yamaha_demo_tour




Confederate ukazuje druhou generaci modelu P120 Fighter

Máte-li rozhled na trhu netradičně pojatých a na zakázku stavěných strojů, jistě vám neunikla americká firma Confederate. Její motorky se řadí mezi to nejneobvyklejší, co můžete na malosériovém trhu koupit a i když tento styl nemusí být zrovna pro každého, otočí se za vámi spousta hlav.

A jestli někdo čekal, že nový model, navazující na předchozí P120 Fighter bude jiný, ten se šeredně zmýlil. Ani horká novinka z dílen Confederate, nesoucí celý název P51 Combat Fighter, totiž nezapadá do žádné ze stávajících škatulek. Jediné, kam poslední kreace výstředního designéra Pierra Terblanche zapadá, je právě styl Confederate.Celý stroj připomíná svým vzhledem cosi jako industriální uměleckou instalaci. Vše je odkryté a vlastně by se dalo říci, že zde slovo „naháč“ nabírá na zcela novém významu. Celý rám je zhotoven z hliníku a jeho součástí je v horní trubici i nádrž na 14 litrů benzínu. Její „měrka“ je potom přímo pod jezdcovým zadkem. Jedná se o průhlednou trubku rámu, ve které je za sklem vidět, kolik šťávy vám ještě zbývá. V přesně stejném duchu je ve vrchní části rámu uložen i vzduchový filtr.

Srdcem motorky je obří vidlicový dvouválec s odhalenými rozvody na pravé straně, který se pyšní mocným objemem 2 163 ccm. Rovnoměrnost mezi vrtáním a zdvihem napovídá točivý charakter a úctyhodný je i jeho výkon 200 koní, který přes pětistupňovou převodovku posílá na zadní kolo.
Když už jsme u zadního kola, jedná se o disk z jednoho kusu karbonu, odpružený tlumičem na levé straně. Přední kolo je také karbonové, tentokrát již pětipaprskové, a o jeho odpružení se stará kyvné rameno s tlumičem s převlečnou pružinou. Celý stroj váží 226 kilogramů, což je hodně i málo, záleží na tom, z jaké strany se na Combat Fighter koukáte. Buď se jedná o těžký naháč, nebo o docela lehký chopper.No a jak již asi tušíte, ani tento počin z dílen Confederate není nijak lacinou záležitostí. Celkově se vyrobí 61 kusů, které budou vždy na míru doladěny samotnému zákazníkovi. Zatímco 30 Combat Fighterů vyjede v černočerném matném provedení, 31 jich bude v titanově šedé barvě. Cena za světlou variantu činí 113 900 dolarů (2 676 650 korun), za tu tmavou si potom lehce připlatíte a celková částka dělá 119 500 dolarů (2 808 250 korun).

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist