husqvarna_svartpilen_801_2




Intermot: příslušenství a zajímavosti

Maratón reportáží z letošního Intermotu se pomalu blíží do cíle, a poslední téma, kterého jsme se zatím ani nedotkli, je příslušenství. Všechny stánky se za jeden den bohužel oběhnout nedají, tak přinášíme alespoň informace o novinkách, které jsme stihli v tom fofru posbírat. Za měsíc na výstavě v Miláně bude víc času, tak snad doženeme resty.

Akrapovič

Elegantní expozicí byly výstavní prostory slovinské společnosti Akrapovič, jednoho z největších a nejkvalitnějších celosvětových výrobců výfukových systémů. Na tomto stánku byl novinářům představen další milník ve vývoji výfukových technologií a poprvé na výstavě Intermot mohla široká veřejnost pohledět na (r)evoluční tvar tlumiče výfuku.
Nový tlumič výfuku zlepšuje průtok výfukových plynů se stejným průřezem potrubí přes jeho mohutný hexagonální tvar. Koncovka působí skutečně sportovním dojmem a její vzhled je bezesporu ojedinělou záležitostí. Inženýři, přes velmi působivý design, dbali na důležité faktory jako je výkon, zvuk a světlá výška tlumiče. Vývoj koncovky byl realizován v utajení a podíleli se na něm pouze dva inženýři. První výsledky prototypu zaznamenali v srpnu letošního roku a momentálně je koncovka před svou sériovou výrobou podrobena důkladným testům.

Givi

Jeden z největších světových výrobců příslušenství na motocykly rozbalil na stánku celý svůj sortiment od plastových a hliníkových kufrů přes textilní zavazadla, padací rámy, plexištíty až po držáky navigací a mobilních telefonů a další drobnosti.
XS1110R a 5112R
V Givi dobře vědí, že při balení na dlouhou cestu je třeba využít každý centimetr prostoru. Pro majitele velkých cestovních endur proto vymysleli šikovnou malou brašničku, která se montuje do prostoru po zadním nosičem. Právě takový textilní "kaslík" je jako dělaný například na nářadí, které je sice potřeba jenom občas, ale hledat ho ve stresu na dně velkého kufru pod haldou jiných věcí není dvakrát praktické. Brašna patří do řady textilních zavazadel XStream a je zatím k dispozici v provedení na modely Honda Crosstourer a BMW R1200 GS Adventure.
XS5112E
Podobně jako u předchozího zavazadla, jde i tady o maximální využití prostoru a zvětšení přepravní kapacity. Nápad s umístěním postranních brašen na nádrž sice není ve světě žádnou revolucí, ale od značky jako je Givi se dá očekávat velmi dobrá kvalita zpracování a přesně navržené tvary, díky kterým tašky zapadnou na své místo. Konkrétně tento model je určen k připevnění na originální padací rámy motocyklu BMW R 1200 GS Adventure, takže jejich montáž nevyžaduje žádné další úpravy. Brašny jsou opatřeny reflexními prvky, kroužky na zámek a svítivě zeleným potahem do deště.
HP a EH
Také poslední novinka je určená pro majitele maxi-endur. Kdo někdy na motorce používal kryty rukojetí, ví jak moc tyhle kousky plastu dokážou ochránit ruce před zimou a deštěm (a obzvlášť v kombinaci s vyhříváním heftů).  Givi bude od příštího roku nabízet dvě varianty: kompletní bástry na šest modelů velkých endur (řada HP), a plexisklové nástavce na originální kryty rukojetí (EH).  Ty budou k mání na motocykly Honda Crosstourer, BMW GS a Triumph Tiger.

Kappa

Další italský výrobce Kappa rozjíždí byznys na úplně novém hřišti s kolekcí kožených zavazadel, určených pro customy, cruisery, scramblery a podobné typy motocyklů. Dále představila sadu hliníkových kufrů pro maxi-endura a malou příruční brašnu na drobnosti.
CU500
Boční brašny z buvolí kůže, každá o objemu 15 litrů. Aerodynamické tvary, zapínání na dvě kovové přezky a upevnění pomocí širokého nastavitelného pásu, který může být umístěný jak přes sedlo, tak pod sedlem spolujezdce. Vnitřní výztuhy zajistí, že brašny drží tvar i když jsou prázdné.
Válec CU503
Klasika všech klasik - kožený váleček na přední vidlici. Nápadití motorkáři pro něj určitě najdou i jiné umístění, například na opěrce spolujezdce, nebo na rámu před motorem. Objem 3,5 litru je tak akorát na pár klíčů, šroubovák a lékárničku. Na designu není co vymýšlet, takže zapínání na dvě kovové přezky, dva popruhy na připevění, pár lesklých nýtů na parádu a je to.
LH209
Kolikrát jste už řešili problém kam s drobnostmi, které se nevejdou do kapes u bundy?  Mobil, foťák, peněženka, klíče, cigára a kdovíco ještě se přitom dají krásně nosit na stehně, kde jsou neustále v bezpečí. Nemusíte se o ně bát, když odejdete na pár minut od motorky, a hlavně nikde nepřekáží a netlačí. Taška LH209 má dvě přihrádky, takže se v ní celkem snadno dá udržet pořádek, a nechybí ani otvor pro protažení kabelu od nabíječky, ani oddělená kapsa na mobil. 
Explora
Jestli znáte řadu Garda z produkce značky Kappa, budou vám tvary nových kufrů Explora nejspíš dost povědomé. Rozdíl je ale v materiálu: nová řada je vyrobena kompletně z hliníku, na rozdíl od svojí termoplastové předlohy. A může být na výrobu expedičních zavazadlech použito něco lepšího než aluminium?
Objem zadního kufru činí 42litrů, boční mají kapacitu 37 l a všechny jsou kompatibilní s většinou montážních sad Kappa a Givi. Upínací systém horního kufru odpovídá plotnám Monokey, který je mimochodem nejrozšířenější na světě, a jeho zaručená minimální nosnost je 10 kg.
Boční kufry se dají pověsit na trubkové držáky řady KL a KLR (Kappa) i PL a PLR (Givi), které jsou v prodeji už řadu let. Bezpečnost obsahu kufrů má na starosti systém "Security Lock", a k dispozici je široká škála doplňkového příslušenství. Na víka bočních kufrů lze například snadno připevnit patnáctilitrovou vodotěsnou tašku Cargo.

Daytona

Motocyklové boty Daytona ručně vyrobené v Dolním Bavorsku zná již snad každý, kdo někdy hledal velmi kvalitní a bezpečnou obuv určenou pro jízdu na motocyklu. Továrna generuje okolo 70 tisíc párů bot, které jsou bezpečné, nepromokavé, pohodlné a proto jsou oblíbené i mezi závodními jezdci. Novinkami pro rok 2015 jsou čtyři modely, dvojice pohodlných kotníčkových bot, boty určené pro endurové řádění a volnočasová sportovní obuv určená třeba pro kratší jízdy do zaměstnání za řídítky skútru.
AC Pro
Pro ty, kdo mají raději větší pohodlí v botách na delších cestách, si Daytona připravila kotníčkové boty AC Pro, se kterými můžete vyrazit třeba i do kavárny. Cestování zpříjemní i fakt, že se v botách příjemně chodí, přestože si zachovávají nejvyšší míru bezpečnosti. Při použití poutka na patě je nazouvání velmi rychlé. Boty se šněrují tkaničkami a uzel je pro větší bezpečnost překryt suchým zipem. Sportovní nádech obuvi podtrhuje titanový chránič odolný proti oděru, který dle potřeby lze zaměnit za nový. I gumová pata s karbonovým vzhledem vypadá dobře a zapadá do celkové koncepce modelu. Barevné provedení je pouze jedno a to titanová černá. Nový model Daytona AC Pro lze objednat ve velikostech 36-49 a cena je stanovena na € 180.
• kombinace hladké a perforované kůže
• pohodlný, pružný a odolný límec
• textilní podšívka (100% polyester)
• poutko pro snadnější nazouvání
• ochrana kotníku na obou stranách, speciální buněčná pěna
• prodyšná, anatomicky tvarovaná vložka bot
• odolný vnitřní podešev podrážky z pozinkované oceli odolný proti kroucení
• sportovní gumová podrážka
• PU výztuž
• sportovní gumová pata karbonového vzhledu
• titanový, vyměnitelný chránič špičky

AC4 WD
Pokud někomu jsou již tak pohodlné boty AC Pro málo, může sáhnout po rovněž novém modelu AC4 WD vyrobené převážně ze stoprocentního polyesteru. Tyto boty uvítají především ti, kteří rádi organizují poznávací výlety spojené například s návštěvou hradu nebo procházkou lázeňským parkem. Tento model bude k dispozici v šesti barevných kombinacích a to v černé, černobílé, černočervené, černo oranžové, modrošedé a šedozelené. Cena těchto bezpečných kotníkových, přesto pohodlných bot by se měla pohybovat kolem € 150.
• pohodlný, pružný a odolný límec
• textilní podšívka (100% polyester)
• tkaničky
• poutko pro snadnější nazouvání
• ochrana kotníku na obou stranách, speciální buněčná pěna
• prodyšná, anatomicky tvarovaná vložka bot
• PU výztuž
• odolný vnitřní podešev podrážky z pozinkované oceli odolný proti kroucení
• protiskluzová podrážka
Evo Endurance
Příznivci off-roadových radovánek mohou od příštího roku brázdit terén v nových botách s názvem Evo Endurance. Tyto boty vyvinula továrna Daytona v úzké spolupráci s profesionálními závodníky a tak lze očekávat nejvyšší možnou ochranu Vašich nohou. Černožluté boty odolné proti roztržení jsou vyrobené z hydrofobní hovězí kůže a poskytují měkkou odezvu při chůzi. Jsou vybaveny vnitřním polstrováním a holeň je chráněna karbonovým chráničem. Vnější bota je jištěna zipem, klopou se suchým zipem a přezkou pro dokonalé upevnění. Podešev podrážky má také zabudovanou vrstvu pozinkované oceli a plastovou výztuž proti kroucení boty. Na spodku pak najdeme robustní Enduro podrážku s protiskluzným vzorem. Bota má ovšem i vnitřní samostatnou botičku z odolného plastu a působí jako bezpečnostní prvek. Anatomicky tvarovaná botička s tvrdou skořápkou zaručuje maximální ochranu nohy, přesto je pružná a poskytuje určitou míru pohodlí. Její skvělou vlastností je prodyšný a nepromokavý membránový materiál GORE-TEX®. Tento pár obuvi by se měl prodávat za € 580 a k mání bude pouze v černožluté barevné kombinaci.

Vnější bota
• odolná proto roztržení, měkká, hydrofobní hovězí kůže
• límec proti stříkající vodě
• karbonový polstrovaný chránič holeně
• elastické prvky v místě nártu a paty pro lepší mobilitu
• 3M-Scotchlite reflexní vložka na patě
• odolný vnitřní podešev podrážky z pozinkované oceli a plastová výztuž odolná proti kroucení
• PU výztuž
• speciální robustní Enduro podrážka s protiskluzným vzorem

Vnitřní bota
• anatomicky tvarovaná botička
• tvrdá plastová skořápka
• voděodolná a prodyšná GORE-TEX® membrána
• pružný kloub pro lepší mobilitu v oblasti kotníku

Moto Active
Pro největší příznivce značky Daytona jsou tu i zcela nové volnočasové tenisky Moto Active, které doplňují stávající sportovní obuv s názvem Moto Fun. Funkční sportovní obuv je určena pro každodenní použití. Ocenit můžeme jejich maximální odolnost a pevnost. Boty jsou také určené pro sportovní týmy, které mohou objednávat speciální týmovou sérii s vlastním logem či značkou. Cena bot Moto Active by se měla dle informací pohybovat kolem € 100 a vybírat můžete z černých, černošedých, zelenošedých a bílošedých barevných kombinací.
anatomicky tvarovaná vložka
• textilní podšívka
• polstrovaný jazyk
• měkký polstrovaný límec
• tkaničky
• protiskluzová gumová podrážka
• PU mezipodešev

Macna

Poměrně mladá holandská značka, která vyrábí oblečení na všechny typy motorek, představila na Intermotu kolekci pro rok 2015. Z novinek si vyberou milovníci kůže i ti kdo dávají přednost textilu, otužilci i zmrzlíci, holky i kluci.

Trefecta DRT

Na výstavě byly také představeny nové stroje kategorie E-bike. Jeden z nich je odrazem dvouleté usilovné práce švýcarsko-holadsko-německé společnosti Trefecta Mobility a jmenuje se Trefecta DRT.
Silný rám elektro kola je vyrobený z vysokopevnosního hliníku, který se používá například v leteckém průmyslu. Design je tedy opravdu nadčasový a vyzařuje z něj sportovní charakter stroje. Kolo pohání elektromotor o výkonu 4kW a maximálním točivém momentu 250Nm. Kolo dokáže upalovat až 70km/h, avšak optimální cestovní rychlost výrobce udává kolem 55km/h. V sedle elektro kola můžete při plném nabití baterie zdolat až 100km, přičemž se uvažuje zmiňovaná konstantní cestovní rychlost. Li-ion baterie se pak nabíjí standardní nabíječkou cca 3hodiny. Plně lze baterii nabít i za jednu hodinu, k tomu ale budete potřebovat dokoupit rychle dobíjecí nabíječku nabízenou v příslušenství stroje.
Převodovka Rohloff je čtrnáctistupňová a řazení jednotlivých rychlostí je elektronicko-automatické. Na kolech z uhlíkových vláken jsou montovány kotoučové brzdy pro bezpečné zastavení kola a pneumatiky značky Schwalbe s terénním dezénem. Zajímavostí je konektivita kola s chytrými zařízeními prostřednictvím aplikace Trefecta iOS, Bluetooth Low Energy nebo se lze připojit na bezdrátovou síť.

Informace o redaktorovi

Tomáš Mikšovský - (Odebírat články autora)
Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist