globalmoto_duben_nolan




Indian rozjíždí elektro, zatím jen pro děti

Ano, je to tak, i nejstarší americký motocyklový výrobce, jak se Indian s hrdostí označuje, začíná koketovat s elektropohonem. Naštěstí pro ortodoxní petrolheady ne nijak vážně, ale jenom s „hračkami“ pro děti. V jeho nabídce se v Americe v tichosti objevil model eFTR Jr, určený pro první jednostopé zážitky našich ratolestí.

Kapitoly článku

Věříme, že všichni pravověrní fanoušci velkoobjemových motorů prvotní šok už rozdýchali, tak se na to můžeme podívat s klidnou a otevřenou hlavou. V tátově garáži hrdě trůní silniční FTR 1200, kolem kterého mlsně obchází mladý synátor, případně dcerka. Zkrátka dítko ve věku, kdy už ho začínají také svrbět ruce a chtělo by jezdit jako táta. No a táta, jako správný hodný tatínek, v tomhle ohledu chce dítku vyhovět. Ať už s nelibým svolením maminky, v horším případě „na tajňačku“. Přesně tuhle situaci Indian chytl marketingově za pačesy, protože přece takový potomek nebude jezdit na něčem jiném, než je Indian ne?! To dá rozum. Proto mu v Indianu přichystali věrnou repliku tátova velkého stroje, vlastně ještě lépe řečeno závodního „FTRka“.

Jednoduchý ocelový rám se stejně jednoduchou kyvnou vidlicí vzadu v sobě skrývá elektromotor poháněný 36voltovými bateriemi. Juniorské FTR disponuje dvěma jízdními režimy, ten výkonnější nabídne maximální rychlost 24 km/h po dobu až 65 minut. Slabší režim vaše dítko povozí až 140 minut s maximální rychlostí 16 km/h. K bezpečnému zastavení tady slouží dvě kotoučové lankové brzdy, vpředu dokonce na obrácené odpružené vidlici. Do sedla stroje s karbonově se tvářící podsedlovkou a nádrží můžou skočit jezdci od osmi let věku a vydržet v něm můžou do doby, než překonají hranici 79 kilogramů.

Tou dobou už jim asi přijdou minimálně úsměvné dvě koncovky výfuku nad sebou, olejový chladič nebo motor namalovaný na „krabici“ s bateriemi. To jsou ale detaily, které rozhodně nezkazí čistou dětskou radost z jízdy, za kterou rodiče budou muset u amerického nebo kanadského dealera vysolit v přepočtu 17 400 korun. A další „doláče“ tam můžou nechat rovnou při kupování toho správného oblečení.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist