husqvarna_svartpilen_801_2




BMW Concept 101 - šest válců pro bagger

Festival Concorso d’Eleganza Villa d’Este se stal místem pro představení nového luxusního cestovního motocyklu od BMW. Koncept s jednoduchým názvem „Concept 101“ spadá do kategorie „baggerů“ oblíbených zejména v USA. Podle německé značky se jedná o jejich interpretaci stroje nekonečných dálnic a hlavně svobody.

Kapitoly článku

Číslice 101 názvu se zde neobjevila jen tak náhodou. BMW do ní zakličovalo objem šestiválcového motoru, jehož 101 kubických palců objemu se rovná našim 1649 kubickým centimetrům. Tisková zpráva sice o konkrétních hodnotách výkonu a točivého momentu nehovoří, ovšem motor by měl poskytovat „výjimečný zátah v každé situaci na silnici“. Další spojitost s číslovkou 101, na kterou výrobce poukazuje, je označení dálnice Highway 101, která vede nedaleko designového centra BMW v jižní Kalifornii.

Tam se také zrodila konečná podoba konceptu, na které se podílel stavitel Roland Sands. Jako základ posloužil luxusní šestiválcový cesťák K1600GT, a výsledný vzhled plně odpovídá americkému stylu. Nízká protáhlá silueta s velkým předním kolem hraje zejména na aerodynamiku. Pozice jezdce je uvolněná, vhodná pro dlouhé cesty a ukrytá za rozměrným plexi. Dojem ze stroje umocňuje syrový vzhled broušeného hliníku a také dřevěné dekory, nacházející se jak na nádrži a kapotáži, tak i na dvou kufrech. Pod každým z nich se nachází rozměrné koncovky výfuku.

Jak to bude či nebude se sériovou výrobou, o tom v tuto chvíli nejsou žádné informace. BMW ale pravděpodobně bude chtít rozšířit svoje pole působnosti o další kategorii, ve které zatím nemá žádného zástupce,  a tak je dost možné, že finální verzi baggeru uvidíme už třeba letos  na podzim.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Dominik Valášek - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist