yamaha_demo_tour




Jawy, ČZ i dieselová motorka. Tak vypadá soukromá sbírka motocyklů v USA

Kapitoly článku

Co Vás vedlo k vytvoření sbírky motocyklů?

Blbost. :-) Já začal s motorkami v 15 s Pionýrem, pak jsem pokračoval Pérákem a dalšími modely. Když jsem přišel do USA, řekl jsem si, že by bylo hezké mít českou motorku, tak jsem si jednu pořídil a pak tomu propadl. Já si strašně rád hraju s mechanickými věcmi, mám to v krvi a nemůžu si pomoci. Nyní dodělávám 20. model do sbírky.

Jaký je nejoblíbenější kus ve sbírce?

Miluji úplně všechny v mé sbírce. Půllitr se sajdkou je možná můj oblíbený a také oba modely Jawa 350/640. K novější červené jsem přidělal elektrický startér. Nebo také ta modrá policejní (Jawa 350 Policie), na té jsem před 3 roky vyhrál všechno, co se dalo. 

Opravujete si motocykly sám?

Všechno dělám sám včetně stříkání. Jen chromování si nechávám dělat. U Teplic mám "chlapíka", který má obchod s náhradními díly na tyto motocykly, a přes kamaráda to pak pošleme do USA. Všechny motocykly, které mám vystavené, jsou provozu schopné a restaurované. Jen ČZ 175/477 potřebuje ještě dodělat chrom a přestříkat.

Na které jezdíte nejraději?

Občas vytáhnu Kývačku nebo Péráka, ale jinak jsem za svým "RVčkem" vozil půllitr se sajdou a hlavně pak poslední Jawy (červenou se startérem). Na tom jsme s přítelkyní najezdili hodně kilometrů.

Jak moc je toto hobby náročné?

Když už jsou hotové, tak to náročné není. :-) Snažím se minimálně jednou za rok je na 3-4 dny vytáhnout a jezdit na nich. Dát ale všechny dohromady nebyla vůbec sranda. Hlavně dostat náhradní díly z ČR do USA. Pochromovat není pak problém, ani koupit pláště nebo vyplést ráfky. Na to jsou firmy zde v USA.

Času to spolykalo spoustu, ale pro mě to nebyla práce, ale zábava. V garáži mám dobré topení, poslouchal jsem audioknihy na kazetách a hrál jsem si. Každý den třeba 2 hodiny po práci. Bylo to takové odreagování z práce, protože tam jsem měl pořád nervy, a tohle byla senzace. Začal jsem, když mi bylo tak zhruba 50.

Jaké jsou budoucí plány se sbírkou motocyklů?

Dodělat tu dieselovou motorku a konec. Tím završím sbírku 20 motorek. Kola jsou vypletená, chrom je hotov, plášť je na tom, motor je přidělán, skříň je přidělaná, stačí to celé sestavit a hrát si jen s elektrikou. Ta je ve špatném stavu, ten člověk ji prostě jen přestříhal místo rozpojování.

Můžete mi trochu přiblížit tu dieselovou motorku?

Jedná se o model Royal Enfield Bullet v dieselovém provedení, který se vyráběl v Anglii a potom v Indii. Náhodou jsem na ni narazil u kamaráda v Čechách, kde byla skryta v garáži mezi velkou spoustou nepořádku. Ptal jsem se, co to je, a on, že dieselová motorka. Já o něčem takovém nikdy neslyšel, tak jsem řekl, ať mi ji prodá za 3000 dolarů. On nechtěl. Za tři dny ale volal, že si pro ni mám přijet.

Motor má objem 325 ccm, jeden válec a hezký charakteristický zvuk. Výfuk pracuje jak "dalekohled", není tam žádný tlumič! Asi tam budu muset něco dát, abych tady nepohoršoval. Sedlo je skoro nové, tak možná ani nemá moc najeto. :-)

Moc děkuji za rozhovor a prohlídku. Je to skvělá podívaná!

Informace o redaktorovi

Honza Dolejš - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 8 Kč od 8 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Worty přispěl 1 Kč
unavix přispěl 1 Kč
Pepan13 přispěl 1 Kč
Zkrat11 přispěl 1 Kč
nick675 přispěl 1 Kč
Milan1963 přispěl 1 Kč
Davcoun přispěl 1 Kč
Máchal81 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (53x):



TOPlist