globalmoto_duben_nolan




Paříž: BMW + video

Celý napjatý se hned po vstupu do výstavní haly hrnu k expozici BMW. Jestlipak představí již dlouho očekávané endurko s dvouválcovou osmistovkou F800GS? Že by? Na pódiu je opravdu jeden nový model, který pod plachtou čeká na slavnostní odhalení při odpolední tiskovce! Endurko to nakonec není, vzadu pod průhlednou fólií vykukuje označení modelu BMW HP2 Sport. Jak tedy bude vypadat okruhová zbraň od BMW?





BMW HP2 Sport

Po odpoledním představení to ale rozhodně neberu jako zklamání, protože HP2 Sport je opravdu exkluzivní záležitost, která zcela ve stylu přístupu HP (High Performance) posouvá extrémní charakter i na závodní okruh. Bavorským konstruktérům se daří posouvat vývojové možnosti vzduchem chlazeného boxeru do netušených výšin. Hodnota 130 koní na 178 kg suché váhy zní opravdu slibně. Za cenu hodně přes půl miliónu tak můžete získat stroj, který nešetří karbonovými díly a čistě závodními prvky. K odpružení slouží osvědčené konstrukce Telelever a Paralever z modelu BMW R1200S s nastavitelnými tlumiči Öhlins. O brždění se starají radiální brzdy, jako u každého modelu BMW si i zde ovšem můžete dopřát ještě doplněk o systém ABS, ovšem s možností deaktivace pro okruhové použití.







Hlavní změnou oproti dosavadnímu nejsportovnějšímu boxeru BMW R1200S je inovovaný motor, v jehož hlavách se objevila druhá vačková hřídel, každý pár ventilů teď má své vlastní ovládání a ventily navíc mají větší rozměry (36 mm výfukové, 39 mm sací, u R1200S to bylo 31 mm a 33 mm), nové jsou i písty. Ještě zajímavější novinka se ovšem usídlila v převodovce. Ta je vybavena řazením powershift, které dovoluje řazení všech šesti převodových stupňů pod plynem, ale i jednoduché obrácení kulisy řazení pro závodní okruh.





Zajímavá je přístrojová deska, která v podstatě sestává z jediného velkého displeje s počítačem našlapaným mnoha informacemi a údaji - inu když to může mít supersport Ducati 1098, proč ne i u bavoráka.





Video: BMW

(autor: Jarda, střih: Radek Žemlička)

Video si můžete stáhnout v lepší kvalitě zde (18 MB).

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist