yamaha_mt09




Benelli: novinky 2013

Nadcházející milánská Eicma je hlavně pro italské značky prestižní příležitostí k představení novinek. Nejinak je tomu v případě Benelli. Tradiční italská značka spadající do čínského koncernu Qianjiang si na domácí výstavu přichystala uvedení hned dvou zbrusu nových naháčů.

UNO C 150/250

Zatímco loni Benelli slavila stoleté výročí „jen“ zvláštní edicí modelu TNT a skútry Macis a Caffé Nero, letos představuje hned dva zcela nové stroje. První novinkou je kompaktní lehký naháč do města i okolí – UNO C v kubaturách 150 a 250 ccm. Malý univerzál se sportovní duší a s typicky „benelliovským“ agresivním výrazem zaujme hlavně ve verzi se stále populárnějším objemem 250 ccm, kde se o pohon stará kapalinou chlazený jednoválec s max. výkonem 24,5 k (18 kW) při 9000 ot./min. a s max. točivým momentem 21 Nm o dva tisíce otáček níže.
K solidní sportovní dynamice, lehkosti a ovladatelnosti přispěje také přední obrácená vidlice a zadní centrální tlumič. Samozřejmostí je kotoučová brzda vpředu i vzadu. V Benelli si slibují, že s "cenově zajímavým" UNO C kápnou do noty hlavně mladým a začínajícím jezdcům toužícím po nenáročném univerzálním stroji poskytujícím co nejvyšší míru praktičnosti i zábavy.

BN 600

Druhou novinkou pro rok 2013 je sportovně laděný čtyřválec spadající do oblíbené kategorie šestistovkových naháčů. S designem si italští návrháři opět vyhráli a hlavně ostré rysy masky a krytů chladiče nikoho nenechají na pochybách, že jde o Benelli. Srdcem BN 600 je šestnáctiventilový čtyřválec 599 ccm s rozvodem DOHC nabízející maximální výkon 82 k (60 kW) při 11500 ot. a max. točivý moment 52 Nm při 10500 ot. Hladký průběh výkonu motoru servíruje šestistupňová převodovka. Nový naháč se chlubí předními obrácenými tlumiči o průměru 50 mm, vzadu najdeme hliníkovou kyvnou vidlici s nastavitelným centrálním tlumičem.
Sportovní ambice BN 600 naznačuje také přední dvojice 320 mm kotoučů s radiálními třmeny, zatímco na zadním kol operuje 240 mm kotouč s dvoupístkovým třmenem. Nová šestistovka je osazena 17“ koly s rozměry 120/70 vpředu a 180/55 vzadu a 15litrovou nádrží. BN 600, která se zatím představí v bílé, černé a oranžové verzi, by měla být uvedena na trh v půli příštího roku a bodovat by měla hlavně svou nízkou cenou.
Kromě této dvojice novinek slibuje Benelli v Miláně předvést také menší designové úpravy a další barevné varianty modelů TNT 899/1130/R a Tre 1130K/Amazona.

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist