globalmoto_duben_nolan




Aprilia Tuono V4 R ABS

Fabrika z Noale představila uprostřed léta novou generaci svého ultimativního naked biku. Vyšperkované Tuono má výkonnější motor, jedovatější brzdy a modernizovaný systém elektronických asistenčních systémů.

Kapitoly článku

Už hodnota maximálního výkonu 161 koní u stávajícího modelu budila hodně velký respekt - Tuono prostě není žádná motorka pro začátečníky nebo turisty, ale ryzí superbike bez kapot. Pořád je ale co zlepšovat, a tak véčkový čtyřválec ze závoďáku RSV4 prošel důkladnou revizí a výsledkem je rovných 170 koní při 11 500 otáčkách. To už snad nepotřebuje žádný komentář. Nárůstu výkonu pomohlo snížení vnitřního tření a nově vyřešené odvětrání klikové skříně. Změny se dotkly také výfukového systému a elektroniky, a zvýšil se také točivý moment na 111,5 Nm v 9 500 otáčkách. Jezdec má i nadále na výběr ze tří palivových map (Track, Sport a Road) a sadu elektronických asistenčních systému APRC, sestávající z osmistupňové kontroly trakce, kontroly wheelie a startovacího systému Launch Control. 
Podvozek Aprilia vylepšila novou přední USD vidlicí Sachs typu "one by one", což v překladu znamená, že nastavení komprese a odskoku jsou rozděleny do levé a pravé vidle. Zadní tlumič stejné značky je také plně nastavitelný, přičemž kompresi a odskok řídí hydraulika. Základní set-up byl vyladěn pro komfortnější jízdu na běžných silnicích.

Čtyřpístkové monobloky od Bremba patří ve svém oboru mezi nejlepší materiál, a ani zadní dvoupístková brzda nebude u Tuona jen tak do počtu. Obě šéfuje nové ABS značky Bosch, které se dá přepínat ve třech režimech (Track, Sport a Rain) nebo úplně vypnout.
K lepšímu civilnímu využití má kromě komfortnějšího sedla a nastavení podvozku také větší nádrž, jejíž objem nově činí 18,5 litru. Dokud je prázdná a v motorce nejsou ani žádné jiné náplně a baterka, zastaví se ručička váhy na hodnotě 185 kg. 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):
Motokatalog.cz



TOPlist