globalmoto_duben_nolan




BMW Concept Roadster

Rok po představení konceptu Ninety využila značka BMW letošní ročník akce The Concorso d’Eleganza Villa d’Este k odhalení dalšího modelu, který se nachází v předfinální fázi. Concept Roadster je na rozdíl od Ninety vybaven modernějším boxerem s kapalinovým chlazením, a stejně tak i jeho design naznačuje, že tentokrát nepůjde o žádné retro.

Kapitoly článku

Ultra-moderní design ostře kontrastuje s historickými auty, během jejichž velkolepé přehlídky na břehu italského jezera Como značka BMW představila Concept Roadster, a ukázala jak si vidí budoucnost. "Náš nový koncept je typickým příkladem toho, že motorky nejsou jenom o dokonalé funkčnosti", uvedl novinku šéf designu BMW Motorrad Edgar Heinrich.
Dominantním prvkem konceptu je poslední generace dvouválcového boxeru, který je umístěný v lehkém trubkovém rámu s jednostrannou zadní kyvkou a převrácenou přední vidlicí. Ta dostala - stejně jako u modelu NineT - přednost před systémem Telelever. Motor s částečně kapalinovým chlazením o objemu 1 170 ccm s nejvyšším výkonem 125 koní v 7 750 otáčkách a maximálním točivým momentem 125 Nm při 6 500 ot.za min. vyniká také díky kompaktním proporcím konceptu.
Nízký předek  v kombinaci se zdviženou podsedlovkou dodává designu motorky pořádnou dávku dynamiky, stejně jako kontrast mezi tmavým motorem a světlou nádrží, nebo futuristický přední světlomet. Jednomístné sedlo připomíná karimatku nalepenou na laminátech závodní motorky, ve skutečnosti je ale potažené perforovanou Alcantarou se žlutým podkladem. Ťluté detaily najdeme i na dalších místech, přičemž nejvýraznějším z nich jsou slidery na krytech ventilových vík, které naznačují že Concept Roadster se nebojí ani extrémních náklonů. Nádrž i podsedlovka jsou z vyrobeny z hliníku. Pozornost směrem k motoru přitahuje také futuristický spoiler nebo výfukový systém závodním stylu.
Finální podoba nového roadsteru se pravděpodobně bude ještě trochu měnit, ale pokud by zůstala co možná nejblíž povedenému konceptu, nebudeme se vůbec zlobit. Představení sériového modelu bychom se mohli dočkat už na podzim.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):
Motokatalog.cz



TOPlist