husqvarna_svartpilen_801_2




BMW R5 Hommage: koncept cruiseru z Mnichova

Festival Concorso d’Eleganza Villa d’Este hostí tradičně to nejlepší, nejkrásnější, a jak název praví, tak také nejelegantnější ze světa aut a motorek. A tento rok se objevil u italského jezera Como jeden speciální stroj. Seznamte se s konceptem BMW R 5 Hommage, který je dost možná oknem do blízké budoucnosti.

Koncepty s přídomkem Hommage (francouzský výraz pro poctu), nejsou ve světě modrobílé vrtule žádnou novinkou. Tyto výjimečné stroje se objevují u příležitosti výročí různých speciálních modelů a zrovna letos to vyšlo na dva současně. Vedle automobilu 2002 Hommage, oslavujícího 50 let výročí prvního BMW s turbodmychadlem, objevil se zde i motocykl R 5 Hommage, který oslavuje dokonce 80 let klasického modelu.

Pro BMW je R 5 z roku 1936 zásadním strojem a v jeho novodobé interpretaci se má perfektně snoubit svět klasických strojů s modernou. Na vzniku se podíleli stavitelé bratři Norenové, samozřejmě za výrazného přispění samotného BMW. Motorka byla postavena na základech původního stroje, jen po vzoru moderních staveb značně odlehčena a zbavena některých přebytečných prvků.

Zajímavostí je kontrast mezi starými a novými technologiemi. Originální vidlice sice svírají originální vyplétané kolo, ovšem to je osazeno moderní kotoučovou brzdou, stejně jako to zadní. Výfukový systém, který se sestává ze dvou tlumičů, je pro změnu zakončen karbonovými koncovkami.

Původní, ale přece nový, je i motor. Typický dvouválcový boxer o objemu 500 ccm pochází ze sbírky motocyklového nadšence Sebastiana Gutsche. Motor byl poškozený již desítky let, což připravilo skvělou příležitost dodat mu trochu nadšení do života. Dvouválec byl tedy osazen speciálně vyrobeným kompresorem a objevila se v něm spousta vylepšených dílů. Jaký je aktuální výkon, to se bohužel z tiskových zpráv nedozvíme - díky přeplňování ton ovšem bude výrazně víc, než původních 24 koní. K tomu všemu přibyly i nové kryty z leštěného hliníků, dodávající potřebný lesk.

R 5 Hommage, jak už tedy sám název napovídá, je nádhernou poctou klasickému stroji sběratelské hodnoty. BMW se zde podařilo velmi elegantně snoubit klasiku a modernu, což není vždy jednoduché. Mohl sice vzniknout novodobý koncept, založený na jednom ze současných produkčních strojů, tak jako v případě automobilu 2002 Hommage, ale my si myslíme, že takhle je to rozhodně lepší. Nicméně, pokud BMW přenese tenhle koncept do sériové výroby, bude stejně muset stavět na modernějších základech.

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (24x):
Motokatalog.cz



TOPlist