husqvarna_svartpilen_801_2




Aprilia Easyrider concept bike

Koncept naked biku Easyrider má dobrou myšlenku: nastav si všechno dle sebe. Uvidíme, zda tento projekt posune vývoj a techniku některých motocyklů na novou úroveň.

V autě si můžete nastavit vzdálenost a výšku sedadla a v řadě aut i výšku a vzdálenost volantu. Motocykly až doposud stejnou funkci neměly. Můžete sice oponovat, že se dá koupit nižší / vyšší sedlo nebo širší řídítka, ale většina bikerů se spíše přizpůsobí motorce, než aby tomu bylo naopak.
Nad tímto problémem se zamyslel designer Roberto Vernile, duchovní otec motocyklu Easyrider. Koncept naked biku vznikl díky spolupráci s Aprilií a základem je model 750 Shiver. Easyrider má nastavitelné téměř vše, na co si vzpomenete: výšku stupaček, výšku sedla, výšku a sklon řídítek nebo výšku a sklon malého větrného štítku. Další vychytávka je v podobě úložného prostoru na místě "falešné" nádrže. Tento prostor je za jízdy využíván jako zvětšený airbox, ale po zastavení tam může řidič schovat helmu.
Roberto Vernile šel ještě o krok dále a celá motorka je projektována tak, aby V-Twin 750 ccm z Shiveru mohl být pro náročnější bikery vyměněn za V-Twin 1200 ccm, který je např. v modelu Dorsoduro 1200. Dále má Easyrider od Aprilie kontrolu trakce, elektricky ovládaný plyn ride-by-wire a možnost volit ze tří palivových map.

Myšlenka koupit si jednu mašinu a sám si rozhodnout, zda bude pozice za řídítky nižší a sportovnější nebo zvýšená a vhodnější pro cestování, je dle mého soudu naprosto skvělá. Uvidíme, zda se koncept motocyklu dostane do výroby a poté na silnici.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):



TOPlist