husqvarna_svartpilen_801_2




S 1000 F - sportovní cesťák od BMW?

Je to pár dnů, co se vyrojily spekulace o bavorské novince s prozatímním označením S 1000 F. Podle povedeného návrhu od Stefana Krafta půjde o sportovního cesťáka pro každé použití s více než dostatečným výkonem. Odhodlá se BMW vstoupit do vod Multistrady 1200 a Tigeru 1050?

Nová bavorská mašina by měla být osazena agregátem odvozeným z brutálního naháče S 1000 R. Výkon čtyřválce bude pravděpodobně snížen na hodnotu 150 koní, což má logické opodstatnění – cestovatelsky pohodlnější chod motoru. Ovšem i tak v sobě stále bude mít dostatek výkonu pro sportovnější použití. K silničnímu cestování bude samozřejmě přispívat ergonomie celé motorky.

S 1000 F by mělo disponovat BMW technologiemi, jako DDC systémem pro kontrolu tlumičů (dynamic damping control), kontrolou trakce, ride-by-wire plynem s volitelnými palivovými mapami a samozřejmostí je ABS. De facto tedy nejnovější elektronické pakety.

BMW by si s modelem S 1000 F skvěle doplnilo modelovou řadu. Na trhu to však nebude mít lehké, vedle italské Ducati Multistrady zde začínají úřadovat také Japonky, jako je Kawasaki Versys 1000 nebo Z1000SX a nová Suzuki V-Strom. A nesmíme opomenout na tříválec Tiger 1050 od Triumphu.

Pokud opravdu dojde k představení tohoto modelu, mělo by k tomu dojít někdy v posledním čtvrtletí tohoto roku, déle BMW nemůže čekat. Dočkáme se na letošní výstavě INTERMOT? Nebo EICMA? Uvidíme.

Z první skicy zatím vypadá S 1000 F dobře a směřuje k začlenění do bavorské modelové řady pro rok 2015. Líbí se vám návrh a myšlenka sportovního cesťáku?

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):
Motokatalog.cz



TOPlist