husqvarna_svartpilen_801_2




Jak vyzrát na špínu: přehled mycích prostředků

Mytí motorky je jednou ze součástí pravidelné údržby, kterou zvládne každý majitel motocyklu svépomocí. Samozřejmě, že ne každý má vždycky čas nebo chuť se očistě stroje věnovat osobně, a někdo raději svěří i tuto práci specialistům, ale jinak není umytí motorky žádná věda. Pokud vás však zajímá, čím se dá mytí usnadnit, a jak dosáhnout špičkových výsledků, čtěte dále.

Kapitoly článku

Se špinavým autem většina lidí zajede do myčky, nebo vytáhne před barák hadici s vodou, a na pomoc si vezme maximálně houbu a kýbl bublin. Důkladné umytí motorky ale dá mnohem víc práce. Podíl lakovaných ploch je ve srovnání s karoserií auta mnohem menší, a naopak se na motorce nachází podstatně více všelijakých nepřístupných zákoutí, kam namydlená houba nemá šanci proniknout, ale zároveň se v nich usazuje spousta mastnoty, prachu nebo hmyzu. U auta takové zásobárny nečistot nikoho nezajímají, protože nejsou vidět, motorka naopak vystavuje většinu komponentů na odiv. Ale racingovými brzdami, parádními ráfky nebo špičkovým odpružením se můžete chlubit jenom tehdy, jsou-li řádně vypulírované.
Naštěstí už jsou dávno pryč doby, kdy jedinou možnost jak zatočit s usazenou mastnotou v prohlubni kolem šroubku byl hadr namotaný na šroubovák. V každém motoshopu a na většině benzínek koupíte speciální čistič na motorku, který v kombinaci s wapkou dá zabahněnou motorku do pucu za čtvrt hodiny. Při odstraňování černého prachu z brzdičů a ráfků, zbytků maziva z kyvky a rozety nebo much z chladiče, předních vidlic a světla je rozprašovač s funkčním čističem k nezaplacení. Roztok se dostane i do těch nejzáludnějších skrýší a tlaková voda při splachování vezme veškerou špínu s sebou do kanálu.
Speciální čistič na motocykly najdete ve výrobním programu většiny olejářských značek, a prodávají je také některé specializované firmy, které se zabývají autokosmetikou. Samostatnou kapitolu tvoří značkové produkty, které si nechávají vyrábět motocykloví výrobci pod vlastním logem, a nabízí je obvykle v sadě s dalšími moto-potřebami. Našim původním záměrem bylo najít mezi čistícími přípravky ten nejlepší, ale když jsme po několika praktických pokusech zjistili, že v daných podmínkách není možné určit objektivního vítěze, zůstali jsme raději nohama na zemi, a shrnuli do článku alespoň přehled našich poznatků.
Čím více motowashů jsme totiž v průběhu loňské sezóny vyzkoušeli, tím méně rozdílů jsme mezi nimi nacházeli. Když odhlédneme od lišících se cen, různých reklamních sloganů a rozdílných doporučení výrobců na téma doby působení roztoku, finální výsledek je u všech přípravků k nerozeznání stejný. A když jsme se pak pokoušeli dobrat k objektivnímu výsledku za pomoci vědy, žádný z výzkumných ústavů nám nebyl schopen zaručit jistý výsledek. Sehnat například chemický rozbor olejů by nebyl žádný problém, ale na odborné zkoumání motokosmetiky zatím nejsou laboratoře vybaveny.
Do přehledu se nám sešlo celkem osm vzorků z produkce olejářských nebo kosmetických firem, plus dva značkové sety od známých motocyklových značek. Až na jednu výjimku pracují všechny přípravky na stejném principu. Roztok se z plastové lahve pomocí mechanického rozprašovače nastříká na všechny znečištěné plochy motocyklu, nechá se určitou dobu působit, a pak se i se špínou důkladně spláchne tlakem vody.
Všichni výrobci doporučují nanášet přípravek na studenou motorku, někteří dokonce na předem namočenou. Podle našich zkušeností má větší účinek aplikace na suchý povrch. Samozřejmě nemá smysl nechávat vsáknout drahý saponát do centimetrové vrstvy bláta na zadním blatníku – s tou si poradí proud vody nebo namočené košťátko, ale když je motorka špinavá jenom od much, prachu a mastnoty, víc práce než odmáčení vodou udělá neředěný přípravek.
Jednohlasně se na všech obalech uvádí, že přípravek je biologicky odbouratelný a obecně také platí, že není nutné vyhýbat se při nanášení přípravku žádnému materiálu, roztoky jsou skutečně určeny k mytí celé motorky, a dobře se (až na výjimky) snesou s každým: s lakem, chromem, hliníkem, gumou i plastem. A teď už se pojďme seznámit s jednotlivými produkty.

Ipone: Motowash

Olejáři z Francie balí svůj přípravek jako jediní do půllitrových lahví. V regálu ale najdete dvě půllitrovky spojené k sobě průhlednou fólií, a k nim jeden společný rozprašovač. Ipone je jedním z výrobců, kteří doporučují motocykl před aplikací přípravku namočit, lepších výsledků jsme ale dosáhli po nastříkání čističe na suchou motorku. Na mokrém povrchu se síla přípravku zbytečně zředí a účinek slábne. Na umyté motorce po oschnutí zůstávají viditelné mapy, kterým se dá nejlépe předejít otřením ještě neoschlého povrchu. Pozůstatky vodního kamene se objevily po použití všech přípravků, a jejich intenzita závisí spíš na kvalitě vody.
Malé balení je praktické z hlediska transportu například k samoobslužné myčce (pokud nemáte k dispozici vlastní WAP), na víc než jedno umytí ale půllitrová náplň nevydrží. Kromě velikosti lahve se Ipone od ostatních odlišuje tvarem rozprašovače, který funguje v každé poloze, i když je láhev dnem vzhůru. Hrdlo rozprašovače je stejně jako u všech ostatních lahví uzavíratelné.
S cenou litrového (2x500 ml) balení je Motowash zhruba uprostřed cenového rozpětí hodnocených přípravků, stáčenou litráží ze sudů ale Ipone konkurenci doslova válcuje. Ve všech prodejnách Bikers Crown vám načepují Motowash ze sudu za méně než poloviční cenu oproti balení v lahvích.

Balení a ceny:
2 x 500 ml z toho jedna nádobka včetně rozprašovače = 370,- Kč
Kanystr 5 litrů = 890,- Kč
Akční cena: 149,- Kč / 1 litr (stáčený) - v síti prodejen Bikers Crown

Liqui Moly: Racing Bike Cleaner

Německý výrobce automobilových a motocyklových olejů označuje svůj čistič přívlastkem „závodní“, ale můžete jej stejně jako my použít i na jakýkoli jiný motocykl, nebo s ním umýt třeba jízdní kolo. Je taky možné, že označení Racing má symbolizovat rychlost, s jakou Liqui Moly rozpouští a uvolňuje nečistoty. Roztok se dodává v litrové plastové lahvi s mechanickým rozprašovačem a podle instrukcí se nanáší na suchý povrch. Přípravek jsme nechali působit předepsaných deset minut, a po ostříknutí wapkou zmizelo všechno, co nemělo na motorce co dělat, včetně hejna much nalepených na předním světle. Jediný typ povrchu, na který Liqui Moly nedoporučuje svůj roztok používat, jsou magnesiové ráfky a víka motoru.
Společnost Mann-Hummel (CZ), která značku Liqui Moly v ČR oficiálně zastupuje, dováží na náš trh zatím pouze litrové balení. Distribuční síť je poměrně hustá - seznam prodejců najdete na webu firmy, pokud byste vhodnou prodejnu nenašli, můžete si nechat Racing Bike Cleaner poslat na dobírku. Stačí zaslat e-mailovou objednávku. K ceně si pak ale nezapomeňte připočítat poštovné.
Balení a ceny
lahev s rozprašovačem 1 litr =  335,- Kč

Ma-Fra: Pulimoto

Italská firma Ma-Fra se na výrobu auto a moto kosmetiky specializuje už hezkou řádku let, tak by byla ostuda, kdyby její produkt nenabízel oproti konkurenci něco navíc. Roztok Pulimoto, kromě toho, že stejně jako ostatní hodnocené přípravky umí rozpouštět skvrny od oleje a benzínu, nebo uvolňovat naschlé bláto a hmyz, obsahuje speciální příměs, která údajně ošetřuje plastové a chromované části, a obnovuje jejich zašlý lesk. Protože jsme Pulimoto testovali na téměř novém motocyklu, viditelný účinek se pochopitelně nedostavil. Vrtalo nám ale hlavou, jak se může ošetřující složka přípravku na hladkém povrchu udržet, když na ni proudí voda pod tlakem 150 bar. Speciální kevlar-karbonová přísada to však prý dokáže.
Protože Ma-Fra vyrábí bohatý sortiment kosmetiky na auta, její výrobky se dají sehnat skoro na každé benzínce. V balení chybí do litru rovná decka, cena je ale i tak příznivá.

Balení a ceny
lahev s rozprašovačem 900 ml = 219,- Kč

Motorex: Moto Clean 900

Švýcarská firma u svého produktu zdůrazňuje biologickou nezávadnost a vzhledem k tomu, jak to v zemi bank a hodinek myslí s ekologií vážně, není důvod jí nevěřit. Moto Clean 900 se stříká na studenou suchou motorku, doporučená doba působení pět minut bohatě stačí k uvolnění much, maziva i zapečeného prachu. Stříká se na studený povrch, a pokud máte na motorce nějaké díly z karbonu, dbejte raději na pokyny výrobce, a roztok nařeďte vodou v poměru 1:1. Na gumové či plastové díly se může Moto Clean 900 používat v plné koncentraci.

Balení a ceny
lahev s rozprašovačem, objem 1 litr = 328,- Kč
sada Moto Clean 900 Kit = 399,- Kč (kromě litrové lahve s rozprašovačem obsahuje houbičku a hebkou, jemně tkanou utěrku)

Motul: Motowash

Čistící a rozpouštěcí přípravek z Francie na všechny druhy zašpiněných povrchů odstraňuje stejně jako všechny ostatní mastnotu, prach bláto, mouchy a další obvyklé nečistoty. Potud reklamní sdělení nelže, ale tvrzení že „schne bez zanechání stop“ nemůžeme potvrdit. Ani po důkladném opláchnutí se nám nepodařilo docílit povrchu bez map, a práci s hadrem jsme se nevyhnuli ani v tomto případě. Funkci deklarovaného protikorozního ochranného filmu, který chrání lakované a chromované díly, bohužel nemůžeme po několika málo použitích posoudit. Cena litrového balení se pohybuje kolem průměru, dostupnost přípravku je vzhledem k hustotě zastoupení značky Motul na našem trhu velmi dobrá.

Balení a cena
lahev s rozprašovačem 1 litr = 331,- Kč

Muc Off: Nano Tech Bike Cleaner

Z ostrovů se k nám dováží čistič motocyklů s nejpropracovanějším marketingem. Muc Off využil momentální popularity nanotechnologií, a všechny antikorozivní i leštící přísady zaštítil podtitulem Nanotech. Z praktického hlediska působí Muc Off poměrně rychle – výrobce doporučuje nechat roztok působit 2 až 5 minut, a skutečně to funguje. Hned po dokončení nanášecího procesu na jedné straně motorky už můžete začít oplachovat od konce, kde jste začínali. Složení roztoku je údajně tak inteligentní, že odstraňuje primárně tzv. atmosférickou mastnotu a účelově nanesená maziva zanechává na svém místě. To je zajímavé a odvážné tvrzení, ale i kdyby šlo jen o prodejní pozlátko, Muc Off jistě stojí za povšimnutí z ekonomického hlediska. Pokud se s kamarády složíte na 25litrový sud, dostanete se na nejnižší cenu na trhu. Seznam prodejců je na webu.

Balení a ceny

lahev s rozprašovačem 1 litr = 285,- Kč
kanystr 5 litrů 870,- Kč (cena za 1 litr = 175,- Kč)
sud 25 litrů 3 450,- Kč (cena za 1 litr = 138,- Kč)

Panolin: Motorbike Cleaner

Další produkt z ekologické velmoci, švýcarský Panolin, je jedním z mála produktů, které je možné dostat ve větším balení. V kategorii pětilitrových kanystrů dokonce dosahuje nejlepšího poměru cena/množství, a to stojí za pozornost. Při dvouleté době trvanlivosti pět litrů přípravku v pohodě stihnte spotřebovat. Účinnost přípravku je srovnatelná s ostatními značkami, a při nákupu většího balení můžete výrazně ušetřit. Pokud nutně nepotřebujete, aby láhev měla na sobě nálepku Panolin, můžete si objednat rovnou kanystr, a roztok z něj pak přelívat do prázdného obalu od čističe oken nebo jiného přípravku pro domácnost.

Balení a ceny
lahev s rozprašovačem 1 litr = 299,- Kč
kanystr 5 litrů = 739,- Kč (cena za litr 148,-Kč)

Polo: Motorrad Specialreinigger

Pomalu se dostáváme od samostatně nabízených přípravků ke kompletním setům. Vítěz testu časopisu Motorrad (20/2009) se kromě samostatného litrového balení v lahvi s rozprašovačem prodává také v sadě s dalšími pomocníky na mytí, ale celková cena všech devíti položek přesto nijak nevybočuje z daných mantinelů. V praktickém kyblíku na vás čeká litrová lahev čisticího prostředku s rozprašovačem, a k tomu navíc 5 různých kartáčů pro čištění špatně přístupných míst, speciální hadr podobný jelenici a mycí houba. K nám se dostala litrová láhev s roztokem, která se v boji proti naschlým mouchám a napečenému blátu na výfukových svodech osvědčila stejně dobře, jako přípravky zvučnějších značek. Pokud najdete využítí pro ostatní přibalené doplňky, kyblík Polo rozhodně není špatná koupě.

Balení a ceny
lahev s rozprašovačem 1 litr = 218,- Kč
lahev s rozprašovačem 1 litr + mycí sada v kyblíku = 395,- Kč

Harley-Davidson Bike Wash Kit

Set pro zapálené fanoušky americké značky si v exkluzivitě nijak nezadá se samotnými motocykly Harley-Davidson. Čistící přípravek i ostatní součásti sady jsou ušité přímo na míru velkým chromovaným plochám a ozdobnému lakování. Roztok se na rozdíl od ostatních nenanáší rozprašovačem, ale rozpouští ve kbelíku s vodou, a následně pomocí speciální rukavice roztírá po povrchu. Na druhou stranu se může používat i na rozpálený plech, což se u rozprašovaných přípravků nedoporučuje. Nalepené mušky nebo jiné odolnější nečistoty odstraní Bug remover ve spolupráci s tvrdou houbičkou ve tvaru loga H-D. Po opláchnutí wapkou přijde ke slovu jelenice nebo utěrka z mikrovlákna. Máte-li ve svém okolí majitele motocyklu Harley-Davidson, sada na mytí a leštění možná poslouží jako tip na dárek.

Pro Honda Motorcycle Selection Pack

V reprezentativním balení nabízí motokosmetickou sadu také Honda (další značky, které jsme oslovili se do našeho průzkumu zapojit nechtěly). V kufříku se vedle lahve s roztokem na mytí motorky nachází další praktické potřeby, jako spreje na čištění a mazání řetězu, leštěnka na plasty a šikovná lahvička s čističem na přilbu. Samotný Bike wash je pouze v půllitrovém balení, takže bude pravděpodobně vypotřeben mnohem dříve, než většina ostatních chemikálií v setu. Jinak Hondí půllitrovka Bike washe skvěle padne do ruky a má příjemně řešenou páčku rozprašovače, takže aplikace vyžaduje mnohem menší námahu. Kvůli nepoměru v sadě ale hrozí, že po několika umytích se v regálu začnou hromadit nevyužité spreje na řetěz. U Hondy už ale pracují na řešení, a na pultech u autorizovaných dealerů se má brzy objevit také samostatný čistič.

Cenová tabulka

Ma-FraMuc OffPanolinMotorexMotulLiqui MolyIponePolo
Cena za litr (lahev 1l)243285299328331335370218
Cena za litr (kanystr 5l)175148178
Cena za litr (kanystr 25l)138
Stáčený149

Ceny jsou v Kč, doporučené v eshopech se mohou lišit.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (28x):



TOPlist