globalmoto_duben_nolan




Ryno - elektrická jednokolka

Netradiční přibližovadlo jménem Ryno má jen jedno kolo, elektromotor a umí si to svištět rychlostí až 35 km/h. Dojezd je až 50 km, což je na cesty do práce skrz město dostačující.

Jak rozšířit nabídku motocyklů? Kterým směrem jít, aby produkt zaujal zákazníky? Už jsme vám zde nabídli několik různých typů tříkolek (k motocyklu přidáme kolo navíc), ale co zkusit motorce jedno kolo odebrat? Říkáte si, že je to nesmysl? Ale vůbec ne, mrkněte na projekt Ryno!
Duchovním otcem celého projektu Ryno je Tony Ozrelic, který vymyslel a sestrojil systém balancování. Inspiraci našel u vozítek Segway, kde řidič brzdí přirozeným záklonem vzad. Podobný princip je i u jednokolky Ryno: brzdíte páčkou na řídítkách a zároveň se přirozeně zakláníte.

Ryno má jen jedno kolo, sedadlo a řídítka. Pohon zajišťuje elektromotor, který je spolu s lithium-ion bateriemi ukryt v útrobách velkého kola. Maximální rychlost Ryna je 30-35 km/h a dojezd je až 50 km, což je na cesty do práce skrz město dostačující.
Prototypy si to už sviští po městě Portland v americkém Oregonu a Tony plánuje sériovou výrobu. Odhadovaná cena sériovky by mohla být kolem 4000 dolarů a první kousky by měly dorazit k zákazníkům v druhé polovině roku 2012.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist