globalmoto_duben_nolan




BMW Titan: koncept nezávislého designéra

Ti se sloní pamětí si dost možná vybaví koncept s názvem BMW Apollo Streamliner. Vizualizace aerodynamické motorky na lámání rychlostních rekordů přišla z dílny mladého tureckého designéra, a aniž by měla naděje na výrobu, potěšila nejedno oko.

Na internetu sklidil koncept Apollo Streamliner dokonce takový úspěch, že designér jménem Mehmet Doruk Erdem neváhal vytvořit za pomoci počítače další vysněnou motorku. I tentokrát se jedná o jakýsi „streamliner“ tedy o stroj s kapotovanou přední částí, určenou k rozrážení vzduchu, a i tentokrát by se mělo jednat o BMW. Na rozdíl od originálního Apollo Streamliner, který byl hlavně retrem, je však novinka Titan pojata o hodně futurističtěji. Vlastně vypadá, jako kdyby vypadla z filmu Tron: Legacy.

Doménou Titanu je masivní, ostře řezaná ale přesto aerodynamická příď, z níž ční vidlice svírající obrovské zadní kolo. Vzhledem k šíři přední části by se dalo polemizovat o tom, zda designér nezamýšlí celý stroj vlastně jako tříkolku, ovšem to se nedozvíme, neboť jak již bylo řečeno, jedná se pouze o designové cvičení.

Až nebezpečně blízko velké zadní gumě se nachází místo pro jezdce, který by se vzhledem k povaze stroje měl nacházet v pozici vleže, natažený ke skrytým výklopným řídítkům kdesi v přídi. Kožené prošívané sedlo působí svým retro vzhledem trochu jako pěst na oko, nicméně nutno uznat, že se jedná o zajímavý detail, kterého si člověk povšimne. Přímo před jezdcem se potom tyčí malý přístrojový panel.

Pokud se již ptáte, kdy začne BMW s výrobou, můžeme vám s jistotou odpovědět, že nic takového se skutečně neplánuje. Na obrázcích vypadá sice Titan vážně impozantně, leč jak je vidět, spoustu prvků zde není vůbec domyšlených. Víc než co jiného je koncept především projektem jednoho nadšence, jehož schopnosti a představivost by jistě našly ve světě designu uplatnění. Nezbývá tak, než mladému designérovi do budoucna fandit.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist