yamaha_demo_tour




EBR 1190 SX - nový naháč od Buella

Američan Erik Buell má stavbu motocyklů v krvi a poté, co ukončil spolupráci s kolosem Harley-Davidson, rozběhl vlastní stroje EBR. Novinkou této modelové řady je streetfighter 1190 SX.

Po závodní mašině EBR 1190RS se vloni na podzim na výstavě AIMExpo v Orlandu představila supersportovní mašina EBR 1190RX, která má homologaci pro běžný silniční provoz. Srdcem motocyklu je pohonná jednotka Rotax Helicon a nabídne maximální výkon 185 koní v 10 600 otáčkách, což je jenom o deset koní méně než mají k dispozici závodníci u dražší 1190RS. Maximální točivý moment 138 Nm nastupuje v 8200 ot./min a doplníme ještě údaj o suché hmotnosti 190 kg.
Jak už je ve světě trendem, že ty nejostřejší streetfightery vždy vycházejí ze supersportovních motocyklů (např. BMW S 1000 RR => S 1000 R nebo Ducati 1098 a Streetfighter), využil Erik Buell stejný postup i pro představení nového naked biku EBR 1190 SX.
Novinka je ve své podstatě jen 1190 RX bez kapot. Maska ztratila přední plexi, ale světlomet s diodami zůstal stejný. Z boku motocykl poznáte podle (pro Buell typického) masivního hliníkového rámu, který slouží zároveň i jako 17litrová nádrž. Pěkným prvkem naked biku rozhodně zůstává štíhlá podsedlovka.
O odpružení se stará přední vidlice Showa a zadní kyvka s centrální tlumící jednotkou stejné značky. Hliníkové disky mají 17 palců a na předním kole je opět pro Buell typický brzdový kotouč na obvodu ráfku. Dá se očekávat, že stejná bude i elektronika, jako je barevný TFT displej nebo 21stupňová kontrola trakce.
Otázkou zůstává, jak bude nastavena pohonná jednotka, protože o technických parametrech toho zatím moc nevíme. V kuloárech se spekuluje, že výkon bude lehce snížen, někde kolem hranice 160 koní.

Video z představení

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):
Motokatalog.cz



TOPlist