yamaha_demo_tour




Firma Buell končí!

Tato zpráva je natolik smutná a neuvěřitelná, že ji Erik Buell zveřejnil přímou řečí na videu na oficiálních stránkách této značky, jinak by to snad všichni považovali za hodně hloupý žert.

Značka Harley-Davidson, vlastník Buellu od roku 1998, kdy zakoupila akcie od zakladatele Erika Buella, se v současnosti potýká s velkým snížením zisků a propouštěním zaměstnanců. Byla proto nucena přikročit ke dvěma drastickým krokům, a sice uzavření továrny Buell a zahájení jednání o prodeji značky MV Agusta, kterou před dvěma lety zařadila do svého portfolia.
Ukončením výroby Buellů přijde o práci 180 zaměstnanců. Dosavadní majitelé se nemusí obávat o servis a dodávky náhradních dílů pro své mašiny, Harley Davidson již přislíbil zajištění těchto služeb i dodržení záruk.
Nepříznivá světová hospodářská situace si tak vybírá další oběti (o dalších společnostech potýkajících se s problémy jsme psali zde). V případě společnosti Harley-Davidson však jde spíše o daň z úspěchu - tato značka zaznamenala v posledních letech před hospodářským zlomem neuvěřitelný nárůst popularity i prodejů. Díky tomu mohla rozšiřovat portfolio svých strojů i portfolio modelů Buellu a pustit se i do akvizice MV Agusty.

Také značku Buell zastihl hospodářský zlom na vrcholu rozvoje, kdy začal s výrobou modelů využívajících zcela nový vodou chlazený motor 1125 a vstoupil do závodů AMA a očekávalo se, že stejně jako KTM se svojí RC8 začne co nejdříve pokukovat po účasti v WSBK.
Ale nepomohlo ani nové logo. Bohužel, tato část historie Buellu pod křídly HD ke konci tohoto měsíce smutně končí a nezbývá než doufat, že Erik Buell najde způsob, jak značku oživit a ve výrobě těchto charizmatických strojů v budoucnosti pokračovat.
Prozatím ale musíme se smutkem konstatovat, že v našem výpisu redakčních testů Buell přibyde už jen jeden připravovaný test, a sice Buell 1125R, který jsme prohnali na okruhu v Brně. V naší historii značek (viz profil značky Buell) tak budeme muset připsat smutný údaj: 16/10/2009, výroba ukončena.

Vyjádření Erica Buella k ukončení výroby


Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.


Historie značky Buell



Historie značky Buell v naší motodatabázi.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist