husqvarna_svartpilen_801_2




Moto-paráda na Pražském hradě

Ve středu se na III.. nádvoří Pražského hradu odehrálo tradiční přehlídkové vystoupení Hradní stráže, jehož součástí byla i ukázka synchronizované jízdy motocyklové jednotky a výstava historických motocyklů HS. Před davy turistů a několika čestnými hosty předvedli jezdcii na doprovodných motorkách BMW svoje umění v plné parádě.

Kapitoly článku

Motočeta Hradní stráže zahájila svoji část vystoupení ukázkou perfektně secvičené jízdy ve formaci kolem doprovázeného automobilu, přičemž celou kolonu vedl historický motocykl BMW R69 S, řízený Pavlem Krotilem - velkým fandou a sběratelem motorek Hradní stráže. Na jeho stránkách se o historii i současnosti hradních motocyklů dozvíte úplně všechno, a pěkný článek na toto téma zpracoval také pro náš web.

Na středeční vystoupení "hraďáků" byla fakt radost pohledět. Těsné seskupení jedoucích motorek v typické modro-bílé kombinaci působí hodně impozantním a důstojným dojmem, zvlášť když se odehrává v kulisách nádvoří Pražského hradu za doprovodu vojenské hudby, ale ještě větší ohlas sklidila následující část vystoupení, kdy scénu opustilo auto i historický bavorák. Osm velkých a těžkých cesťáků BMW R1200RT-P se zapnutými majáky zakroužilo na relativně malém ohraničeném prostoru s takovou elegancí a lehkostí, že se chvílemi až tajil dech.

Při některých prvcích, jako třeba prolínání dvou protijedoucích řad, kdy se motorky míjí ve vzdálenosti několika centimetrů, nebo křížné průjezdy ze dvou směrů, tam není moc prostoru pro chybu. Každá motorka musí být neustále přesně na svém místě a samozřejmě držet stejnou rychlost s ostatními. V podání motočety to všechno vypadá jednoduše a uvolněně, ale za pár minutami efektního vystoupení je určitě spousta hodin práce. Ostatně není divu, že pánové od HS mají motorky tak perfektně "v ruce", když součástí jejich práce jsou nejen doprovody státních návštěv, ale hlavně pravidelný trénink na kasárenském dvoře a na letišti.

Na place to celé pak šlape jako dobře namazaný stroj, a našinec - obklopený davem zahraničních turistů - vnímá během přehlídky dokonce něco jako národní hrdost. Nedokážu si ani představit o čem by se hádali v internetových diskusích, kdyby všechno v tomhle státě fungovalo tak bezproblémově, jako motočeta Hradní stráže. Na její přehlídkové vystoupení se můžete na III. nádvoří Pražského hradu přijít podívat od dubna do října vždy první středu v měsíci. Začíná se vždy ve 13.00 hodin.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):
Motokatalog.cz



TOPlist