yamaha_demo_tour




Míra „Sporťák“ Frey: jezdím stunt hlavně pro radost

Je zvykem, že na začátku sezony se nám představují novinky ze světa motocyklů na výstavách věnovaných právě jednostopým strojům. Kromě samotného vystavování na stáncích mají návštěvníci možnost shlédnout také doprovodný program. Nejinak tomu bylo i na pražské výstavě, kde byla k vidění show jezdců pod vedením Míry Freye - Sporťáčka.

Naši čtenáři a motorkáři tě znají především z tvých show a soutěží, ale v pozici organizátora jsem tě i já sám zaznamenal prvně. Co to, že jsi se pustil hned do takové show?

Tak úplně první zkušenost to nebyla, pomáhám pořadatelům na více akcích s doprovodným programem. Jednak mám kolem sebe skvělou partu lidí, která se taky věnuje stuntridingu, a to na špičkové úrovni u nás i ve světě, ale mám také za těch 12 let, co se exhibicím věnuji dost kontaktů na zajímavé jezdce i z jiných disciplín. Takže můžu jak účinkujícím, tak divákům každý rok nabídnout něco nového.

Počítám, že si z toho vycházel i při organizovaní této show?

Tak samozřejmě, na show jsem oslovil jezdce, se kterýma už jsem několik akcí sjel a o kterých vím, že mají lidem co nabídnout, mají to v hlavě stejně vypnutý jako já a udělají maximum pro to, aby diváci odcházeli domů nejen napumpovaný adrenalinem, ale taky s úsměvem od ucha k uchu.

Dá se v dnešní době internetu na takovéto show ještě vůbec něčím překvapit a nachystat něco, co ještě nikdo nikde neviděl?

Hele je toho dost, ač hlavně lidi kolem motorek znají už asi vše, ale vždy je to o tom jak to podáš a jak do toho jdeš srdcem. Proto jsem oslovil třeba Adama „Speciála“ Peschla s jeho BMW S 1000 RR, na které má prodlouženou kyvku o 18 cm a poladěný motor, kdy se jedná o nejsilnější driftbike v ČR. Kombinace takového bezmozka a mašiny, která ti řekne „už na to nemám sílu“ stejně tak často jako chtivá dvacítka, byla zárukou kvality a toho, že někteří diváci budou mít srdeční potíže po návalu adrenalinu do žil (smích).

Vzhledem k teplotám, které začátkem března panovaly, bylo potřeba lidi pořádně rozpálit. Jak jste se s tím poprali?

Co se týká zimy, tak ta teda byla, no… a co? (smích) Nejsme z cukru, za ty roky strávený za řídítky jsme se už porvali s jinejma placama a podmínkama. Já rád říkám: „Nehledej problémy, hledej řešení“, a tak jsme se snažili celou show postavit tak, abychom předvedli maximum za těch podmínek, jaký aktuálně byly.

Je fajn, že si dokážete poradit i s nepřízní počasí. Čím jste tedy nakonec dokázali zahřát publikum?

Pár lidí by asi nepohrdlo svařákem, ale jediný, co jsme jim mohli nabídnout, byly drinky od jednoho z partnerů. Co se týká show, tak tam to jelo jedno za druhým takovým stylem, že diváci o zimě vůbec nevěděli. No, a protože show musí mít spád, vstupy na sebe navazovali tak, že diváci mohli vidět již zmíněný driftbike, ale s ním taky první stuntbike postavený z motocyklu Harley-Davidson v Čechách, který si tam odbyl svou premiéru před diváky. O panictví ho připravil jeho stavitel a legenda stuntridingu, Jára „NoFear“ Janovský, který mu dal pěkně za uši.

Já teda viděl Adama i Járu během show i na dalších strojích.

Jo jo, to jsi viděl dobře. Jára jezdil ještě na své vyfešákované Hondě F4i a Adama si mohl vidět na čtyřkolce. Na čtyřkolku sáhl místo stuntové motorky kvůli nedoléčenému zranění z loňské sezóny. Ale využití pro ní jsme našli dokonce vícekrát. Jednak na tandemovou jízdu, kterou si dal s Adamem Jakub Kykal, který jinak proháněl taky streeta a pak moje maličkost ve spojení s motorkou.

Takže driftbike, Harley stuntbike, čtyrkolka a 3x stunt bike. To už je dost techniky. Jak bylo pro tebe jako pro koordinátora náročný sestavit celou show?

Myslím, že to byla asi jedna z těch nejjednodušších věcí. Jednak nikdo není sólista, všichni máme rádi společný ježdění a pak jak jsem řekl, měl jsem tam nejlepší jezdce nejen z ČR. Někdo si teď může myslet, že se chvástám, ale jako příklad řeknu, že jsme v téhle sestavě přivezli v roce 2016 druhé místo z German Stuntdays za Team Czech. Každý si dal samozřejmě svoje sólo, ale hlavně jsme jezdili pro diváky velmi atraktivní synchra a tandemy.

Byla v programu vůbec chvilka, kdy jste mohli vydechnout?

My jsme chvilku na vydechnutí našli, když do arény vjela Nicole Frýbortová s jejím přítelem na kole. Ale v ten moment bylo vidět, že přestali dýchat i diváci. Ani nevím, jak to víc okomentovat, protože mě samotnému to hlava nebere, co oni předvádějí. Neskutečný cit pro rovnováhu.

Zdá se, že jste si laťku nasadili hodně vysoko. Protože mě nenapadá, kam by to celé šlo posunout ještě dál?

Vždycky je co zlepšovat. Už teď mám spousty nápadů, co bych jak vylepšil, aby vše bylo pro diváky ještě zajímavější. Přesto jsem ale se show spokojený, divácký ohlas byl perfektní. Svou zásluhu na tom má i skvělý moderátor Boží Wašek, který celý víkend provětrával lidem bránice svýma hláškama během našeho ježdění.

Já si myslím, že vyčerpávající popis a skvělá pozvánka na příští vaší show. Chceš něco našim čtenářům na závěr vzkázat?

Tohle prostě lidi musí vidět, slyšet a cítit naživo. Žádný videa a fotky neumocní ten zážitek jako když jste toho součástí, byť „jen“ za nějakou ohrádkou. Určitě bych chtěl poděkovat všem
již zmíněným, všem partnerům a divákům za parádní kotel. Čtenářům bych rád popřál skvělou
sezónu bez karambolů, a rád bych je tímto pozval na další show. Také do budoucna se snažím chystat jak menší, tak stejně velké akce, jako byla ta na letošním Motocyklu 2018. Vidět nás můžete nejen na výstavách, ale i na jiných motorkářských akcích. O všem se lidi dozvědí na mých webovkách www.wheelie.cz, kde najdou i více informací o mě.

Informace o redaktorovi

Karel Novák - (Odebírat články autora)
Jan Altner - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 5 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Mira-FZ6-Fazer přispěl 1 Kč
Richardsimek přispěl 1 Kč
callowsick přispěl 1 Kč
Stavros přispěl 1 Kč
Bubrak-ZX10R přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist