yamaha_demo_tour




Can-Am překvapil novým tříválcem

Vyznavače jízdy na třech kolech jistě poteší zpráva, že kanadská firma BRP představila nový roadster Spyder RT, vybavený silnějším motorem. Doposud používaný litrový Rotax má sice výkonu dost, ale v nižších otáčkách se nějaké rezervy přeci jen našly. Dynamiku při rozjezdech má výrazně zlepšit nový řadový tříválec, který dodá stejná rakouská firma.

V cestovní verzi tříkolky Spyder se od příštího roku místo vidlicového dvouválce o objemu 998 ccm objeví nový, kapalinou chlazený řadový tříválec. Zdvihový objem 1 330 ccm a především tříválcová konfigurace mají za úkol přinést výrazné zlepšení v oblasti točivého momentu a plynulejší průběh výkonu - tedy přesně to, co je u cestovního stroje žádoucí.
Podle tiskové zprávy se točivý moment zvýšil ze 108 na 130 Nm, zatímco nejvyšší výkon poskočil o 15 koní na celkových 115. Hodnoty to nejsou nijak závratné, ale nárůst točivého momentu v nízkých otáčkách činí celých 40 %. Současně u modelu 2014 nastupuje i šestistupňová sekvenční převodovka, která spolu s méně točivým motorem přispěje k úspoře paliva. Pro šetrnější styl jízdy je navíc k dispozici možnost přepnout palivovou mapu do režimu ECO.
V zájmu zlepšení jízdního komfortu Can-Am vybavil novinku modernějším odpružením všech kol a sedlem s pohodlnějším polstrováním, které je rovnou z výroby připravené na instalaci opěrky pro jezdce. Designové změny se dotkly blatníků, přední kapoty a deflektorů. Ve výbavě zůstává systém elektronické kontroly stability, kontroly trakce, ABS, posilovač řízení a rádio.
Cestovatelé určitě ocení i výkonnější 1 200wattový alternátor, který nahrazuje magneto používané u předchozího dvouválce. Zvláštní pozornost výrobce věnoval také problematice odvodu tepla od motoru. Chladiče u nového modelu mají dvojnásobnou kapacitu, a jejich ventilátory lze navíc přepnout do opačného směru tak, aby horký vzduch hnaly směrem od jezdce. To se může hodit například při pomalé jízdě v koloně.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist