yamaha_demo_tour




Bosch Help Connect automaticky oznámí nehodu

Podle značky Bosch je její produkt Help Connect takovým digitálním strážným andělem. Pokud havarujete, dokáže motocykl prostřednictvím vašeho smartphonu odeslat nouzovou zprávu a záchranné složky by se o vás měly dozvědět prakticky okamžitě po nehodě.

Principiálně není tento systém úplně nový, BMW totiž nabízí (dokonce už i v České republice) systém eCall, který funguje vlastně stejně. A dost možná, dokonce s největší pravděpodobností, byl vyvinut také ve spolupráci s Boschem, od něhož toho bavorská značka bere víc. Ovšem Help Connect je čistě produktem značky Bosch, určeným pro všechny motocykly, které jsou vybaveny její elektronikou s víceosou inerciální jednotkou.

Riziko úmrtí při nehodě je prý pro motorkáře 20x vyšší než pro řidiče automobilu, to nám trochu kazí radost z jízdy. A při spoustě havárií jde o minuty, ne-li o vteřiny. Čím dříve se o vás dozvědí záchranáři, tím je vaše šance na přežití vyšší. Což o to, ve městě na rušné křižovatce nebo na frekventované silnici vám případně snad vždycky někdo pomoc zavolá, ovšem ne vždy se tam pohybujete. Stačí jeden smyk na štěrku nebo srážka se zvěří na silnici, kde projede pět aut za den, a může být vymalováno. A klidně o deset metrů dál bude čilý ruch.

Jak tedy Help Connect funguje? Tento systém bere data ze systému Bosch MSC (poprvé uveden v roce 2013 u KTM), konkrétně z jeho inerciální jednotky. Ta stokrát do vteřiny vyhodnocuje změny v pohybu motocyklu, tedy zrychlení a úhlovou rychlost, ví možná lépe než vy, v jaké pozici se váš stroj právě nachází, a díky speciálnímu algoritmu dokáže odhalit i to, jestli motocykl pouze spadl ze stojánku, nebo opravdu havaroval (prý jenom kvůli tomu dělali ve zkušebně 18 crash testů). Žádná další přídavná krabička není potřeba. Tato jednotka se připojí přes Bluetooth k vašemu smartphonu prostřednictvím boschácké appky Vivatar, a když dojde k nehodě, odešle na servisní centrum značky Bosch SMS zprávu s přesnými údaji o vaší poloze a odtud vše (poté, co se vás neúspěšně pokusí kontaktovat) předají záchranným složkám. Podle zkušeností prý tento způsob dokáže zkrátit dobu příjezdu sanitky až o polovinu. Navíc, když dáte k dispozici i další svoje zdravotní data, jsou předána záchranářům i ta. Pokud si to budete přát, mohou být upozorněny také další osoby, třeba manželka. Výhodou je, že data odesílá telefon, který většina lidí mívá u sebe, takže i když se vaše cesty s motocyklem výrazně rozdělí, záchranáři hledají vás, nikoli stroj.

VIDEO: Jak funguje Bosch Help Connect

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

A teď jedna horší zpráva – Help Connect ještě není určený pro motorkáře z České republiky. Ale nebojte se, ono to přijde, stejně to bylo i v případě BMW eCall. V první vlně bude Help Connect určený čistě pro zákazníky z Německa, kteří si mohou vybrat, jestli budou se servisním střediskem komunikovat německy nebo anglicky, a to z celkem jedenácti zemí Evropy – Německa, Rakouska, Belgie, Francie, Itálie, Irska, Lucemburska, Nizozemí, Španělska, Švýcarska a Velké Británie. A kolik bude Help Connect stát? Tady bude asi odlišný přístup od BMW eCall, což je služba, za kterou zaplatíte jednorázově (něco přes 8000 Kč) a funguje pořád, zatímco Bosch má appku Vivatar už funkční i pro jiné druhy lidské činnosti a platí se pět euro měsíčně.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 9 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 3 Kč
Jirka20 přispěl 3 Kč
Ondros přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist