husqvarna_svartpilen_801_2




Podívejte se na modely BMW z Lega

Na rozdíl od aut, byly Lego modely motorek vždy spíše nedostatkovým zbožím. To se teď se ale dánský výrobce hraček chystá změnit, a od 1. ledna uvede spolu s BMW na trh stavebnici modelu R 1200 GS Adventure, spadající do kategorie Lego Technic. Krom toho je ve hře ještě další model, jenž si žádá vaší podporu.

R 1200 GS Adventure je vůbec prvním modelem motorky z Lega, na jehož konstrukci se podílel samotný designový tým licencované značky. Cestovní enduro má na délku 33 centimetrů, sestává z 603 dílků, a ačkoliv může na první pohled vypadat trochu kostrbatě (jak už to u modelů Lego Technic bývá), ukrývá v sobě celou řadu zajímavých detailů.

Zadní kolo je skrze opravdový kardan spojeno s motorem, jehož části jsou pohyblivé, takže jakmile svého bavoráka rozjedete po stole, bude jeho motor pracovat. Přední kolo je odpruženo replikou zavěšení Telelever, to zadní potom klasickým tlumičem, stejně jako u velké předlohy. Krom toho nechybí ani sklápěcí stojánek, funkční řízení nebo nastavitelný štítek.

Co se stavby týče, skládání všech 603 dílků si můžete trochu zjednodušit pomocí Lego aplikace v telefonu, která vám ukáže instrukce ke stavbě ve 3D animacích. Pro každého nadšence je tu i drobný dárek. Jelikož Lego Technic slaví 40 let, bude každá stavebnice obsahovat i jeden památeční dílek ve speciálním designu. O co se přesně jedná, to jsme se bohužel nedozvěděli.

Jak již bylo řečeno v úvodu, R 1200 GS Adventure není jediným modelem, který se na nás řítí. Na stránkách Lego Ideas se objevil ještě model postavený nadšencem do Lega, který je pěknou a místy až obdivuhodně detailní replikou BMW R60/2 z roku 1967.

Zde je sice pohyblivých dílků o něco méně, nicméně o to hezčí je celá motorka. Nechybí detailně provedený dvouválcový boxer, přední kolo odpružené unikátní vidlicí, ale ani funkční řízení nebo sklopný stojánek. Do budoucna přibyde dokonce i Lego sajdkára.

R60/2 se v tuto chvíli na trh nechystá, ale chcete-li stavebnici vidět na pultech hračkářství, můžete jí sami podpořit zde. Pokud model nasbírá dostatečný počet podporovatelů, schválí ho Lego do výroby a následně vypustí na trh jako hotovou stavebnici.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist