globalmoto_duben_nolan




Koncept Aprilia 4VUN - spojení Caponordu a Tuona

Na stránkách umělecké komunity deviantART se objevila série zajímavých konceptů, jejiž autorem je zřejmě velký fanoušek motocyklů z Noale. Uživatel s přezdívkou tuliakbay si vzal do elektronického pera modely Caponord 1200 a Tuono V4, a virtuálně ztvárnil svojí představu ideálního křížence těchto dvou Aprilií. Jeho vize mají rozhodně něco do sebe.

V poslední době není o podobné koncepty nouze - hodně aktivní je v tomto směru například  Oberdan Bezzi, který vytunil tříválcem od Yamahy modely TDM, Ténéré nebo Worldcrosser.  Paradoxem je, že italští designéři si obvykle berou do parády motorky zahraničních značek, a jejich domácím produktům se zase věnují cizinci. To je i případ konceptu Aprilia 4VUN, který pochází z Německa.
Návrh vznikl spojením maxi-endura Caponord 1200 a naked biku Tuono V4, přestože na první pohled se mnohem víc podobá Caponordu. Důkladnější prozkoumání a porovnání s původní podobou obou modelů ale ukáže řadu designových i technických rozdílů.
Vezmeme to od základu: rám, motor a kyvka pochází ze sportovního naháče, přední vidlice už ale vypadá jako z poslední generace italského maxi-endura. Sedlová část a nádrž - to už jsou zase známé tvary Tuona, a přední maska nezapře inspiraci u nového Caponordu. I když stejně tak by se za její vzor dalo označit i několik dalších modelů od Aprilie.
Německý designér představil na webu hned několik verzí svého konceptu a oblékl je do zajímavé grafiky. Některé z nich dostaly pod přední světlo dokonce typický "enduro-zobák". Je jenom s podivem, proč se ho nedočkaly expediční stroje na drapácích, kterým by určitě slušel. Každopádně autorovi konceptu nelze upřít dostatek fantazie, ať už při práci s grafikou, tak při vymýšlení názvů pro jednotlivé verze. Označení CapoCino, CapoSud 1200 nebo CapoSport nás fakt baví. Jak by se vám líbilo, potkat  podobnou motorku na silnici?

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):



TOPlist