globalmoto_duben_nolan




Mezinárodní soutěž mechaniků Europacup 2010

Druhý ročník mezinárodní soutěže EUROPACUP se konal ve Švýcarsku. Organizátoři uspořádali letošní soutěž na velmi vysoké úrovni i díky spolupráci s dovozcem motocyklů značka Yamaha do Švýcarska, u kterého celá soutěž probíhala. Nejmodernější špičkové dílenské vybavení a reprezentativní prostory pouze podtrhly vzrůstající kvalitu soutěže a její úroveň. Náročnost úkolů byla na hranici zvládnutelnosti vzhledem k časové dotaci i znalostem soutěžících.

Za naši republiku se soutěže účastnili dva žáci třetího ročníku oboru Mechanik jednostopých vozidel, a to Josef Radkovič a Ondřej Marek z Integrované střední školy automobilní Brno. Jejich konkurenty se stali nejlepší vybraní žáci učebního oboru mechanik motocyklů z Německa, Švýcarska a Rakouska. Každý stát nominoval dva reprezentanty.
Celkem tedy bylo osm soutěžících, kteří v průběhu jednoho dne absolvovali sedm pracovních úkolů. Každý úkol měli vyřešit v průběhu 40 minut. Úkoly měly kompletní záběr v problematice oprav a diagnostiky motocyklů až po montáž bezdrátového komunikačního zařízení do helem. Soutěž obsahovala např. tyto úkoly: nastavení rozvodů u motoru Yamaha VMX 1700, složení převodovky Yamaha R1, kontroly tlumičů upsidedown, kontroly spojky na Suzuki Burgman 650, diagnostické a seřizovací práce na spojce Yamahy FJR 1300 (automatické ovládání spojky) aj.
I přes složitost úkolů v krátké časové dotaci a velký handicap jazykové bariéře (všechny manuály byly v němčině nebo angličtině) se podařilo našim žákům umístit na krásném 4. a 6. místě. K získání 3. místa chybělo pouhých 5 bodů z cca 500. Na prvních dvou místech se umístili kolegové ze Švýcarska, třetí a pátí byli žáci z Německa a sedmou a poslední osmou pozici obsadili sousedé z Rakouska. I tak patří velký dík Josefovi a Ondřejovi za jejich perfektní výkon, velkou snahu při přípravě a schopnost se porvat na mezinárodní úrovni.
Souběžně s touto soutěží probíhala i soutěž mechaniků kol, ve které jsme však zastoupení neměli. Ostatní státy vyslaly dva soutěžící, takže se celkem 6 žáků zúčastnilo dlouhého více jak čtyřhodinového maratonu, při kterém složili 4 jízdní kola včetně elektropohonu a dalších cyklo specialit. Příští rok se bude tato mezinárodní soutěž mladých mechaniků motocyklů konat u nás v Brně v předběžně stanoveném termínu 13. 1. – 15. 1. 2011. Doufáme, že se na domácí půdě podaří opět perfektně zabodovat a možná bude i „bedna“.
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist