husqvarna_svartpilen_801_2




Harley-Davidson v Praze slavil 110. narozeniny

O uplynulém víkendu patřila Praha legendárním americkým motocyklům a všem jejich fanouškům. V sobotu tu po celý den probíhaly velkolepé oslavy 110. výročí založení značky, a hlavně v okolí holešovické sportovní haly bylo na každém kroku vidět, že Harley je skutečně kultovní záležitost.

Kapitoly článku

Přestože hlavní město a řadu dalších míst naší republiky ještě na začátku týdne potrápily následky vytrvalého deště, konání oslav to nakonec narušilo jenom nepatrně. Pořadatelé určitě počítali s trochu vyšší účastí, a to hlavně na spanilé jízdě Prahou, kde byl původně plánovaný útok na rekord a překročení hranice tisíc motocyklů v jedné koloně. Oficiální počet 531 Harleyů seřazených v 11 hodin před Tipsport arénou tedy sice zůstal za očekáváním, ale vzhledem k tomu, že povodně ještě pořádně ani neskončily a navíc už hydrometeorologové strašili druhou vlnou, se i taková skupina motorek dá považovat za jedinečný úspěch a projev siné loajality ke značce.
Vzhledem k dopravním omezením museli organizátoři upravit i trasu hromadné vyjížďky, která měřila něco přes dva kilometry, a z programu spanilé jízdy vypadlo také slavnostní předání symbolického klíče od Smíchova Harleyářům z rukou starosty Prahy 5.
Smíchov byl totiž povýšen na město přesně před 110 lety, tedy v roce, kdy značka Harley-Davidson začala s výrobou prvních motocyklů. Žádný Harley z tak dávné minulosti se sice v sobotu Prahou neproháněl, ale i tak bylo k vidění hodně historických strojů. Nejstarší motorkou na vyjíždce byl Harley z roku 1941, v holešovické hale si pak mohli návštěvníci prohlédnout ještě mnohem větší rarity, včetně nejstaršího H-D v České republice, který pamatuje začátek první světové války.
Ale Harley-Davidson zdaleka nežije jenom historií, takže mezi zhruba osmi desítkami modelů stály na výstavě kromě unikátních veteránských kousků, také nejrůznější vyšperkované speciály s mladším rokem výroby a dokonce i nejmodernější americké stroje z letošních výročních kolekcí. Zkrátka, radost pohledět.
Čekání na zlatý hřeb večera - multimediální show - vyplnil bohatý program na venkovní ploše před halou, a díky skvělému počasí to pro každého milovníka amerických motorek bylo opravdu vydařené odpoledne. Bikerské soutěže, tvrdá muzika, sličné hostesky, nablýskané motocykly, dobře vychlazené pivo a chutné jídlo - prostě nechybělo nic, co motorkář potřebuje ke spokojenosti.
Úderem sedmé večerní pak na hlavní scéně uvnitř haly odstartoval dvouhodinový program, mapující celou dlouhou historii značky Harley-Davidson. Přívlastku multimediální nezůstala večerní show opravdu nic dlužna, protože promítání historických filmů a videoklipů na obrovské plátno doprovázela přímo z pódia živá kapela, moderátorskými vstupy celý program řídila dvojice Diana Kobzanová a Standa Berkovec, kteří si během večera pozvali mezi sebe celou řadu významných hostů, a reálný punc celému programu dodal charakteristický hřmot výfuků z motorek, kroužících  mezi jednotlivými bloky po ploše haly i po samotném pódiu.
Ve scénáři večera se postupně objevily všechny důležité milníky pro značku H-D a její působení v České republice - d založení firmy v době, kdy na Divokém Západě ještě nebyli pistolníci na koních žádnou raritou, přes válečná léta a následné zlaté časy v éře Easy Rider. Toto období silně kontrastovalo s totalitní érou ve východním bloku, která motocyklům Harley-Davidson příliš nepřála, a jak zavzpomínal moderátor Standa Berkovec, "haryka jste v té době nekoupili ani v Tuzexu". Železná opona naštěstí nezůstala zatažená na věčné časy, a díky tomu se legenda Harley-Davidson mohla do Čech znovu vrátit, ať už mluvíme o realitě, nebo scénáři vzpomínkového programu. Nakonec se Harleyáci dočkali i slíbeného klíče od Smíchova, který jim starosta Prahy 5 přivezl až do holešovické sportovní haly.
Závěrem se nejenom děkovalo, ale přišel také čas vyhlásit vítěze tipovací soutěže o nádherný H-D Sportster 72, kterého si odvezl šťastlivec s nejpřesnějším odhadem hmotnosti právě zmíněného Harleye. Na následné afterparty pak zahrály skupiny K2, Žlutý pes a Beer Band & String Ladies, takže o zábavu bylo postaráno až do pozdních hodin. Kdo z fanoušků značky Harley-Davidson do Holešovic v sobotu nezavítal, připravil se o jedinečný zážitek.   
 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist