globalmoto_duben_nolan




Sturgis – největší sraz HD na světě

Z mistrovství světa stavitelů motocyklů 2008, konaném v americkém Sturgis v Jižní Dakotě, se s motocyklem „Event Horizont“ firmy WildStyle, nominovaným 1.místem dosaženým v Evropském šampionátu v maďarské Budapešti, navrátil český team ve složeni: Roman Buš - stavitel motocyklu, Pavel Brída - majitel motocyklu a Leoš(Bob) Votruba úspěšně se zlatou medailí od generálního partnera Mistrovství světa, firmy Avon pneu, a s pěkným 20. umístěním ve světovém žebříčku, kde hodnocení proběhlo veřejným hlasováním stavitelů a nezávislé odborné poroty. Soutěže se zúčastnilo na 80 motocyklů světové stavitelské elity.

Sturgis – největší sraz motocyklů Harley Davidson na světě letos se konal od 2 do 9.8. v Jižní Dakotě. Termín je daný, ale většinou se již 14 dní před srazem sjíždí motorkáři z celého světa. První ročník byl v roce 1938. Letos navíc bylo kulaté výročí – již 50té – firmy SaS a 105 let Harley Davidson. Takže spousta lidí po Sturgis přejíždělo do Milwauke na oslavu 105 let HD.
Lidé kteří normálně žijí ve Sturgis cca 12 tis obyvatel. Přenechají své obchody a domy novým nájemníkům a sami vyrazí na dovolené. Rozsahem a velikostí tohoto srazu se naplní městská kasa, ze které místní po zbylí rok žijí. Není výjimkou, že své obchody přenechávají již svým léty zaběhlým nájemníkům za symbolický poplatek a jsou na to náležitě hrdí. Prostě touto akcí žije velká část Jižní Dakoty.
Běžně se sjíždí do Sturgis přes 200 000 motocyklů. Letos jich bylo ke 300 000 motocyklů. V rádiusu 60 až 100 mil od Sturgis se nachází spousta kempů, které se mnohdy několik mil slévají do jednoho celku. V okolí je mnoho zajímavých lokalit, které by bylo nemožné navštívit. Za všechny připomenu Mount Rushmore – vytesané hlavy prezidentů do skály. Někdo také říká srazu Sraz u kamenných hlav. Keystone – město kasin z dob Divokého západu, Deadwood, Black Hils – místa která jsou spjatá s tou nejhorší érou Spojených států – dobývání Divokého západu těžení zlata a vraždění domorodých obyvatel. Nakonec zbývá lokalita zvaná Devils Tower. Skála známá u nás hlavně z filmu Blízká setkání třetího druhu.
Motorkáři v Usa jsou jiného ražení než v Evropě. Není problém vzít truck, zapřáhnout velký obytný návěs a do něj naložit motorky a vyrazit na cesty. Výjimkou nejsou ani obrovské dvoupatrové autobusy, které mají předělané na bydlení, a za sebou tahají mnohdy ještě větší přívěsy naložené motocykly a ostatním. Gril, televize, stereosoupravy, elektrocentrála a jiné je podmínkou.
Součástí tohoto srazu je spousta doprovodných akcí, například závody do vrchu, různé soutěže přestavěných motocyklů, spousta prodejných míst s oblečením, díly... až po vystoupení známých kapel. My si nenechali ujít vystoupení kapely Kiss. Pánové hrají jako za mlada a mají velmi výpravné scény, kde nechybí ani vytahování kytaristy na nejvyšší bod podia. Podium o rozměru 6ti patrového baráku se čtyřmi vchody – opravdu velký zážitek.

Pro nás bylo aktuální místo v ulici nazvané Lazelle street. Kde se každý rok pořádá mistrovství světa ve stavbě motocyklů. Na tomto místě si dávají dostaveníčko customizeři z celého světa pod značkou asociace nesoucí název AMD. Soutěží o nejhezčí přestavbu na světě. Není nikterak snadné pro nás Evropany dostat sebe, ale hlavně soutěžní exponát-motocykl na toto mistrovství. Je to dost finančně nákladné, přeprava jenom moto mne stála 4300 Eur. Soutěžící se můžou klasifikovat na pěti soutěžích po Evropě, kde výherce dostává nominaci a finanční příspěvek 5000 Eurjako odměnu. Ve svojí podstatě je to Danajský dar. Já se touto cestou klasifikoval na mistrovství východní Evropy v Budapešti letos na jaře. Z tohoto klání jsem si navíc odnesl zvláštní ocenění od ostatních stavitelů za Design. Moje umístnění na mistrovství světa bylo:

  • Zlatá medaile v nově vyhlášené soutěži, kde hodnotily motocykly zainteresované firmy tohoto mistrovství.
  • Dvacáté místo v hodnocení diváků.
Po pravdě řečeno, mnoho Američanů nechápalo, jelikož jsou zvyklí na návody ke všemu a ve všech formách – viz pozor kafe je horké. Nevěděli si moc rady s mojí moto, zejména v tom smyslu, že to ani nemá nádrž, tudíž to nepojede. Nicméně jsem spokojen a mohu konstatovat že mne USA mile překvapilo.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist