husqvarna_svartpilen_801_2




Benelli slaví 100 let

Benelli je jedním z nejdéle působících výrobců motorek na světě, neboť byla založena už v roce 1911. Protože Benelli oslaví v příštím roce významné jubileum, rozhodla se to značka z italského Pesara náležitě oslavit a v Miláně představila spoustu novinek. Kromě výročních barevných variant již vyráběných motorek se ukázaly také dva zbrusu nové skútry.

Kapitoly článku

Že rok 2011 bude pro Benelli výjimečný, to dokazovala už výstava těch největších jednostopých klenotů z produkce této značky. Ještě před prezentací nových modelů tak mohli návštěvníci odbivovat staré stroje, které tvoří stoletou historii  značky. K vidění byly nejstarší malé motorky, stejně jako větší stroje, které brázdily meziválečné silnice nejen v  Itálii.
Veteránisti si tu přišli na své, spousta těchto strojů je totiž k vidění už jen v muzeích a sbírkách. Z vlastnín zkušenosti ale můžu říct, že třeba takové Benelli Sei 750, první seriový šestiválec z roku 1972, je dodnes v Itálii překvapivě často k vidění v každodenním provozu... Na přehlídku krásných naleštěných veteránů pak v Miláně plynule navazovalo představení novinek, které se na své předky s hrdostí odvolávají.
Společnost, pod jejíž značkou se vyrábí také zbraně, totiž na příští rok nachystala  výroční edici „Century“. Ta se bude týkat modelů TNT 899 a TNT 1130/Café Racer, které nyní dostaly přídomek Century Racer. V čem výroční edice spočívá? Na první pohled hlavně v jednoduchém barevném provedení, která čerpá ze vzhledu klasických benellek z šedesátých let. Kromě nového barevného hávu ale bude modelová řada TNT nově osazena plně nastavitelnými předními vidlicemi Marzocchi s průměrem 50 mm, o zadní tlumení se postará rovněž zcela nastavitelný ZF Sachs a do dvojice předních kotoučů 320 mm se s chutí zakousnou brzdiče Brembo. Stejnou podvozkovou i brzdící výbavu pak budou od příštího roku osazeny i stroje řady TRE. V edici Century nesmíme ještě zapomenout na zajímavý doplněk, kterým je odnímatelná zkosená krytka sedla spolujezdce, která se po designové stránce zkrátka povedla a dobře zapadá do celkového vzhledu TNTček.
A protože se celý příští rok ponese v duchu oslavy stoletého výročí, nadělila si Benelli hned dárky, respektive dárečky, neboť jde o dvojici zcela nových skútrů. Agresivním a sportovním vzhledem zaujal Macis, který bude k dispozici ve verzích 125 a 150 ccm. Macis svou ostrou přední maskou připomíná svého mnohem většího a silnějšího sportovního sourozence, Benelli Tornado, a jasně tím dává najevo svůj sportovní styl. 16 palcová kola si navíc poradí i s většími nerovnostmi, takže se s Macisem nebudeme muset bát opustit ulice města a vrhnout se i za trochou ostřejším dobrodružství. To druhý z nových skútrů, Caffé Nero, je silná 250 klasického vzhledu určená hlavně do městského provozu, kde zaboduje malými rozměry v ucpaných ulicích, i výkonným motorem na příměstských dálnicích. Caffé Nero je vpředu osazeno dvojicí brzdných kotoučů a i díky 16 palcovým kolům by jízda měla být sametově pohodlná, jak se Benelli chlubí.
Poslední novinkou u Benelli je off-road verze padesátkového skútru QuattroNove X, která bude vybavena jen desetipalcovými koly, které však schroupnou i trochu těžší terén, než jen vymleté městské silnice. Všechny novinky z dílny Benelli budou v únoru na trhu a uvidíme, jestli se v Pesaru budou kromě jubilea oslavovat také prodejní úspěchy...

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist