journeyman_brezen




Buell Ulysses XB12X Adventure Sportbike

Společnost Buell si s představením novinek pro sezónu 2006 opravdu pospíšila a výsledkem je Ulysses XB12X Adventure Sportbike. Kdo by to byl řekl, že i tak ortodoxní značka podlehne všeobecné poptávce po image cestovních endur!


Narůstajícím statistikám prodejnosti modelů jako Multistrada, V-Strom, BMW GS (a další a další) ale lze jen těžko odolat, takže i Buell se pouští do tohoto segmentu. A jde do boje opravdu ostře. Nový Ulysses (anglicky

Odysseus

= starořek, o kterém byl napsán první cestopis) převzal klasický vzduchem chlazený vidlicový dvouválec Buell o objemu 1203 ccm s výkonem 103 koní a krouťákem okolo 110 Nm. Při suché hmotnosti 193 kg jde o podobný poměr hmotnosti/výkonu, jako nabízí například zmiňovaná dvojice BMW GS či Ducati Multistrada. Vedle motoru byla použita nová odlehčená zadní vidlice XB, která zároveň slouží jako zásobník oleje. Všechny modely Buell XB se od příštího roku také mohou pochlubit inovovanou rychlejší a přesnější převodovkou a zesíleným řemenem, který u Buellů tradičně nahrazuje řetěz. Další technickou lahůdkou Buellů je uložení paliva v dutém hliníkovém rámu (celkový objem 17 litrů).




Po stránce designu jde na první pohled o Buella, jen je tentokrát napasovaný na vysoký podvozek (výška sedla 84 cm) s obrácenou přední vidlicí (mimochodem plně nastavitelnou). Na kolech najdeme pneumatiky s hrubším vzorkem - Dunlop D616 vyvinuté speciálně pro motocykl Ulysses.


Stále se sice jedná o převážně silniční model, který vzbuzuje chuť jít se vyřádit po městě a zatáčkových silničkách, ale najednou láká i na delší cesty. S tím souvisí nabídka kufrů a speciální systém zadního madla Triple Tail, který lze sklopit do tří poloh. Může sloužit jako nosič zavazadel na sedle, madlo pro spolujezdce nebo zadní nosič.


První kusy by měly být k dispozici již ke konci sezóny 2005 a cena se bude pohybovat pravděpodobně někde v rozmezí 350-400 tis. Informace o dalších novinkách značky Buell a Harley-Davidson pro rok 2006 přineseme v příštím článku.


Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):
Motokatalog.cz



TOPlist