zastupuje její americká dceřinná společnost HMCL, která společně s podílem ve firmě získává dvě křesla ve správní radě. Předsedou představenstva a šéfem firmy přitom zůstává Erik Buell.

Podle indických médií, která se probíhajícímu obchodu intenzivně věnují, zaplatila firma Hero Eriku Buellovi patnáct milionů předem, a dalších deset milionů investuje do rozvoje EBR během následujících devíti měsíců. Partnerství s EBR má Indům přinést především posílení v oblasti vývoje technologií, takže by se Hero mohlo vyvázat z licenčních smluv se společností Honda do roku 2014.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist