yamaha_demo_tour




Značku BSA možná opráší Indové

Indická společnost Mahindra, která se poslední dobou angažuje v závodech Moto3, se možná stane zachráncem kdysi slavné britské značky BSA. Motocyklový a automobilový gigant skoupil prostřednictvím svojí dceřiné firmy všechny zbývající akcie BSA, a když na to přijde, může hned zítra začít vyrábět motorky pod tímto legendárním názvem.

Náš tip

Přečtěte si podrobný článek o historii BSA.

Dlouhou a úspěšnou historii slavné britské značky ukončila v sedmdesátých letech expanze japonských firem, na kterou BSA nedokázala zareagovat. Její jméno je však dodnes v motocyklovém světě pojmem, a mezi čtenáři se jistě najde nejeden pamětník dob, kdy "besárny" brázdily společně s Triumphy a Nortony i naše silnice.

Po více než čtyřiceti letech nečinnosti teď získala stoprocentní podíl v BSA indická Mahindra prostřednictvím svojí dceřiné firmy Classic Legends Pvt Ltd (CLPL) za 3,4 milionu liber. Za poslední dobu to nebyla její jediná investice do evropské značky, protože před nedávnem koupila 51 % akcií francouzské společnosti Peugeot Motorcycles.

Mahindra zatím nezveřejnila své plány, ale nabízí se jedno vysvětlení, proč investovala do prakticky mrtvé značky. Indický motocyklový průmysl zažívá posledních deset let prudký rozmach, a giganty jako jsou TVS, Bajaj nebo právě Mahindra se snaží prosadit i mimo domácí trh. Pod vlastními značkami však na západě nemají moc šancí na úspěch, a tak to zkouší přes zvučnější jména. TVS nedávno rozjela spolupráci s BMW, a Mahindra možná využije známou (byť zaniklou) britskou značku k podobným účelům.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist