yamaha_mt09




Kdo si hraje, nezlobí! Nejen Harley z Lega a staré papírové modely Yamaha

Nadávat na zimu nemá smysl, tím se nic nevyřeší. I motorkář může zimu využít, buď k pohybovým radovánkám všeho druhu, k velkému servisu anebo k realizaci stavitelských choutek. Pokud si netroufáte na skutečný motocykl, nebo k tomu prostě jen nemáte prostředky, zábavnou alternativou by mohlo být stavění z plastových kostiček či papíru.

Nebudeme zabředávat do problematiky lepených plastových modelů, těch je na světě takové množství, že je nikdo nemůže mít všechny. Navíc potřebujete už nějaké zkušenosti, barvičky a kdesi cosi. Pojďme kouknout na jednodušší věci. Třeba Lego. Tuhle dánskou značku zná každý, a i když v poslední době působí, že si plete cenovky a katalogová čísla, tady určitě nešlápnete vedle. Samozřejmě nemyslím všechny ty dětské stavebnice s motocykly, které mají dvě kola, řídítka a to je tak vše, čím se skutečným benzínovým strojům podobají. Lego dělá i stavebnice pro hravé dospělé a spolupracuje na nich s výrobci těch kterých automobilů nebo motocyklů. V roce 2017 na trh přišel první takový jednostopý stroj, kterým bylo BMW R 1200 GS Adventure, vytvořené v rámci kategorie Lego Technic. Tahle stavebnice už se nevyrábí, ale při troše štěstí se ještě sehnat dá.

A teď tady máme druhý licencovaný produkt, tentokráte z kategorie Creator Expert. Lego loni navázalo spolupráci se značkou Harley-Davidson a výsledkem je Fat Boy, na kterého nemusíte mít v kešeni víc než půl mega, ale stačí vám něco přes dva tisíce. Pokud vám tedy nevadí, že váš „tlusťoch“ bude akorát 33 cm dlouhý a 20 cm vysoký. Na druhou stranu, bude podstatně lehčí…

Haryk se podle nás podařil podstatně více než Bávo, i když samozřejmě Technic se orientuje na jiné věci než Creator. Ale i u skutečných Harleyů je vzhled na jednom z prvních míst a tenhle modýlek je naprosto nezaměnitelný Fat Boy poslední generace. Skládá se z 1023 dílků, takže vám skládání zabere trochu víc času, což je jednoznačně vítané. Stejně jako fakt, že motor má i tradiční „vnitřnosti“, tedy klikovku, ojnice a písty, které jsou roztáčené ze zadního kola přes řetězový sekundár (bez komentáře), převodovku a primární převod. Ale pár obrázků řekne víc než kupa slov.

Zkušení „legaři“ dokáží postavit i své vlastní motocykly, a ty potom mohou přihlásit na stránky Lega do sekce Ideas, kde následně veřejnost může vzniklé kreace hodnotit, a když se sejde dostatek hlasů (tzn. více než 10 000), Lego se bude projektem zabývat a třeba jej uvede na trh. Ale upřímně, to se moc často nestává a v motorkách už vůbec ne. Ale když se na tu stránku podíváte, můžete najít i pěknou inspiraci. Aktuálně můžete hlasovat třeba pro Triumph Bonneville nebo blíže nespecifikovaný klasický motocykl 70. let, nám ale daleko povedenější připadl Manx Norton, jenž už sice podpořit nemůžete, ale k prohlédnutí ještě stále je a jeho tvůrce přihodil dokonce i video s instrukcemi.

Jak už bylo řečeno, Lego není zrovna levné. Pokud hledáte finančně nenáročnou zábavu a jste hodně pečliví, můžete si doma postavit celou kolekci papírových modelů značky Yamaha. Jasně, vždyť to se přeci dávno ví… No jo, jenže možná vám uniklo, že Yamaha své „origami“, správně nazývané Paper Crafts, po více než 20 letech (dělala je od roku 1997) stáhla a již se k nim oficiální cestou nedostanete. Naštěstí jsou fanoušci, kteří návody sdílejí na svých stránkách, my jsme našli třeba tuhle. Není bez chyby, u XJR jsou bohužel plánky M1, ale i tak je to dobrý zdroj na zábavu pro dlouhé zimní večery. A vlastně klidně i odpoledne, dopoledne, zkrátka jak máte čas.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 24 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Ritchy přispěl 6 Kč
Zdenek54 přispěl 6 Kč
kubas_zn přispěl 6 Kč
Dawes přispěl 6 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist