journeyman_brezen




Vision Next 100: pohled do budoucnosti očima BMW

Značka BMW se při příležitosti stých narozenin nejen ohlíží zpátky, ale také kouká do poměrně vzdálené budoucnosti. Na výstavě v Los Angeles představila vizionářskou studii Next 100, která ztvárňuje její představy o motorkách v roce 2046. Vypadá jako sci-fi, ale kdo ví, na čem se bude za třicet let jezdit?

Kapitoly článku

Představte si motorku, která má místo stojánku stabilizační systém. Po zastavení nemusíte sundat nohu ze stupačky, a máte jistotu že neupadne. Neupadne vlastně nikdy, takže na ní můžete jezdit bez přilby a v tričku... Zatáčí celým rámem, bezemisní motor mění svoji šířku podle rychlosti jízdy, a údaje na informačním panelu si vybíráte pouhým pohledem. A přitom dostanete stejný - nebo ještě lepší - požitek, na jaký jste byli zvyklí. Takhle nějak vypadá motorka budoucnosti podle BMW.

„Za normálních okolností když vyvineme motocykl, hledíme tak pět až deset let dopředu. V tomto případě jsme se dívali o dost dál a tuto zkušenost považujeme za obzvláště vzrušující. Vidíme několik opravdu zajímavých perspektiv. Pevně věřím, že BMW Motorrad VISION NEXT 100 stanoví ucelený budoucí scénář pro značku BMW Motorrad,“ vysvětluje šéf designu BMW Heinrich Edgar.

„BMW Motorrad VISION NEXT 100 ztělesňuje vizi společnosti BMW Group zaměřenou na jízdu na motocyklu v technologiemi propojeném světě – analogová zkušenost v digitálním věku. Jízda na motocyklu je o úniku z každodenního stereotypu. Ve chvíli, kdy osedláte motorku, jste naprosto svobodní. Vaše motorka je váš Velký útěk.“

BMW Motorrad VISION NEXT 100 je ztělesněním ultimativních zážitků z jízdy. Bez nutnosti nosit bezpečnostní přilbu a ochrannou kombinézu si jezdec může vychutnat všechny působící síly – zrychlení, vítr a přírodu, okolní svět. Design BMW Motorrad VISION NEXT 100 vystihuje podstatu motocyklu, kterou je dokonalá symbióza mezi člověkem a strojem. Každičký detail je té nejvyšší kvality a design tohoto motocyklu zahrnuje všechny nejvýraznější vizuální aspekty BMW Motorrad napříč celou dobou existence společnosti. Všechny tyto prvky jsou však moderně pojaty, a to jak z hlediska vzhledu, tak i funkce.

Kultovní prvky v BMW Motorrad VISION NEXT 100 dávají jasně najevo, že se jedná o „skutečné BMW“. Jde zejména o černý rámový trojúhelník, bílé linky a klasický tvar motoru boxer. Samotný motocykl je však poháněn bezemisním pohonem. BMW Motorrad VISION NEXT 100 spojuje minulost značky BMW Motorrad s její budoucností a je výrazným vyjádřením obojího.

Trojúhelníkový rám – přepracovaná klasická ikona
Černý nosný trojúhelníkový rám BMW Motorrad VISION NEXT 100 je záměrným odkazem na vůbec první motocykl BMW R32, který vznikl v roce 1923. Na tomto koncepčním motocyklu však figuruje jako dynamické propojení předního a zadního kola. Ložiska a klouby nejsou vůbec viditelné, takže se rám jeví jako jednotný celek.

BMW Motorrad VISION NEXT 100 působí při pohledu z boku jako „naháč“, s odpovídající ergonomií a sedlem, jako má roadster. Chytré rozmístění aerodynamických ploch jezdce chrání před větrem a špatným počasím, jako kdyby měl motocykl plnou kapotáž. Povrch rámu je pokryt matným černým textilem, jehož hedvábný lesk a jemné linky zvýrazňují charakteristické tvary a reprezentují moderní reinterpretaci klasického řešení BMW. Logo BMW je zobrazeno na tmavém rámu. Při jízdě je osvětleno známou modrou a bílou barvou.

Pružný rám pomáhá zatáčet
Nosný rám vypadá jako jednolitý a integrovaný prvek vedoucí od předního k zadnímu kolu. Rám je flexibilní, a tak umožňuje zatáčet bez v současnosti známých spojek a kloubů. Stačí jen pohnout rukojetí a dojde ke změně tvaru rámu a zatočení motocyklu. Síla nutná k zatočení se mění tak, aby vyhovovala dané jízdní situaci.

Pohon – inspirovaný motorem boxer
Uprostřed trojúhelníkového rámu je umístěn stylový prvek a zároveň historický odkaz: pohonná jednotka. Je navržená a vyrobená v duchu tradičních motorů BMW boxer, ovšem ve skutečnosti ji tvoří bezemisní pohonná jednotka. Její vnější vzhled se mění v závislosti na okolnostech. Pokud motocykl stojí, je pohonná jednotka kompaktní; jakmile se rozjede, jednotka se rozšíří, čímž zlepšuje aerodynamiku a chrání jezdce před okolními vlivy. Povrch z leštěného hliníku potvrzuje špičkovou kvalitu tohoto komponentu.

Minimalistická forma, maximálně kvalitní detaily
Štíhle vypadající BMW Motorrad VISION NEXT 100 zcela jasně vyjadřuje kvality motocyklu jako jezdeckého nástroje. Z designového hlediska minimalistickou přední část doplňují vysoce kvalitní detaily. Do rámu nad předním kolem je integrován velký kovový světlomet, který je tvořen dvěma vertikálně umístěnými světlenými zdroji ve tvaru písmene U, sloužícími jako světla pro denní svícení. Rovněž slouží jako větrný deflektor a v kombinaci s malým zabudovaným větrným štítem napomáhá optimalizovat prodění vzduchu. Části studie, jako například sedadlo, horní kryt rámu a blatníky, jsou vyrobeny z karbonu.

Pod sedadlem jsou umístěné dva podsvícené proužky tvořící zadní světlo a směrové ukazatele – odkazující na typické zadní svítilny moderních motocyklů BMW ve tvaru dvojitého písmene C. Ovšem v tomto případě se vyznačují novým, futuristickým pojetím.

Tlumení mají na starost pneumatiky, jejichž variabilní běhoun se aktivně upravuje tak, aby vyhovoval podkladu a v každé jízdní situaci zajišťoval co nejlepší adhezi.

Analogové prvky v digitálním věku
Displeje, kabely a tlačítka na motocyklu BMW Motorrad VISION NEXT 100 téměř nejsou vidět. Ovšem uprostřed čisté přední části obzvláště vyniká jeden prvek: červený kolébkový vypínač na pravém konci řídítek. Tento zjevně mechanický prvek blokuje nebo uvolňuje plyn a je poctou analogovým dnům původního ježdění na motocyklu.

Při navrhování BMW Motorrad VISION NEXT 100 se tým designérů díval desítky let dopředu. Ve světě zítřka budou konektivita a digitalizace přítomné všude. Většina vozidel bude bez řidiče a život bude organizován převážně digitálními službami. Stále více a více světové populace bude žít v městských oblastech.

„Samovyrovnávací“ – aktivní, inteligentní asistenční systémy
V budoucnosti budou systémy aktivní pomoci v určitých situacích zlepšovat stabilitu a bezpečnost jezdce tím, že budou motocykl automaticky vyvažovat, a to jak při jízdě, tak i ve chvíli, kdy bude motocykl nehybně stát. Začínající jezdci budou moci využívat další formy asistence ve všech jízdních situacích a jezdit na motocyklu, který se nikdy nepoloží na bok. BMW Motorrad VISION NEXT 100 zůstává ve vzpřímené poloze i v situaci, kdy jezdec sesedne. Systém vyvažování funguje také při jízdě a zajišťuje mimořádně agilní a dynamický zážitek dokonce se snadnějším ovládáním, které ocení i zkušení jezdci. BMW Motorrad VISION NEXT 100 pomáhá každému jezdci dosahovat vyšší úrovně řidičských schopností a zažívat ještě intenzivnější zážitky z jízdy. Každá vyjížďka se stává jízdou svobody – od začátku do konce.

Digitální společník – Připojen. Všudypřítomný. Diskrétní.
BMW Motorrad VISION NEXT 100 a výbava jezdce, navržená jako doplněk, tvoří jeden funkční celek: Digitální společník poskytuje informace o situaci vpředu na trase a aktivně podporuje potřeby jezdce. Ale protože jízda na motocyklu je především o zážitcích, zůstává tento digitální společník v pozadí i v situacích, kdy je aktivní. Pracuje dál bez povšimnutí do doby, dokud není například potřeba přes uživatelské rozhraní vyslat výstrahu, nebo poskytnout aktivní asistenci. Pakliže to jezdec či okolnosti nevyžadují, digitální společník zůstává tichý.

„Klíčovým bodem v případě BMW Motorrad VISION NEXT 100 bylo zajistit, aby všude se vyskytující digitálnost nenarušovala analogový zážitek z jízdy. Displej a ovládací koncept funguje tak nenápadně, že si jezdec může užívat zcela přirozené jízdy na motocyklu, může mu pevně důvěřovat a užívat si naprostou svobodu a lehkost. Naším úkolem, jakožto návrhářů rozhraní, je dodat akurátní množství správných informací v nejlepším možném čase a místě," vysvětluje Holger Hampf, vedoucí vývoje uživatelského rozhraní ve společnosti BMW Group.

Informační štít – správné informace ve správný čas
Výměny informací mezi jezdcem a motocyklem se ve velké míře uskutečňují prostřednictvím informačního štítu. Ten v podstatě sestává z dvojice datových sklíček, které se rozprostírají napříč zorným polem jezdce. Kromě toho, že slouží jako ochrana před větrem, rovněž zobrazují příslušná data v jedné ze čtyř zobrazovacích ploch. Ty jsou ovládány pohybem jezdcových očí. Pohled směrem nahoru nebo dolů mění zobrazovaný obsah a pohled kupředu informace vypíná zcela, což jezdci umožňuje ještě větší koncentraci na jízdní zážitky. Informace jsou promítány pouze na požádání, nebo aby jezdce upozornily na fakt, že je nutné přijmout určitá opatření.

„Motocykl má k dispozici veškerá vzájemně propojená data ze svého okolí a řadu inteligentních systémů pracujících v pozadí, takže přesně ví, co se děje před ním. Porovnáváním nashromážděných dat umí doporučit ideální stopu a úhly náklonů do zatáček, nebo jezdce varovat před hrozícím nebezpečím,“ pokračuje Hampf. Při doporučování jízdních stop a úhlů náklonů do zatáček se digitální společník objevuje ve spodní třetině zorného pole v podobě obráceného trojúhelníku, z něhož vedou dvě horizontální linky. Stejně jako displej v kokpitu letadla, tento symbol značí aktuální úhel náklonu a ideální stopu. Pokud aktuální poloha motocyklu není v souladu s doporučenou pozicí, jezdec to může v případě potřeby snadno napravit. Pokud jezdec vůbec nezareaguje, motocykl se do správné polohy srovná sám. Digitální společník nepomáhá začátečníkům pouze v poznávání jejich schopností a schopností motocyklu. Podporuje rovněž zkušené jezdce tím, že jim neustále dovoluje zlepšovat jejich řidičské dovednosti.

Při pohledu vzhůru aktivuje funkci zpětného pohledu, která jezdci umožňuje vidět, co se děje na silnici za ním. Sklopení očí na normální úroveň otevře menu, z něhož jezdec může vybírat ukázáním prstem. Pohled dále dolů zobrazí mapy znázorňující zvolenou trasu.

Chytré. Aktivní. Flexibilní – výbava pro jezdce
Výstroj jezdce, doprovázející koncept BMW Motorrad VISION NEXT 100, je nedílnou součástí celkově unikátní zkušenosti. Vzdušný oblek v klasicky černém a bílém provedení zvyšuje pocit svobody a je současně módním vyjádřením a ochranou do špatného počasí. V závislosti na podmínkách jezdce zahřívá nebo chladí.

Ve vyšších rychlostech se část okolo krku nafoukne a poskytuje další podporu krční páteři, čímž zvyšuje celkový komfort. Variabilní otevírání kombinézy poskytuje dodatečné odvětrávání. Ovšem na rozdíl od současných motocyklových kombinéz, futuristická kombinéza pro jezdce BMW Motorrad VISION NEXT 100 není vybavena dalšími bezpečnostními prvky, protože je kvůli inteligentním asistenčním systémům nepotřebuje. Místo toho senzory v kombinéze sledují tepovou frekvenci a tělesnou teplotu jezdce a poskytují správné množství tepla nebo chladu. Kombinéza také prostřednictvím vibrujících prvků v rukávech a nohavicích poskytuje navigační instrukce a jezdce upozorňuje, pakliže úhel náklonu překročil kritickou hranici. Jezdec a stroj tvoří jeden funkční celek, který nabízí intenzivnější zážitek z jízdy než kdykoliv předtím.

Edgar Heinrich shrnuje: „BMW Motorrad VISION NEXT 100 v sobě spojuje to nejlepší z obou světů – digitálního a analogového – pro maximální emocionální zážitek: Velký útěk.“

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist