husqvarna_svartpilen_801_2




Eicma: Zelená planeta

Samostatná část expozice byla na milánské výstavě věnována elektrickým a hybridním strojům, které si začínají stále více a hlasitěji říkat o svůj podíl na trhu.

Kapitoly článku

Ano zelená a ekologická může být někdy lehce diskutabilní vzhledem k většinovému původu elektřiny z tepelných elektráren, nicméně technologie tu je a především ekonomické důvody začínají být pro zákazníky zajímavou alternativou ve vztahu k tradičnímu palivu.
Firem zabývajících se touto problematikou bylo na výstavě řada, což je patrné i z přiložené fotogalerie. Nás zaujala kvalitou zpracování a zajímavým designem výrobků italská firma e-move.me, zastřešující pod sebou celou řadu hybridních a elektrických strojů různých výrobců. Mezi zajímavé tříkolky patří třeba vozítko Tilter s maximální rychlostí 110 km/h a dojezdem 120 km. Výrobce přitom slibuje dobití akumulátorů z 20 % na 80 % nejpozději za 3 hodiny.
Ze strojů na dvou kolech neunikly naší pozornosti především elektro-skútry značky Govecs, které v letošním roce vyhrály řadu světových ocenění na poli „zelené energie“. Jedná se o elektrické skútry evropské výroby s lithiovými bateriemi. Firma má centrálu v Mnichově a veškeré zázemí a výrobu v polské Wroclawi. Dojezd skútrů je cca 100 km, a nabízeny jsou ve třech modelových variantách. Zajímavé je především technické řešení uložení motoru v rámu skútru a pohon řemenem, což nabízí vyšší jízdní pohodlí pro jezdce. Přijatelnější je i vůči konkurenci udávaná hmotnost včetně akumulátorů, která činí u nejvychytanější verze GO!S3.4 „jen“ 120 kg, což není v této kategorii rozhodně špatná hodnota.
Na poli dospělejších strojů nelze opomenout rovněž americkou firmu Brammo, jenž má s výrobou motocyklů na elektrický pohon bohaté zkušenosti. V nabídce výrobce je ucelená řada strojů od motardu, přes městský motocykl až po sportovní superbike velice zajímavých parametrů. Stroj je vybaven 6rychlostní převodovkou a při ideálních podmínkách dokáže vyvinout maximální rychlost přes 160 km/h, což je na elektrický motocykl již velice slušný výkon. Cena nejvychytanější verze s 10 kWh akumulátorem se bude pohybovat v přepočtu kolem 270 000 Kč.

Informace o redaktorovi

Lukáš Růžička - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist