journeyman_brezen




Miláno: Benelli, Beta, Malaguti + video

Poslední tři značky, které v Miláně představily nové modely, jsou Benelli, Beta a Malaguti. První z uvedených značek nyní patří čínskému majiteli, avšak na exkluzivitě jí to evidentně nijak neubralo a i nadále se orientuje spíše na větší objemy a výjimečný design.

Benelli

Před měsícem jsme zde v reportáži z Paříže představili nová jednoválcová endurka a v Miláně už na jejich základu výrobce stihl vyfiknout model Benelli 570 BX Motard. A nejde o žádnou tuctovku, kromě přechodu ze špalků na silniční 17palcová kola by měl být k dispozici také navýšený výkon jednoválce se vstřikováním o hodnotě 65 koní.


Tlumič výfuku jsou na rozdíl od endur vyvedeny v karbonu, přední obrácená vidlice nese radiálně usazené čtyřpístky Brembo. Údaj o suché váze pak působí doslova fantasticky - pouhých 115 kg ! Zbývá jen doufat, že se tento stroj dostane do výroby a na závodní motardové dráhy, protože s těmito parametry by mohl docela zajímavým způsobem zamíchat kartami v supermotu.


Benelli Due 750
Mírným zklamáním byl prototyp dvouválcové sedmpade Benelli Due 750. Určitě ne proto, že by to nebyla nádherná mašina, o kterou by na trhu nebyl zájem - jak dokresluje velká poptávka po Aprilii Shiver či stálé navyšování objemu u menších Monsterů. Ovšem u modelu Due představeného vloni v Kolíně nad Rýnem se hovořilo o začátku výroby v roce 2007, ale v Miláně jsme stále viděli jen koncept, navíc vystavený stranou od sériových strojů. Tak nevím, že by ten čínský vliv nebyl až tak blahodárný?


Beta

Značku Beta asi bude hodně lidí znát především jako specialistu na šlapačky. A právě v této oblasti Beta představila chytrý nápad - doplňkovou sadu sedla a přídavné nádrže pro šlapačkové modely. Příznivci trialu nyní budou moci svůj závodní speciál jednoduše doplnit snadno nasaditelným sedlem a přídavnou nádrží na 4 litry benzínu i s kohoutkem. Tato sada bude použitelná na všechny předchozí i současné trialové modely Beta. Spolu s původním objemem nádrže 3 litry tak jezdec získá slušný dojezd i relativně únosné pohodlí a může tak motocykl využít i k běžným jízdám nebo třeba jen přepravě na závody, kde stačí shodit sedlo a nádrž, postavit se do stupaček a odskákat na první skálu...


Beta Urban 125/200
Další novinkou je model určený vyloženě do města. Díky hmotnosti do 100 kg a konstrukci vycházející z trialů tak výrobce slibuje nedostižnou obratnost a střídmou spotřebu pro každodenní ježdění po městě. Beta Urban vychází z terénnějšího modelu Alp představeného v Paříži, ovšem používá menší kola 19 a 16 palců a univerzálnější obutí. Volba dvou kubatur vzduchem chlazeného jednoválce by měla vyhovovat jak mladším jezdcům s omezeným řidičákem, tak i mohutnějším dospělákům vyžadujícím větší výkon




Malaguti


Také značka Malaguti v Miláně představila stopětadvacítky, konkrétně Malaguti 125 X3M Motard a X3M Enduro. Jak se zdá, třída endurových a motardových stopětadvacítek je pro výrobce stále zajímavější, jak dokládá i letošní uvedení nových dvoudobých Aprilií či DR od Suzuki, nemluvě o loňských XT od Yamahy. S přívlastkem Enduro budou nové Malaguti používat klasické terénní rozměry kol 21 a 18 palců, ve verzi Motard pak také klasicky na 17palcových kolech. Řadu Malaguti X3M bude pohánět stejný čtyřdobý jednoválec s karburátorem, jaký najdeme v již zmíněných strojích Yamaha XT 125 R/X, vyladěný na 10 koní výkonu (stejně jako XT).



Video: Ostatní značky

(autor: Jarda, střih: Radek Žemlička)
Značky na videu: KTM, Moto Morini, Husqvarna, Benelli, Bimota, Cagiva, MV Agusta Video si můžete stáhnout v lepší kvalitě zde (46 MB).

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist