yamaha_demo_tour




Na návštěvě v iXS Hostettler Sursee

Když se řekne Švýcarsko, někomu se vybaví špičkové hodinky, jinému zase legendární zavírací nože, gurmánovi sýrové fondue nebo čokoláda a finančnímu magnátovi spolehlivé a diskrétní banky. V motocyklovém světě je tahle malá země synonymem kvality díky značce iXS, která obléká jezdce všech kontinentů už více než třicet let. My jsme se byli před týdnem v centru motorkářské módy podívat, a na malou exkurzi teď zveme i vás.

Kapitoly článku

Do Švýcarska jsme se vydali podívat na novinky pro příští rok společně s českým importérem značky, firmou iXS-sport.cz. Jízda autem po dálnicích není nic, co by stálo za podrobnější vyprávění, ale mít někdy cestu tím směrem na motorce, určitě se do Sursee zajedu znova podívat. Hlavní sídlo iXS Motorcycle Fashion leží v průmyslové části tohoto desetitisícového města nedaleko Luzernu. Rozsáhlý moderní areál patří rodinné firmě Hostettler, která má v portfoliu celkem šest divizí. Nás ale zajímaly hlavně dvě - kromě motocyklového oblečení má totiž firma hodně blízko také k motorkám a skútrům Yamaha, jejichž je dlouholetým generálním importérem. K dalším aktivitám Hostettler ag patří ještě třeba výroba oblečení pro cyklistiku a sport (s modrým logem iXS), obchod s jízdními koly, distribuce náhradních dílů pro auta, nebo dovoz motocyklových a automobilových pneumatik.
Pro takový byznys potřebuje skutečně velké skladovací a administrativní prostory - představte si pražské motocentrum Vrbovka tak sedm krát vedle sebe, a dostanete přibližnou velikost současného kompexu budov v Sursee. Podobně jako celá řada světových úspěšných firem, i tahle vyrostla prakticky z ničeho. Předkové současných majitelů jí založili začátkem minulého století v malém městečku Wolhusen nedaleko Luzernu jako opravnu jízdních kol a motocyklů. S postupem času se prosperující dílna rozrostla, a v roce 1931 byla přestěhována do okresního města Sursee, kde sídlí dodnes. Tenkrát jí ale pořád stačil jeden dům v nádražní ulici, a přerod lokální firmy ve společnost globálního významu započal až s příchodem další generace Hostettlerů. V industriální zóně na kraji města vyrostla první velká hala, a v roce 1967 se firma stala generálním importérem motocyklů Yamaha pro švýcarský trh.
Pro divizi iXS byl podstatný rok 1979, kdy firma představila svojí první kolekci oblečení na motorky. O rok později si nechala značku iXS Motorcycle fashion zaregistrovat, a v roce 1981 vydala první produktový katalog. S přibývajícími aktivitami firmy se celý areál postupně rozrostl až do současné podoby, a mezitím firma stihla vybudovat ještě vlastní velké logistické centrum v Müllheimu na jihu Německa. Tamní skladovací plochu o rozloze 50 tisíc metrů čtverečních firma využívá nejen pro výrobky iXS, ale i pro svoje další obchodní aktivity. Samotnému oblečení je vyhrazeno 9 600 krychlových metrů v pětipatrových regálech a dalších 1 400 m3 v externím skladu. Ročně se odtud do padesáti zemí světa včetně České republiky expeduje 50 000 zásilek se zbožím značky iXS.
Švýcarský trh se zásobuje přímo ze skladů v centrále, kterou jsme navštívili. Ve tmavých halách bez oken, se stálou teplotou a střeženou vlhkostí vzduchu tu v dlouhých řadách visí na ramínkách bund, kalhot a kombinéz, a ta vůně nové kůže – to se prostě musí zažít. V podobném prostředí se skladují neuvěřitelná kvanta přileb, bot, rukavic, textilního oblečení a nejrůznějších báglů a zavazadel. Všechny tyhle prostory zůstávají běžnému návštěvníkovi zapovězeny, ale kvůli tomu se žádný z nich určitě nezlobí, když samotný show-room zabírá prostor 3 000 krychlových metrů.
Do přízemí se pohodlně vejde kompletní modelová řada motorek a skútrů Yamaha ve všech barevných kombinacích! To už zákazníkovi stojícímu před výběrem motorky stojí za cestu přes půl Švýcarska. Zvlášť, když si může rovnou na místě jakýkoli model hned vypůjčit k testovací jízdě. Není divu, že Yamaha na švýcarském trhu drží pozici lídra, když se o své zákazníky tak pěkně stará. A ne, že by centrála lezla do zelí svým dealerům - v Sursee si klient může motorku prohlédnout i vyzkoušet, ale ne koupit. Radost ze svého importéra musí mít i autorizované servisy, protože Hostettler drží 98% náhradních dílů (více než 100 000 položek) skladem a zaváží všechny odběratele dvakrát denně.
Zkrátka nepřijdou ani švýcarští závodníci na Yamahách. Okruhovému ježdění vláda ve Švýcarsku moc nefandí, ale motokros má v hornaté krajině velkou popularitu. Hostettler kvůli tomu zřídil extra oddělení, které se stará o technickou podporu motokrosových týmů přímo na závodech – a v sezóně to obnáší prakticky každý víkend na cestách.
Jenom mezi motorkami v přízemí by se dalo příjemně strávit půl dne, ale my jsme se přijeli podívat hlavně na motorkářskou módu značky iXS. Kompletní kolekce je vystavena v prvním patře, kde si zákazník může vyzkoušet jakýkoli produkt z aktuální nabídky v libovolné velikosti, včetně prodloužených nebo zkrácených verzí. Věšáků, ramínek a regálů je tu opravdu nepočítaně – a není se co divit, protože katalog iXS je pěkně tlustá bichle. Při jeho prolistování narazíte postupně na veškeré součásti výbavy pro všechny kategorie motocyklů, včetně skútrů, na které je určena speciální řada On the Move - Elegance do města. Neobvykle pestrý výběr nabízí dámská kolekce, a okrajovým velikostem jsou vyhrazeny speciální řady Kids pro juniory a Big pro nositele nadměrných velikostí. Kromě svršků jsou tu i věci, které se nosí pod oblečení, jako chrániče, nákrčníky, ledviňáky nebo funkční prádlo.
V Sursee se ale nenachází jenom vzorková prodejna. Svoje kanceláře tu mají vývojáři, designéři, produktoví manažeři, prostě celý management firmy. Samotná výroba ale probíhá ve výrobních závodech v Asii pod neustálým dohledem kontrolorů kvality. Za tím účelem má iXS své pobočky v Soulu a na Taiwanu. Materiál na výrobu kožených bund, kalhot a kombinéz tvoří kvalitní kůže z jihoamerických krav, protože kdyby Švýcaři čerpali z vlastních zdrojů, brzy by neměli co dojit. Ročně se jenom v dílnách iXS spotřebuje kůže ze 35 000 kusů skotu, což je celá kravská populace všech švýcarských farem dohromady. Na konci výrobního procesu z tohoto obrovského stáda vznikne 30 000 kusů koženého oblečení, desítky tisíc párů rukavic (130 000 včetně textilních) a 25 000 párů bot.
Spotřeba hověziny je pro někoho možná trochu zarážející, ale výrobky z kůže tvoří jenom menší část sortimentu iXS. V objemu výroby jasně převažují textilní bundy a kalhoty, vybavené většinou Goretexem nebo jinou voděodolnou membránou. Ročně firma ušije a prodá 115 000 kusů textilního oblečení, a to nepočítáme rukavice. IXS není žádným outsiderem ani na světovém trhu s přilbami, kam dodává ročně 100 000 kusů integrálních, otevřených a odklápěcích modelů. To všechno se dostává ke koncovým zákazníkům prostřednictvím 2 200 prodejních míst na celém světě, o které se strará 120 obchodních zástupců.
A čím chce značka iXS oslovit motorkáře v sezóně 2013? Je toho opravdu hodně a ze široké nabídky novinek si vybere každý. Asi největší zajímavost v kolekci koženého oblečení je řada pánských a dámských bund ve fešáckém retro stylu, představená pod souhrnným názvem Spirit od ´79. Název i design bund odkazují na staré časy, konkrétně na rok, kdy byla značka iXS Motorcycle fashion založena, ale z hlediska bezpečnosti a komfortu se dá hovořit o nejmodernějších prvcích výbavy. Na rozdíl od starých křiváků mají všechny bundy iXS zabudované CE chrániče v ramenou i loktech. Kvůli komfortnějšímu nošení jsou však ramenní chrániče vyrobeny z měkkého a podajného materiálu.
Nás zaujala hlavně sportovně střižená bunda Edwin, která má i homologovaný zádový chránič. Její hlavní devizou je všestrannost - dá se nosit ke koženým kalhotám i na krátké cesty jen tak nalehko k džínám, můžete ji obléknout na café racera, čopra i moderního naháče, a ostudu neudělá ani při běžném nošení do hospody. Pro dámy má iXS hned dvě nové bundy v podobném stylu - Amira a Felicia.
Kdo hledá vyloženě dobový vzhled, připomínající sedmdesátá léta, asi bude spíš vybírat mezi leteckým stylem bundy Harding, café-racerovsky laděným Godwinem, nebo modelem Lawrence ve střihu tradičního křiváku. Jeho dámská varianta nese název Grecia. Všechny tyto bundy jsou ušity z jemně vydělané měkké hověziny a už samotné jejich oblékání je doslova požitkem. V duchu sedmdesátých let se však můžete obléknout i do textilu - pro ochránce zvířat jsou určeny bundy Baldwin a Clarice.
V koženém sortimentu iXS pochopitelně zůstávají moderní jednodílné a dělené závodní kombinézy i samostatné kalhoty a bundy, přičemž i v této sekci se objevuje několik novinek. Například bundu Dundrod si můžete vybírat ze sedmi barevných kombinací a sladit svůj zevnějšek s motorkou libovolné značky.
U textilního oblečení je vidět, že iXS myslí nejenom na pohodlné nošení, ale také na tolik diskutovanou viditelnost. Dokladem je například Goretexový komplet bundy Criton v signální žlutozelené barvě (lépe by se možná hodil název Citron) s kalhotami Medon. U bundy se nám hodně líbila odnímatelná nepromokavá kapuca, která se za deště obléká pod přilbu a zamezuje nepříjemnému zatékání studené vody za krk.
Blížící se vánoční svátky trochu připomíná Goretexová bunda Saratov LED s vestavěnými světelnými diodami na zádech a rukávech. Vypínačem ukrytým v rukávu se dají samostatně rozsvěcet červená či bílá světýlka, a na jedno nabití baterky by všechna dohromady měla vydržet svítit dva dny. Uvažovalo se dokonce o napojení na brzdová světla a blinkry motocyklu, ale tyto plány ztroskotaly na legislativě.
Nabídka textilního oblečení značky iXS je, jak už bylo řečeno mnohem pestřejší, a na celkovém objemu výroby se podílí zhruba ze tří čtvrtin. Samostatnou řadu s vlastním označením On the Move tvoří oblečení civilního vzhledu, určené především na skútry. Navenek byste ani nepoznali, že tyhle slušivé kabáty a bundy mají uvnitř homologované protektory ramen a loktů, nebo voděodolnou membránu. Třeba kabát Cayenne bych se nestyděl obléknout ani přes kvádro na cestu do divadla nebo na ples. Newport s odepínatelnou kapucou už nevypadá tak svátečně, ale parády nadělá pořád dost, i při běžném zimním nošení. Ani holky nepřijdou zkrátka - oba nové kabáty se dělají i v dámském střihu, a líbit se určitě bude také lesklá prošívaná péřovka.
U skútrových bund a kabátů iXS se pro příští objevuje ještě jedna šikovná vychytávka.  Vyhláška v některých státech Evropy totiž vyžaduje mít na motorce či skútru oblečení s určitou plochu z reflexního materiálu. To je jistě dobré pro bezpečí jezdce, ale už ne tak moc pro solidní vzhled, jakmile opustí sedlo a odkráčí na jednání. Není nic snazšího, než reflexní proužek na rukávu rozepnout, a smotat do nenápadné kapsičky.

Skútrařům určitě přijde vhod také variabilita nové helmy Transformer, kterou lze snadno změnit s integrální na otevřenou vycvaknutím bradové části. Znáte to: ráno zima, odpoledne o deset stupňů víc... Nechybí ani integrovaná sluneční clona pro návraty domů při zapadajícím slunci. A kdo se chce bezpečně vracet i za tmy, může volit svítivě žlutý lak .
K retro bundám kolekce Spirit of ´79 má iXS rozšířenou nabídku barev u řady otevřených přileb HX89, včetně grafických provedení s americkými hvězdami a pruhy, nebo decentnějšími motivy. Stejně jako u oblečení, je nabídka přileb iXS komplexní, a vhodnou pokrývku hlavy v ní najde každý, od silničních závodníků po motokrosaře. V sortimentu nechybí ani rukavice (včetně vyhřívaných), boty, funkční prádlo, chrániče, batohy - iXS vás prostě oblékne na motorku od hlavy až k patě. S maximálním komfortem, bezpečností a podle poslední módy. Mrkněte na další obrázky vybraných novinek 2013  do galerie, nebo ještě lépe na stránky českého dovozce, kde najdete kompletní nabídku včetně cenovek.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Související firma
  • iXS-sport

    Výhradní distributor iXS produktů do ČR a SR. iXS Motorcycle Fashion je švýcarská značka založena roku 1979. Od té doby, se postupným vývojem a neustálým rozšiřováním, stala značka iXS, jedním z předních hráčů na světovém motocyklovém trhu s oblečením a doplňky. Mezi iXS produkty se řadí: iX...




TOPlist