globalmoto_duben_nolan




Fotoexkurze v továrně KTM

Cestou do Salzburgu na prezentaci elektrického Freeridu druhé generace jsme se zastavili v továrně KTM a prohlédli si výrobní linku. V roce 2017 z ní sjelo 238 334 oranžád.

Kapitoly článku

Nedaleko Salzburgu leží městečko Mattighofen, kde sídlí motocyklová značka KTM. Společnost KTM AG má pod křídly značky KTM a Husqvarna, ovšem zrovna tak WP. My jsme si prošli výrobní linku, která ročně chrlí téměř čtvrt milionu motorek. Konkrétně to bylo v roce 2017 238 334 kusů a jen pro porovnání, o rok dříve jich bylo vyrobeno 203 423. 

Podle toho, zda se vyrábí velké dvouválcové mašiny nebo naopak malé motokrosové dvoutakty, se odvíjí doba, za kterou hotový kousek sjede z linky. Minikrosová malorážka opustí výrobní linku každé dvě minuty a velký dvouválec, jako je například KTM 1290 SUPER DUKE R nebo ADVENTURE každých sedm až devět minut. Průměrná doba na výrobu jednoho stroje znamená 85 minut a záleží, o jaký model se jedná.

Průměrně se za jeden den, kdy se dělá na dvě směny, vyrobí 500 až 1000 motocyklů a tyto čísla opět ovlivňuje, jaký z modelů je právě vyráběn. Továrna zaměstnává zhruba 3000 lidí a přibližně 520 jich pracuje ve výzkumu a vývoji. 

 

V této chvíli se nedaleko centra Mattighofenu staví muzeum, které bude výkladní skříní značky a pochlubí se motocykly mapující historii továrny a pochopitelně úspěchy ve světě motosportu. Počítá se zde také s hotelem a restaurací. 

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 36 Kč od 12 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Hughes.de.Payns přispěl 3 Kč
JardaKTM přispěl 3 Kč
Davcoun přispěl 3 Kč
callowsick přispěl 3 Kč
peta.hvezda přispěl 3 Kč
Všudezdejší přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 3 Kč
Novis přispěl 3 Kč
Tarzy přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
Nagash přispěl 3 Kč
metro přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist