husqvarna_svartpilen_801_2




Acabion GTBO

Spíše než motocykl to vypadá jako letadlo pro přízemní let, přesto jde o jednostopé vozidlo s poháněným zadním kolem, takže označení motocykl je asi na místě. Udávané parametry výkonu 750 koní a maximální rychlost 550 km/h ovšem už patří spíše do sféry letadel. Tyto až neuvěřitelné hodnoty by měl zajistit hybridní pohon využívající čtyřválec z motocyklu Suzuki Hayabusa s turbodmychadlem, navíc doplněný přídavným elektromotorem. Hlavní rysy stroje zůstávají shodné s již představenými stroji Ecomobile, které do dosažení vyšší rychlosti využívají vysouvatelná kolečka po stranách zadního kola.


Acabion GTBO

Acabion GTBOAcabion GTBOAcabion GTBO

Po loňské reportáži ze svezení v kapotovaných motocyklech Ecomobile a Monotracer na brněnském okruhu plně chápu vyznavače kapotované jízdy v jedné stopě a zdá se, že tento styl by mohl do budoucna získat více pozornosti. Díky ekologickému šílenství dnešní doby je spotřeba těchto lehkých a dokonale aerodynamických strojů důležitým argumentem. Prototyp Acabion GTBO se údajně může pochlubit hodnotou 2,4 l/100 km při rychlosti 160 km/h, navíc umožňuje i jízdu pouze na baterie s obrovským dojezdem téměř 500 km na jedno nabití, což zní až neuvěřitelně při jeho udávané hmotnosti 260 kg. Čekal bych, že celokapotovaný stroj plus baterie budou vážit víc...

Acabion GTBOAcabion GTBOAcabion GTBO

V médiích se objevilo také několik senzačních zpráv o předpokládané ceně tohoto stroje přes 50 miliónů korun, pravdou ovšem zůstává, že zatím jde pouze o projekt a první kusy by měly přijít na trh až za tři roky. Na stránkách projektu zatím moc konkrétních informací nenajdeme, takže není jasné, zda výrobce nečeká na nějaký zázračný elektropohon, který bude vyvinutý za tři roky. Stroj na fotkách je sice krásný, ale na všech snímcích se stroj pohybuje se spuštěnými postranními kolečky, ladění jízdních vlastností asi ještě moc daleko nebude. No a poslední otázkou je, zda ještě za tři roky bude platit neomezená rychlost na německých dálnicích, protože bez ní toto vozítko opravdu asi moc neužijete.
Acabion GTBO

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist