husqvarna_svartpilen_801_2




Hans Zimmer bude dělat zvuk pro elektrická BMW

Teď už fakt nevíme, jestli se smát, nebo naopak uznale pokyvovat hlavou. Bavorská vrtule oznámila, že zvuky jejích elektrických vozidel budou vyvíjeny ve spolupráci s legendárním skladatelem hudby k hollywoodským trhákům Hansem Zimmerem.

Nestíháte? Auto vám začne hrát hudbu Mission: Impossible. Dáváte si tajný závod? To by se hodil třeba Gladiator. Při cestě s dětmi do zoo si pustíte Madagaskar, za jízdu na červenou vás vozidlo potrestá soundtrackem z Pirátů z Karibiku… Tohle všechno jsou samozřejmě úplné blbosti, do absurdna dohnaná představa, jak to dopadne, když zvuk k elektrickým povozům udělá legenda filmové hudby. I když já bych se v elektromobilitě nedivil vůbec ničemu.

Hans Zimmer a Renzo Vitale (BMW Sound Designer), vpravo Hansovo nahrávací studio

Jedna z výhod elektrických vozidel měla být jejich tichost. Jenže se záhy zjistilo, že to lidem leze na nervy. Zvuk jsou emoce, zrovna předevčírem mě předjíždělo kupátko BMW E36 s vytočeným šestiválcem a dělalo mi to moc dobře. Samostatnou kapitolou jsou chodci, kteří, světe div se, elektromobilům v městských aglomeracích zvesela skáčou pod kola, protože je prostě neslyší. Takže výrobci elektrických vozidel zase uměle „kazí“ tu jejich přirozenou tichost, vždyť i Harley-Davidson u LiveWiru nebo teď Kymco u SuperNEXu a RevoNEXu hlasitě vykřikují, že se na zvuku pořádně vyřádili.

Jak bude "hrát" C evolution ve své příští verzi?

Dosud ale ještě nikdo neangažoval hollywoodského skladatele. To nám přijde prostě jako mega úlet, a že z elektromobility jsme na úlety zvyklí. V BMW si pro tvorbu zvuků založili vlastní oddělení BMW IconicSounds Electric a Hans Zimmer se stal jeho kurátorem, má se podílet na různých projektech ozvučení elektrických vozidel BMW – řeč tedy není čistě jen o autech, nýbrž se to bude vztahovat nejspíše i na motocykly.

Zatím prvním společným dílem Zimmera a BMW, resp. sound designera německé značky Renza Vitaleho, natočeným ve skladatelově studiu v Santa Monice, je zvuk konceptu BMW Vision M NEXT a především uvítací zvuk, který se bude dávat od příštího roku do čistě elektrických i hybridních vozidel BMW a ozve se, když řidič zmáčkne tlačítko Start/Stop. Zní opravdu dosti filmově, však si to poslechněte…

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Zdenek54 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist