husqvarna_svartpilen_801_2




Záchranný systém na motorkách BMW od příštího roku

Představte si situaci: nikdo z kámošů zrovna nemá čas, tak se jdete projet sami. A co čert nechtěl; vyletíte ze silnice, zraníte se a upadnete do bezvědomí. Než si vás uprostřed polí vůbec někdo všimne, může být jakékoli pomoc už zbytečná. Právě pro takovéto případy se pár firem zabývá vývojem automatického SOS systému, který problém nahlásí sám.

Jedním z hlavních průkopníků této technologie - a bezpečnostních prvků obecně  - je značka BMW, která začne systém eCall nabízet ke svým motocyklům jako volitelné příslušenství od roku 2017. Mnichovská firma vychází z výzkumů, podle kterých včasné přivolání pomoci často rozhoduje o životě zraněného účastníka nehody. Evropská komise spočítala, že včetně řidičů aut je ve hře až 2 500 zachráněných životů ročně. V automobilech BMW se záchranný systém objevil poprvé v roce 1999, od roku 2018 se bude do všech nových aut montovat povinně. Jeho používání na motocyklech zůstane zatím dobrovolné.

Jak to vlastně funguje? Řídicí jednotka systému eCall vyhodnocuje informace z několika senzorů, podle kterých dokáže rozpoznat když dojde k nehodě. Proti náhodné aktivaci, způsobené například pádem motocyklu při otáčení na polní cestě, je systém zabezpečen. V případě skutečné nehody se jednotka přes připojený mobilní telefon spojí s call-centerm BMW, a havárii nahlásí včetně přesné polohy. Pokud je jezdec při vědomí, může systém aktivovat sám pomocí tlačítka na řídítku, a přes vestavěný mikrofon a reproduktor s call-centrem komunikovat. Centrála BMW pak koordinuje záchranné práce. Podle zkušenosti s používáním SOS systémů v automobilech se čas do příjezdu záchranářů může zkrátit o 40 - 50 %.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (21x):



TOPlist