husqvarna_svartpilen_801_2




Intermot: Aprilia

Italové si určitě schovávají to nejlepší až pro domácí publikum do Milána, ale i v Kolíně předvedli parádní show. Hvězdou tiskovky u Aprilie snad ani nemohl být nikdo jiný než muž, který na motorce stejné značky právě sahá po dalším titulu mistra světa superbiků.

Kapitoly článku

Max Biaggi do Německa nepřiletěl jen tak na kus řeči - hlavní roli si vedle něj totiž zahrála modernizovaná Aprilia RSV4 Factory ABS. Designově se novinka od předešlého modelu liší jen v detailech: nepatrně upraveném předním světle a koncovce výfuku. Kvůli lepší ergonomii se změnil tvar nádrže, a Aprilia zároveň i zvětšila i její objem na 18,5 litru. Přímo z Maxova závoďáku pak pochází nové tvary bočních plastů, které pomáhají zlepšit zpětnou vazbu při brzdění a v náklonech.
Jak už naznačuje název, model 2013 dostane závodní antiblokovací brzdový systém Bosch 9MP se třemi stupni možného nastavení plus možností úplného vypnutí, přičemž homologaci pro legální použití na silnici mají všechny tři úrovně včetně okruhového módu Track.
Další příjemnou zprávou je zvýšení výkonu na 184 koní ve 12 500 otáčkách, které je výsledkem snažení Aprilie v oblasti elektronického managementu motoru a výfukového systému. Společně s výkonem narostl i kroutící moment na maximální hodnotu 117 Nm v 10 500 otáčkách.
Se silnějším motorem korespondují i nové brzdy, konkrétně radiálně montované monobloky Brembo M430 a nová radiální pumpa. Dále, kromě vylepšeného zadního třmenu, podporují stabilitu při brzdění i změny v rozložení hmotnosti, dosažené pozměněným uložením motoru v rámu a sníženým sedlem.
Důkladnou modernizací prošel i soubor elektronických asistenčních systémů APRC. Osmistupňový systém kontroly trakce ATC  se dá nastavovat i za jízdy na plný plyn, kontrola wheelie AWC má vylepšenou kalibraci. Pomocník na startovní čáře - Aprilia Launch Control - se třemi stupni nastavení, a rychlořazení AQS zůstávají nezměněny.
Neoficiálně avizovaný a dlouho očekávaný Caponord 1200 bude podle všeho představen až za pár týdnů na výstavě EICMA v Miláně.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):
Motokatalog.cz



TOPlist