husqvarna_svartpilen_801_2




Miláno: Ducati + video!

Jelikož italská továrna Ducati to má ze svého domova v Bologni do Milána co by kamenem dohodil, nebylo sebemenších pochyb, kde celému světu představí své nejnovější krasavice pro rok 2008. Ducati na obrovském výstavišti v Miláně rozbalila stánek v celé své parádě a rozhodně se bylo na co koukat. Mezi smečkou naleštěných strojů kompletní modelové řady zářila i Desmosedici čerstvého mistra světa Casey Stonera a své místo si našla taktéž celá řada nejrůznějších doplňků, které dotvářejí image temperamentní italské značky.

Monster, Hypermotard, Supersport 1098, SportClasic, Multistrada, Desmosedici RR, pro ty tentokrát zbylo až druhé místo. Středem pozornosti se staly tři zbrusu nové stroje, které si zde odbývaly svou velkou premiéru - Monster 696, Superbike 848 i 1098 s písmenem „R“.

Ducati Monster 696


Již uplynula pěkná řádka let od doby, kdy na srdce motocyklových fandů zaútočil první Monster neobvykle nadčasovým designem, který i po letech neztratil na kráse. Toho si je boloňská značka dobře vědoma, a tak se snažila u modelu 696 navázat ve stejném duchu. Velké překvapení, s kterým se možná budou skalní fandové těžko srovnávat, je hliníkový litý rám zadní partie. Působí tak trochu řekl bych japonským dojmem a malinko postrádá italského ducha.


Vše zachraňuje pro všechny Monstery charakteristický příhradový rám přední části. Útěchou může být také fakt, že Monster tímto zákrokem shodil 5 kilo váhy. Konečná cifra údaje hmotnosti je tedy příjemných 163 kg suché váhy. Podvozek ještě dotváří zadní kyvná vidlice, spolu s přední upside-down vidlicí Showa. Použity byly rovněž radiální čtyřpístkové brzdy. Mezi zásadní prvky designu 696 jsou dvě mohutné hliníkové koncovky výfuku, přední reflektor rozdělený vodorovným pruhem, nově tvarovaná patnáctilitrová nádrž a koncové diodové světlo.

Chuť do života dodává typický véčkový vzduchem chlazený dvouválec Desmodromic. Ten se příliš neliší od motoru Monstera 695. K lepšímu se však posunul výkon motoru spolu s kroutícím momentem. Model 696 se pyšní výkonem 80 koní při 9000 ot/min a kroutícím momentem 69Nm při 7750 ot/min. A to „nejlepší“ nakonec, Ducati Monster je vybaven mokrou spojkou.

Ducati 848

Supersportovní rodinka Ducati se rozrostla a jedním z přírůstků je nový model 848. V této kategorii se stále více snižuje hmotnost, výkon žene nahoru a co se zdálo být nemožné, se stává skutečností. Pro supersport 848 to platí na sto procent a tak se v následujících řádcích nevyhneme spoustě čísel. Zbrusu nový supersport 848 obléká stejně slušivý kabát jako objemnější 1098. Design supersportovních Ducati je dokonalý a troufl bych si mluvit o uměleckém díle. Ducati 848 nabízí továrna ve dvou barevných provedeních. Záleží na vkusu každého, jestli dá přednost červené klasice, nebo bílému provedení, které si moje srdce nezískalo. Asi nejsem sám, kdo očekával 848 ve žlutém ohozu.


Mluvil jsem o číslech - takže hmotnost stroje 168 kilogramů a proti výkonu 134 koní je velice slušnou vizitkou. Dá se předpokládat, že to bude hodně živá kočka. Výkon narostl od předchůdkyně o celých 30 procent a poměr váha/výkon dokonce předčil superbike 999. Za zmínku stojí také kroutící moment 96 Nm při 8250 ot/min. Jak vidět, 848 výrazně získala jak na výkonu, tak na kroutícím momentu.

O co však přišla, je suchá spojka. Musím přiznat, že mi bude zvuk „přesýpání stavebnice lego“ moc chybět! Podle prvních ohlasů nejspíš nebudu sám. Naštěstí nové prvky, jakými jsou třeba ocelový příhradový rám, dvě výfukové koncovky pod sedlem nebo letmé uložení zadního kola, bez kterých si jen těžko sportovní Ducati dovedu představit, mi absenci suché spojky vynahradí. Plně stavitelný podvozek Showa společně s brzdami Brembo pravděpodobně nezůstanou za hodnotami motoru Testastretta Evoluzione pozadu a předvedou se v dobrém světle.

Ducati 1098R

Perlou mezi supersportovním arsenálem boloňské fabriky se jednoznačně stala Ducati 1098R. Písmeno „R“ v sobě skrývá pořádnou porci sportovních emocí a technologických libůstek.
Oproti modelu 1098 s objemem 1099 ccm je objem motoru eRkové verze celých 1198 ccm. Důvod? Jednoduchý! Pravidla pro nastávající sezonu třídy superbiky umožňují startovat dvouválcovým strojům s objemem do 1200 ccm. Reakce Ducati na toto pravidlo je víc než logická, zvláště když se tato značka do jisté míry o změnu pravidel zasloužila. Když jsme u těch pravidel - na druhé straně je také stanoveno, jaké úpravy a omezení se na dvouválce vztahují a výhodu vyššího objemu motoru oproti ostatním (většinou čtyřválcovým) strojům redukují.

Vraťme se k motoru Testastretta Evoluzione superbiku 1098R. Ten podává neuvěřitelných 180 koní při 9750 ot/min. Hodnota kroutícího momentu patří také do vyššího levelu - 134 Nm při 7750 otáčkách za minutu…
Zajímavou hodnotou bude jistě celková hmotnost stroje. Inženýrům Ducati Corse se podařilo pomocí použití závodních komponentů a technologií srazit konečnou suchou váhu eRkové 1098 na krásných 165 kilogramů.

Na plně stavitelném podvozku se také nešetřilo. V tomto případě byl použit špičkový materiál značky Öhlins. Ty společně s předními radiálními čtyřpístkovými brzdy Brembo a kotouči o průměru 330 milimetrů zaručují výborné jízdní vlastnosti. Jaká jiná barva, než Ducati červená, by mohla tuto krasavici zdobit? Bílá tabulka na přední masce, zlaté ráfky a karbonové komponenty nenechají pochybovat, že máte tu čest právě s Ducati 1098R. Zatím to není oficiálně potvrzeno, ale cena by se měla pohybovat někde kolem 35 000 Eur

Video: Ducati

(autor: Jarda, střih: Radek Žemlička)

Video si můžete stáhnout v lepší kvalitě zde (16 MB).

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)
Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist