husqvarna_svartpilen_801_2




7 nejčastějších chyb a omylů u povinného ručení na motorku

Zákon všem motorkářům nařizuje uzavřít a pravidelně platit povinné ručení na motocykl . Většina motoristů s tím nemá problém, ovšem i mezi motorkáři jsou cca. 4 %, kteří se touto povinností neřídí. Důvodem proč tomu tak je, nemusí být hned prvotní snaha ušetřit, ale třeba i neznalost pravidel.

Obecně kolem povinného ručení existuje spousta mýtů, chyb a omylů, které se motorkářům můžou velmi vymstít. Ve spolupráci s yespojisteni.cz se pojďme podívat na ty nejčastější:

1) Když nejezdím, neplatím.

Někteří motorkáři chybně usuzují, že motorka, která se nepohybuje na veřejné komunikaci třeba rok a více, nemusí platit povinné ručení. Je to velký omyl. Česká kancelář pojistitelů v současné době již neposílá velmi drahé pokuty za každý nepojištěný den (i několik let zpětně), ovšem zdá se, že brzy již se vrátí. V případě, že s nepojištěnou motorkou způsobíte nehodu, ČKP za Vás uhradí veškeré škody a po Vás celkovou částku okamžitě nárokuje.

2) Motorku nepojistím hned po koupi, ale až budu mít doklady

Zde velký pozor, mnoho motorkářů se dopouští chyb, když motorku nepojistí hned po nákupu, ale až když mají v ruce všechny doklady od ní. Pokud by tedy byla motorka nepojištěná v době převodu jen několik dní, nový majitel se i při pouhém přejezdu vystavuje velkému riziku, které plyne z nepojištěné motorky.

3) Po zániku povinného ručení existuje časová lhůta

Žádná ochranná lhůta po zániku povinného ručení na motocykl neexistuje. V den konce platnosti povinného ručení máte tak poslední den, kdy Vám pojišťovna bude krýt rizika. Hned od následujícího dne si uzavřete nové povinné ručení.

4) Dal jsem motorku do komisního prodeje, povinné ručení již nemusím platit

V tomto okamžiku spousta majitelů motorek zapomene na svojí pojistku, ovšem majiteli jsou stále a tedy svojí motorku musí pojištěnou. Pozor na konec období platnosti pojistky. Vyplatí se i kvůli pár dnům zaplatit další rok povinného ručení a po prodeji Vám pojišťovna nespotřebované pojistné vrátí.

5) Konec povinného ručení motorky prodejem nemusím dokládat kupní smlouvou.

Ano, motorku můžete prodat i na základě ústní dohody, ale doporučujeme sepsat alespoň základní smlouvu o prodeji motocyklu. Proč? Většina pojišťoven ústní dohodu nebere na zřetel a bez písemné kupní smlouvy odmítají zánik pojištění.

6) Změnu vlastnictví motorky nemusím ohlásit na registr vozidel

Povinností prodávajícího i kupujícího je naopak nahlásit změnu na registr vozidel. Od roku 1.1.2015 se pak v desetidenní lhůtě musí dostavit oba (jak kupující tak i prodávající) společně. Případně si jeden druhému mohou udělit úředně ověřenou plnou moc či oba zplnomocnit třetí osobu k převodu vozidla.

7) Registru vozidel není nutné oznamovat vyřazení motorky

Když už je Vaše motorka nepojízdná, ale zároveň byla vedena v registru, jste povinen zařídit tzv. trvalé vyřazení motorky z registru. I když Vaše motorka neprojde STK, stejnak je nutné motorku z registru vyřadit.

Související firma
  • Fabrika Ads

    YesPojištění.cz nabízí bezplatné srovnání běžných pojištění pro život, jako je například povinné ručení a havarijní pojištění a také jako jediný online srovnávač pojištění na českém trhu nabízí srovnání cen průmyslových pojištění pro podnikatele, jako například pojištění strojů, pojištění nákladů a ...




TOPlist