yamaha_demo_tour




Intermot: Nové gumy, tlumiče, brzdy a další díly nebo doplňky

Bridgestone ukázal hned čtveřici nových gum, nové tlumiče přivezl švédský Öhlins, krom toho bylo v Kolíně k vidění několik doplňků, nad kterými zaplesalo srdce každého milovníka techniky. Z doplňků pak určitě musíme vyzdvihnout neuvěřitelně miniaturizované blinkry a světla. Teď už jenom zbývá si z toho všeho vybrat.

Kapitoly článku

Bridgestone

Japonští gumaři přivezli do Kolína hned čtyři nové pneumatiky. První novinkou je další generace povedených sportovních gum Battlax Hypersport S22. Máme tu nový dezén, novou směs a další upravené aspekty pneumatik, které je ve všech směrech posouvají oproti předchozím S21 dál. Podle továrny nabídnou o 15 % vyšší rychlost v zatáčce, díky čemuž dokáže jezdec zajet o 1,2 % rychlejší čas na kolo. Testovalo se na BMW S 1000 RR.

Battlax Adventurecross AX41 je název nové terénní pneumatiky pro cestovní endura. Současný model pro adventure ježdění Trail Wing by novinka měla výrazně překonávat ve všech směrech, na čemž má podíl i speciální tvar špuntů, který by měl omezit opotřebení.

A v blátě a písku ještě zůstaneme, protože tu máme nové Battlecross E50. Pneumatiky jsou homologované pro silniční provoz, takže jsou ideálním adeptem pro enduro použití. Novinka využívá motokrosovou technologii a přenáší ji právě do enduro světa tak, aby jezdci dopřála ideální trakci na všech površích. Svého předchůdce ED66x překonává hlavně v oblasti trakce. Může za to hlavně nový dezén a tvar špalků, přidává se k tomu i nová konstrukce pneumatiky.

Poslední pneumatika se chlubí hlavně svým designem, nad kterým inženýři strávili dlouhé hodiny u rýsovacích prken. Přijde vám to u gum podivné, zaobírat se tak důkladně vzhledem dezénu? Ne pokud jste úpravce a stavitel, který myslí i na ten poslední detail. Battlax Adventurecross Scrambler AX41S jsou pneumatiky pro všechny scramblery a caferacery, kterým dodá potřebný šmrnc a zároveň zajistí skvělé fungování při jízdě, čemuž pomůže třeba třísměsová technologie na zadní pneumatice.

Avon

Když už jsme u těch pneumatik, představíme vám také novou gumu od britského Avonu. Cobra Chrome je nástupce modelu Cobra pro choppery, cruisery a přestavby. Díky o 5 % větší ploše dezénu novinka nabídne větší přilnavost, nová je také směs pneumatiky, která by měla prodloužit její životnost o 10 % oproti předchůdci a zlepšila se také schopnost brzdit na mokré vozovce. Nové Cobry nabídnou úctyhodnou škálu rozměrů od malých patnáctipalcových až po obří 23 palcové, přičemž oba průměry platí pro obě kola. Maximální šířku zadní pneumatiky Avon nabízí 330 milimetrů a pneumatiky jsou v omezených rozměrech dostupné i s bílou bočnicí pro majitele klasických strojů.

Öhlins

Hypermoderní pneumatiky jsou vám na motorce k ničemu, když vám nefunguje podvozek. Švédští specialisté do Německa přivezli léčbu především pro motokros a enduro. Na podstavci jste si mohli prohlédnout novou přední vidlici RXF 48 S, vylepšené cartridge TTX 22 a STX 22 nebo také trojici zadních tlumičů TTX Flow, STX 46, TTX 30. Na tlumičích se pracovalo z hlediska jejich lepší funkce, snazšího nastavení a větší odolnosti.

Wilbers

Výborné podvozky umí i německá firma Wilbers, která má v nabídce mimo jiné svůj vlastní elektronický podvozek. Nás ale na stánku zaujala hlavně karbonová přední vidlice. Tahle pastva pro oči nejen že vypadá luxusně, ale navíc jsou její trubky o víc jak polovinu lehčí než konvenční. Krásný kousek.

Hel Performance

Od podvozku je to k brzdám kousek. Firma Hel je u nás známá především díky pancéřovým hadicím, v Kolíně se ale návštěvníci mohli pokochat jejich novým čtyřpístkovým třmenem. A nad ním ukápla nejednomu technickému nadšenci slina, protože je to podobně jako u vidlic Wilberse krásná podívaná. A hlavně také funkční. Třmeny nabízí jednodušší výměnu destiček, jednodušší odvzdušnění, výborný brzdný účinek a díky materiálu použitému k výrobě nižší váhu. Třmeny jsou frézované ze slitiny 6082-T6 a váha jednoho třmenu bez destiček je na hodnotě 759 gramů. Zajímavostí je použití pístků z nerezové oceli, která působí jako chladič. Teplo generované bržděním vstřebají pístky, nejde tak rychle do kapaliny a vy máte stále stejně funkční brzdy. Za tuhle parádu si Hel také nechá parádně zaplatit, konkrétně stylových 666,66 liber, což je necelých dvacet tisíc za pár. A když si ještě chvíli počkáte, bude možné brzdič doplnit i brzdovou pumpou od stejného výrobce.

Magura

Krásné brzdařské komponenty byly k vidění také na stánku Magury slavící 125 let. Pumpa HC3 je materiál pro opravdové fajnšmekry. Je vyfrézovaná z jednoho kusu hliníku, takže je lehká, navíc si můžete nastavit, jestli chcete mít páčku tvrdší nebo spíš měkčí. Navíc se výborně hodí k systémům ABS.

Beringer

Další špičkové díly určené ke zpomalování nabízí firma Beringer, která ukázala, na co všechno umí brzdy vyrobit. Posledním jejím výkřikem jsou kotouče se třmeny na Panigale V4S, která má sice doposud jedinečné třmeny Brembo Stylema (od příštího roku je dostane také Kawasaki H2), ale proč nemít ještě něco lepšího a zajímavějšího?

Yoshimura

Od brždění ke zrychlování s japonským výrobcem výfukových systémů. K vidění byla jeho kompletní řada špičkově zpracovaných koncovek, nás ale mnohem víc zaujalo klasické vytrvalostní GSXero ověšené hromadou fajnových race dílů.

Lightech

Závodní přepákování je zaprvé funkční a zadruhé s ním taky můžete udělat pořádnou parádu na pumpě. Třeba když ho nasadíte na novou Hondu CB1000R. S tím od italské firmy Lightech uděláte té parády hodně, Italové design prostě mají v krvi a o tom, že funguje na jedničku, také nemusíte mít strach. Když už budete brát přepáčko, nezapomeňte přibalit třeba fešné blinkry, nádobky na kapalinu nebo páčky spojky a brzdy.

Polisport

K přesunu od techniky k designu nám pomůžou motokrosařské firmy. První si na paškál vezmeme Polisport, specialistu na plastové MX díly, který představil spoustu nových produktů. Jsou to různé kryty motorů, dvoutaktních výfuků, brzdových kotoučů nebo rámů a jsou tu také nové kryty řídítek. Motokrosaři už také nemusí své motorky oblékat do plastů v barvách výrobce, Polisport nabízí řadu speciálních barev, například módní šedou, fluorescenční oranžovou a zelenou nebo dokonce plasty průhledné.

UFO Plast

Podobně je na tom mimozemská konkurence, protože pro rok 2019 můžete s plasty UFO svou krosku nebo enduro obléct do těch nejšílenějších barevných kreací. Zajímavou novinkou je také lehký plastový stojan pod motorku, který je navíc skládací. Když jsme u UFO Plast, musíme se zastavit i u vybavení jezdce. Pro příští rok je tu nová inovativní přilba Diamond. Jejími zajímavostmi jsou interiér snižující rotační síly při pádu, speciální chrániče v přední a zadní části uzpůsobené pro moderní krční chrániče, prodloužitelný kšilt a velkou výhodou této přilby je, že má téměř veškeré své díly vyměnitelné.

Barracuda

Tím se pomalu dostáváme k blinkrům, zrcátkům a ostatním cingrlátkům. Novinky na svém stánku představila Barracuda, která chystá homologované blinkry s pozičním a brzdovým světlem, držák telefonu nebo nádobku na brzdovou kapalinu s výměnným hliníkovým tělem.

Highsider, Kellermann

Dvojice německých firem nabízí převážně světelné doplňky a díly. Přední a zadní LED světla v rozličných designech nebo klasické a LED blinkry. První firma na výstavě zaujala hlavně řadou blinkrů tištěnou na 3D tiskárně. Dokonce jste si mohli naživo prohlédnout, jak takový tisk probíhá. U Kellermanu jsme si už zvykli na miniaturní ukazatele směru, ale teď ta minimalizace došla tak daleko, že představili blinkr o velikosti jednoho Eurocentu. Jeho průměr je 10 mm a na délku má milimetrů 14. A co víc, není to jenom blinkr, ale také brzdové a poziční světlo, navíc s evropskou homologací. To, že svítí jak blázen, dokazoval vystavený letecký motor. Předpokládáme, že na stavbách už jiné blinkry skoro nenajdeme.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 9 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
marafzs600 přispěl 3 Kč
SPIJKER přispěl 3 Kč
Destroyer přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist