globalmoto_duben_nolan




Classic Show Brno 2013 se blíží

K příležitosti tohoto významného veletrhu , byl pro server motorkari.cz poskytnut exkluzivní rozhovor s manažerkou celého setkání, slečnou Kateřinou Kupkovou. S Katkou se několik let znám z mnoha veteránských akcí. Je velkou bojovnicí a například na loňském plzeňském oválu za sebou nechala nejednoho mladíka a svoji kategorii vyhrála.

Kapitoly článku


Katko, jak ty osobně se na celou akci těšíš? Nebo bys měla raději už celou show za sebou a užila si více klidu?

Právě naopak, na akci se moc těším a celá příprava mě baví. Není to samozřejmě lehké, ale máme mnoho pozitivních ohlasů a to mi dodává elán a sílu. Také mám velkou oporu v celém našem týmu.

V čem se letošní ročník Classic Show liší od dvou předchozích? Tedy kromě místa konání.
Jak jsi zmínil, přesunuli jsme se z brněnského výstaviště do Wannieck Gallery, která je hned vedle obchodního centra Vaňkovka. Tím se nám sice zmenšil výstavní prostor, ale i tak budou moci návštěvníci vidět hodně zajímavých strojů a služeb. Změnil se i termín konání, místo června na březen, a tak kvůli chladnějšímu počasí a nedostatku okolních ploch již nedoprovázíme Classic Show srazem youngtimerů. 
Co akce nabídne konkrétně milovníkům jedné stopy?

Pro motorkáře máme hned několik zajímavostí. Firma MR43 ohlásila českou premiéru motocyklu Norton Commando 961. Slavná anglická značka obnovila výrobu motocyklů v roce 2009 modelem Commando, který se vyráběl do poloviny sedmdesátých let. Premiéru doplní výstava vzácných historických modelů OHC značky Norton. Naprosto unikátní kolekci motocyklů představí firma Montyjawa. Tento specialista na československé motocykly přiveze na Classic Show Brno exotické značky Socovel, JW Laser, Tarbo, Yezdi, Xing-fu anebo Italjet. Všechny je spojuje původ v československých strojích Jawa nebo ČZ, které sloužily za vzor výrobcům v Itálii, Francii, nebo také v Turecku, Indii a Číně. Tyto stroje nebyly dosud nikdy v České republice vystaveny a budou mít tedy u nás svou premiéru!
V neposlední řadě se budou moci návštěvníci těšit na motocykl Aprilia Art, se kterým bude letos jezdit Karel Abraham v mistrovství světa silničních motocyklů. Tento stroj předvede Automotodrom Brno.
 
Jak se těšíš na horkou novinku od Nortonu Commando 961 SF?
Těším se moc. Je to nová motorka s klasickým vzhledem, což je bezvadné. Norton obnovil výrobu v roce 2009 po patnáctileté odmlce. Vzhledem k tomu, že všechny kritiky jsou pozitivní, bojuje Norton s kapacitou výroby, která není schopna pokrýt zájem světového trhu. Bude to určitě velký zážitek si na něho moci alespoň sednout. 

Jak to bude s parkováním pro motorkáře? Místo konání je prakticky ve středu Brna.
Nejjednodušší parkování bude v obchodním centru Galerie Vaňkovka, které se nachází přibližně 50 metrů od Wannieck Gallery. Parkoviště má dvě patra, tudíž tam mohou všichni návštěvníci pohodlně zaparkovat. 
Proč jste se rozhodli uspořádat Classic Show ve Wannieck Gallery Brno?
Poté, co jsme opustili krásný, památkově chráněný pavilon A na brněnském výstavišti, začali jsme hledat budovu, která by podtrhovala krásu historických vozů a celé Classic Show. Wannieck Gallery je zrekonstruovaná bývalá tovární hala a její industriální vzhled splnil naše představy. Navíc je v centru města Brna, tudíž plně dostupná pro všechny.
Autobusové nádraží je vzdálené 100 metrů, hlavní vlakové nádraží 500 metrů. Lze se tam dopravit i městskou dopravou, a jak už jsem zmínila, ani parkování pro auta není problém.
 
Industriální prostory vypadají velmi zajímavě a budou skvělou kulisou pro staré stroje.
Bude tam dostatek prostoru pro všechny zájemce, kteří se zde budou chtít prezentovat?

Prostory jsou sice trochu omezené, zato budou více našlápnuté. Už měsíc mám všechny plochy obsazené. Kdo měl ale vážný zájem vystavovat, tak se přihlásil včas.
Počítá se i s venkovními expozicemi?
Partnerem letošního ročníku je firma Zetor. Venkovní expozice bude tedy patřit výstavě traktorů. Návštěvníci si budou moci prohlédnout modely historických traktorů jako Zetor 25 nebo speciální pásový traktor Zetor 2023, které budou doplněny traktory nově vyrobenými, jako např. menší kompaktní traktor Zetor Major. 

Je již známo, jaké zajímavé stroje, zejména motorky, jsou přihlášeny do aukce na Classic Show 2013? Přiznám se, osobně jsem na samotnou aukci hodně zvědavý.

Motoristických aukcí se v České republice moc nepořádá, proto se na samotnou aukci těším a věřím, že bude mít úspěch. Prozatím mohou prozradit motocykly Terrot (1908), Werner (1908), MV Agusta Turismo Rapido (1955) nebo třeba anglický Vincent. Patrně největší lahůdkou pro sběratele je prototyp Jawy Bizon (1969).

Jaký úspěch má výstava vetránů, která byla  otevřena  5. března v obchodním centru Vaňkovka?
Myslím, že velký. Už v úterý ráno jsme sledovali, jak se lidé spěchající do práce s údivem zastavují u vystavených vozidel. Exponáty jsou zajímavé a běžní návštěvníci Vaňkovky nemají moc možností je někde vidět. Tato výstava má být taková malá ochutnávka před Classic Show, kde návštěvníci uvidí mnohem více.
Odbočíme lehce od tématu. Na které veteránské akce letos vyrazíš a na kterou se nejvíce těšíš?
Prozatím mám v diáři poznamenané datum Křivonosky a Helštýnského okruhu v květnu. Na červen je v plánu Ariel rally, která letos slaví 10. výročí založení Arielského klubu. Tato akce patří mezi ty nejhezčí za sezónu, sjedou se známí a jezdí se po určitém regionu, ve kterém je akce pořádaná. V září je v plánu výlet na Klausen do Švýcarska, kde budu pouze divák a podpora kamarádů-závodníků. Plánujeme si tam udělat takovou malou českou vesničku i s vlastním kuchařem :). No a v neposlední řadě, i přesto, že je to závěr sezóny, jízda do vrchu Brno–Soběšice. Věřím ale, že čím více se budu blížit k sezóně, tím více se mi bude plnit diář a budu muset přemýšlet, kam jet a co oželet. Tak jako každý rok. 
Kde se tedy pojede letošní výroční Ariel rallye a nějáké podrobnosti k téhle akcičce???

Letošní ročník kde oslaví 10. výročí založení Českého Ariel klubu a bude se odehrávat kolem Lipenské přehrady. Termín konání je mimořádně posunutý na 20. – 23. 6. 2013. 

Tak tedy na Lipně, můzo Arielů polib mě! Díky za rozhovor a přeji mnoho úspěchů Tobě nejen v této sezóně a povedenou akci Classic Show 2013.
Připomínám, že tato akce se v centru Brna koná 15 - 17. 3. 2013

Pro účast v soutěži se prosím přihlašte

Pro účast v naší soutěži je nutné se přihlásit ke svému účtu (vpravo nahoře) nebo se zaregistrovat na stránkách www.motorkari.cz. Děkujeme.
  • Kde se Classic Show koná?
    • V Praze
    • V Olomouci
    • V Brně

Informace o redaktorovi

Bohumír Špaček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist