yamaha_demo_tour




Miláno: BMW řada GS a G450X + video!

Vedle italských značek patřila mezi nejvíce obléhané expozice německá značka BMW. Není divu, výrobce pár dnů před výstavou oznámil představení vlastně kompletně nové řady GS a ostrého endura G450X. Pojďme se tedy podívat, jaký kus cesty bavorské stroje urazily od roku 1980, kdy začala výroba prvního dakarského speciálu BMW R80GS.

BMW F800GS

U dlouho očekávaného modelu F800GS s řadovým dvouválcem z nové rodiny F skeptici prorokovali litá kola a silniční zaměření. To se naštěstí nepotvrdilo a na stánku BMW na nás čekalo krásné velké univerzální enduro a z mnoha úst bylo slyšet spokojené konstatování - „konečně důstojný nástupce legendární Afriky Twin“. Podle zájmu veřejnosti by BMW s tímto osmikilem mohlo na trhu udělat docela rozruch.


Ukazuje se, že zájemci o adventure cestování stále řešili dilema mezi jednoválcovými šestistovkami, které jsou na delší přesuny ve dvou s plnou výbavou slabé, a velkými litrovými dvouválcovými „cestovními endury“, které zase neobstojí v terénu a kromě hmotnosti jsou také handicapovány vyšší cenou.

BMW F800GS perfektně zapadá do těchto úvah - už od pohledu jde o lehkou a úzkou mašinu, která projede i hlubokými vyjetými kolejemi. Suchá váha 178 kg vůbec nezní špatně (pro srovnání - R1200GS či KTM 990 Adv. 199 kg, Africa Twin 208 kg). Ostatně také údaj o zdvihu obrácené přední vidlice o hodnotě 250 mm o něčem vypovídá. Dlouhé a vysoké sedlo se také tváří endurácky, po usazení ale zjistíte, že je docela měkké a pohodlné a že ani spolujezdec asi nebude při celodenním putování trpět nepohodlím. Výkon řadového dvouválce ve výši 85 koní při 7 500 ot/min a točivý moment 83 Nm při 5 750 ot/min také přesně odpovídá té „správné“ úrovni mezi šestsetpadesátkami a nadlitrovými objemy. Oproti silničním modelům S a ST, ze kterých byl tento motor převzatý, měl být průběh výkonové křivky posazen více do nižších a středních otáček - „...v režimu 4 000 až 7 500 ot/min bude k dispozici nejméně 90 % maximálního točivého momentu“.


Vepředu najdeme kolo jednadvacítku, jak se sluší na endurko, doplněné dvěma brzdovými disky. To vše je zabalené do designu vycházejícího z dosavadní R1200GS, avšak dostatečně pozměněné a doplněné novými myšlenkami, takže v žádném případě nejde o kopii. Dvojitý světlomet je vyveden více do hranatého tvaru, přístrojová deska dodržuje standardní uspořádání skoro všech dnešních bavoráků, samozřejmě nemůže chybět charakteristický zoban. Také trubkový příhradový rám je na boku moc hezky odkrytý a jako třešničku na dortu si osmistovka od dosavadních jednoválců vypůjčila otvor pro tankování po straně sedla.

BMW F650GS

Nástupce stejnojmenného jednoválcového modelu F650GS vychází z výše uvedené F800GS a používá také stejný motor, to jest dvouválcovou řadovou osmistovku z F800S/ST, pouze vyladěný na nižší výkon 71 koní. Rám i základní silueta zůstávají věrny F800GS, hlavním rozdílem jsou litá kola - devatenáct palců vepředu, silniční obutí a klasická přední vidlice pouze s jedním brzdičem. Díky tomu by model 650 měl být podstatně levnější, ale také o něco lehčí - suchá hmotnost je zde 170 kg. Je také o něco nižší, výška sedla je 790-820 mm, u F800GS je to 850-880 mm.


Maximální rychlost by se měla pohybovat kolem 165 km/h, zatímco 800GS prý dokáže uhánět až 200 km/h. Oba modely bude možné dovybavit systémem ABS. Teď už jen zbývá počkat si na cenu obou těchto novinek - pevně doufám že půjde o bestseller a díky masové výrobě těchto hodně podobných strojů výrobce nabídce nějakou lákavou cifru. Při slibované průměrné spotřebě do 5 l/100 km by tak v případě F560 mohlo jít o docela levné poježdění.

BMW G450X

Teď se na chvíli vzdálím od řady GS a podíváme se na jednoválcové ostré enduro G450X, kterým značka hodlá posílit své pozice v oblasti menších objemů a sportovnějších strojů, aby se tak už definitivně zbavila nálepky cestovatelských motocyklů pro „starší řidiče“.

O novém jednoválci BMW se na internetu už skoro rok šuškalo a BMW s prototypem dokonce startovala v některých soutěžích. Ostré zkoušky se zdá se osvědčily, takže od poloviny příštího roku by stroj měl vyjet z výroby. Výrobce jej prezentuje jako prostředek pro zábavnou jízdu a sportovní vyžití a netají se ani zájmem o závodní úspěchy na světových šampionátech. Neoficiální hodnoty jako výkon 50 koní a hmotnost kolem 120 kg nezní špatně.



BMW R1200GS

A to nejlepší klasicky nakonec - výraznou inovaci prodělal i jeden z nejprodávanějších modelů, BMW R1200GS. Cifra 75 000 prodaných kusů od náběhu výroby v roce 2004 je opravdu úctyhodná. A v čem tedy bude model 2008 vylepšený? Ve zkratce půjde o větší výkon, vylepšenou převodovku, upravenou ergonomii a možnost příplatkové výbavy elektronicky nastavitelným odpružením ESA, se kterým se mi tak pěkně cestovalo třeba u modelu K1200GT. Z hlediska vnější podoby se nová verze prozradí především stříbrnými bočními kryty před koleny řidiče, dále novými pětipaprskovými koly.


Výkon boxeru se při nezměněném objemu 1 170 ccm zvýšil o pět koní na finální hodnotu 105 koní při 8 000 ot/min (tedy o 1tis vyšší než stávající model). Zároveň umožňuje provoz na 91 oktanový benzín bez jakýchkoli úprav. U předchozí verze se tuším musel před cestami do exotických zemí se špatným benzínem měnit díl s katalyzátorem. Zajímavou novinkou je také možnost osazení elektronické regulace odpružení ESA i do této třídy cestovních maxiendur. Jediným stiskem tlačítka si tak budete moci i za jízdy přitvrdit či změkčit podvozek pomocí hydraulického zvýšení či snížení předpětí pružin, které přitom bere ohled i na to, zda cestujete se spolujezdcem či zavazadly.

BMW R1200GS Adventure


Verze R1200GS Adventure dostala do nové sezóny stejné inovace jako R1200GS i s možností výbavy systémem ESA. Navíc ale již ve standardu větší nádrž na 33 litrů benzínu (což se promítá do dojezdu neuvěřitelných 750 km při úsporné jízdě devadesátkou). Dále větší plexištít a upravené kryty rukou, nový ochranný rám.

Video: BMW

(autor: Jarda, střih: Radek Žemlička)

Video si můžete stáhnout v lepší kvalitě zde (19 MB).

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist